Analys – Vilka väljer ”Fidde”?

Nike sko grus

Sveriges Davis Cup-lag till bortamatchen mot Rumänien ska tas ut i dagarna. Oavsett vilka spelare som är med får Sverige gälla som kraftig underdog. Men vilka spelare tar Fredrik Rosengren ut?

Med en trio kapabla singelspelare i Adrian Ungur, Victor Hanescu och Marius Copil och ett möjligt dubbelpar i Horia Tecau och Florin Mergea råder det inget tvivel om att Rumänien är stora favoriter på hemmagruset.

Sverige då? Jodå, det ser faktiskt bättre ut än på länge. Så länge Robert Lindstedt och Johan Brunström har lust att spela Davis Cup är de självfallet givna. På sikt kanske Isak Arvidsson kan vara en presumtiv arvtagare till dessa. Arvidsson har emellertid ett fint facit på futurenivå i just dubbelspel.

Singelspelet då? Allt som oftast har förbundskaptenen valt Markus Eriksson med Isak Arvidsson som andrasingel. Vid ett flertal tillfällen har Patrik Rosenholm fått stå tillbaka i sista stund. Kommer han få göra det igen? Ja, så känns det faktiskt.

Av de senaste månadernas resultat att döma så bör han faktiskt vara femte spelare i truppen och därmed första singelreserv. För hur jag än och vrider på det kan jag inte se honom gå före de två singelspelarna. Dessa är dock inte vare sig Isak Arvidsson eller Markus Eriksson.

Jag kan emellertid inte se Fidde förbise varken Christian Lindell eller Elias Ymer. Lindell har steppat upp rejält den senaste tiden och tog en kvartsfinalplats vid challengern i Como förra veckan och kan vid en bra dag utmana rumänerna.

Alla som följt Elias Ymers utveckling senaste halvåret vet vad han nu går för. Ymer och Lindell är alltså mina val. Om Ymer och hans team tycker att hans smarta planering mår bra av Davis Cup-spel.

Isak Arvidsson har inte samma resultat som övriga att falla tillbaka på och den tidigare så givne Markus Eriksson har varit för mycket upp och ner, kanske framförallt ner. De positiva turneringar som sticker ut är en challenger i italienska Caltinissetta och futurefinalen i Estland där han finalföll mot just Lindell.

I de två senaste italienska challengerturneringarna har Eriksson inte rosat marknaden. Två förluster i två mänskliga kvalfinaler tyder på att formen inte räcker för Davis Cup-spel.

Patrik Rosenholm då? Ja, han hade nog behövt göra bättre ifrån sig när han de facto fick en bra lottning vid huvudtävlingen i Como förra veckan.

I min trupp är Rosenhom förstereserv. Och det går inte annat än att lida med honom. Jag kan känna att han borde ha fått chansen vid andra tillfällen, men denna gång känns Lindell och Ymer bäst lämpade för uppgiften.

Men nu är det inte jag som tar ut truppen utan det gör Fredrik Rosengren och de flesta vet hur mycket han bedyrar vikten av att ha rätt fysik. Återstår se vilka han väljer.

[su_post field=”post_date”]

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.