Efter Stockholm Open är vi tillbaka i vardagen igen. Så här såg veckan ut i punktform:

 • Säsongen går onekligen mot sitt slut för många. Johanna Larsson har WTA Finals att se fram emot och imorgon tisdag genomförs dubbellottningen i Singapore.
 • Ohotade Sverigeettan på herrsidan, Elias Ymer, testade i kvalet till ATP-turneringen i Wien i helgen men förlorade mot Pella i första kvalomgången. Ymer är anmäld till ett par challengers framöver. Men jag tycker det ser bra ut för Ymer och även Stockholm Open var ett kvitto på att han och Robin Söderling är på rätt väg.
 • Kvalen till ATP-turneringarna i Båstad och Stockholm var tidigare väldigt intressanta ur svensk synpunkt, men är numera med bara 16 spelare i kvalet en gäspning. Bröderna Ymer lär kunna abonnera på wild cards ett bra tag framöver, men vem av svenskarna som ska kunna hävda sig i ett ATP-kval är betydligt svårare att lista ut.
 • Nu handlar det också om att skaffa sig en bra grund att stå på inför 2018 och kunna göra en bra planering. Med en stabil placering på topp 200 kan Elias Ymer ta sikte på Australien och kvalet till Australian Open. Johanna Larsson har haft en bra avslutning och en placering runt 80 gör att hon kommer in i de turneringar hon brukar spela i januari. Rebecca Peterson har samma upplägg som ifjol och spelar ITF:er i USA.
 • Mikael Ymer är rankad 455 den här veckan. En rätt bra insats mot Mischa Zverev i en svårbedömd match, men det gav inga rankingpoäng. Ett knepigt läge. Vilka turneringar väljer han att spela efter nyår?
 • Att hitta tävlingar det går att plocka relativt enkla poäng är ingen dum idé, som i Lagos i Nigeria.
 • Att Erik Grevelius (född 2000) gick till semifinal i en Grade A-tävling är riktigt bra. Han tar hela 228 placeringar på ITF-rankingen den här veckan och är nu på plats 177. Det här var på en gemensam resa i förbundets regi, så jag tror att det är flera parter som känner sig ganska tillfreds idag.
 • Kevin Chahoud (2001), som går på RIG Båstad, vann sin andra ITF i en helsvensk final. Måns Dahlberg (2003!) finns med i det nya Team Bactiguard.
 • Två 15000-dollarsturneringar på hemmaplan. Med tanke på hur startfälten ser ut bör det bli många rankingpoäng som hamnar hos de svenska tjejerna.

15 KOMMENTARER

 1. Markus Eriksson har gått vidare till andra omgånen i en challenger i Kina.
  Big Mac kan med en bra avslutning nå topp 300 iår för första gången i karriären.
  Big Mac är den som gått framåt mest iår av alla svenskar.
  +63 poäng mot förra året.
  Elias ligger minus 98 poäng som jämförelse.(räknat mot hela förra året)

 2. Djursholm är ju som SM idag, idel svenskmatcher. Väntade utgångar dock. Yudanov mot JCA nu i nästa match, de möttes nyligen i en vintertour och då vann Yudanov så hon får nog gälla som lite favorit. 14-åriga Lövqvist har nu redan vunnit en match på ITF-nivå, men det var intressant hur psykologin spelar in. I kvalet tappade hon bara ett gem mot Salemyr. När Salemyr gick in som LL i huvudturneringen och de fick mötas igen så blev det en jämn tresetare.

  Maria Petrovic som har spelat bra på hemmaplan imponerar med utklassningen av Brunskog men framförallt i par i dubbel med Mezan där de sensationellt slog förstaseedade Kolbsyskonen som trots allt vann sin senaste 15k-turnering de ställde upp i. Mycket meriterande. Bara ett osvenskt par kvar i dubbel nu. Dock möter Maria norska Helgo i singel nu, som på förhand kändes som det största hotet mot svensk seger imo.

  Bland juniorerna går det tyngre. Japan G2:a – alla redan ute. Viktorovitch gör en bra match mot runt 65-rankade spelare och är nära att vinna, men Yasar åker tyvärr återigen ut direkt, trots att hon är seedad den här gången. Gäller att kunna ligga stabilt på samma höga nivå om man vill vara med där uppe. Grevelius utklassad i första omgången av 1000-rankad japan.

  Tyvärr har även Hennemann lämnat WO i Finland. Hon har åkt till tävlingen så jag hoppas bara det är sjukdom och inte något med handen igen. Hon har varit borta från spel lite väl länge nu.

 3. Kul när så många från Sverige är ute och lirar internationellt. Masters, Japan, Djursholm, Kina och Finland 🙂
  Hade inte Swetennis levererat hade man inte haft en aning att så många ändå krigar på där ute 👍

 4. Peterson slog precis 115-rankade Kristie Ahn 6-4 6-1 i USA 🙂

  Hennemann kände smärta under uppvärmningen så hon avstod. Ajaj, kanske inte riktigt läkt då om det är samma skada.

  @Johan: Linnea Malmqvist är i Egypten, Lister är i semi i dubbel i Frankrike 100k, Katrina Filip gjorde en bra match mot andraseedade Galfi i 25k Portugal. Sen är det en del killar ute och spelar också, i Estland särskilt. Det är många svenskar ute och rör sig, men kan ju alltid vara fler 🙂

 5. Kul för Julita Saner att gå till kvarten efter en hyfsat meriterande seger mot Kolb. Detta är annars hennes två första vinster för året… Då blir det alltså fyra svenskor i kvarten, där Östlund får dra det tunga lasset och försöka slå ut de svåraste utländska spelarna. Misslyckas hon med det blir det svenskt och utländskt i final. Björklund kanske.

  För övrigt gjorde ju Lister ett jättebra kval med seger mot runt 200-rankad och 300-rankad och nästan i kvalfinalen också. Synd, mycket nära, men hon har visat flera gånger i år att hon har de nivåerna i kroppen iaf.

 6. Kvartsfinalerna i #ITFPro Djursholm ($15K):

  J Cabaj Awad-J Saner
  M Björklund-Forys (POL)
  Yuschenko (RUS)-Tauson (DEN)
  Helgö (NOR)-F Östlund

 7. Peterson i kvartsfinal i 80k. Möter samma spelare, Karatantcheva, som hon spelade mot skadad och förlorade mot i sin sista match förra året innan hon blev borta i nästan ett år. Hoppas på revanch.

 8. Johanna Larsson hade fram till idag spelat i drygt 470 000 dollar under 2017, enligt WTA. En semifinal i WTA Finals i dubbel ger 155 000 dollar per team.

 9. Vilken fin seger av Larsson/Bertens, men nu blir det väl för svårt med Hingis antar jag. Sköna pengar och poäng i den turneringen…

  Och vilken prestation av Östlund i Djursholm. Vet inte om jag sett något liknande innan… 30 (!!) breakbollar hade hon mot sig, och Helgö (är det Helgö alltså, och inte Helgo?) förvaltade endast 3! Själv hade Östlund “bara” 17 men vann ändå matchen med 6-4 i tredje set. Mycket bra! Nu är 3 av 4 svenskor och 14-åriga Tauson enda icke-svenskan kvar. Östlund får ta hand om henne med =P

  I den andra semin.. Cabaj Awad som hittills spelat ett SM kan man säga och Björklund som tvärtom enbart mött utländskt motstånd.

 10. Enkel seger för JCA mot Tauson. Larsson i dubbelfinal och Peterson i semi samt flera som kom långt i Djursholm. Bra vecka 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.