”Det förundrar mig alltid att vi äldre hänger med de hårdsatsande”

I Elitserien gör Lidköpings TK:s tränare Staffan Falkenström succé. Nu kan laget förstärkas med ännu en tränare som sätter det yngre gardet på plats. I helgen finalvann Stavangertränaren Rickard Holmström nämligen Stavanger Grand Prix genom vinst i finalen mot Markus Eriksson med 6-4 6-2.

– Det förundrar mig alltid att vi äldre hänger med de hårdsatsande spelarna men man ska inte glömma bort att flesta av de äldre spelarna är riktigt bra tennisspelare i grunden, säger Holmström.

Rickard Holmström (eget foto)
Rickard Holmström (eget foto)

 

33-årige Rickard Holmström jobbar som tränare i Stavanger. En klubb som är en av de största tennisklubbarna i Norge med nästan 1 000 medlemmar.

– Där jobbar jag mest med tävlingsjuniorer, men också med vuxenkurser och vårt tennisfritids upplägg.

Hur mycket tävlingstennis har du spelat senaste året?

– Jag har inte spelat speciellt mycket. Jag försöker spela våra tre egna seniorturneringar i Stavanger men reser inte runt och spelar Norges vintertourturneringar. På sommaren så spelar jag för vårt serielag som är i Elitserien och där brukar man få bra matcher.

Tränar du något själv?

– Jag är med och spelar så mycket jag kan på juniorernas träningar. Det tycker jag är jäkligt kul. Vi har några 15-16-åringar som är väldigt taggade och som jag tycker är roliga att spela med. Då de börjar spela god tennis så kan jag inte vara alltför snäll mot dem. Ren egen träning har jag bara en gång i veckan tillsammans med vårt herrlag.

Du vinner Stavanger Grand Prix, överraskad?

– Ja, jag är rätt överraskad. Förberedelserna har inte varit de bästa. Veckan innan så hade vi tre stora tävlingar på hemmaplan (Masters för norska juniorer, TE U14 och ITF) och det innebar väldigt mycket jobb som turneringsledare. Tio-tolv timmar i hallen nästan varje dag tills Grand Prix. Men samtidigt fick jag se massor med bra tennis och det gjorde mig spelsugen.

Hur bra spelar du jämfört med när du satsade?

– Jag tycker jag spelar rätt bra men det är svårt att jämföra med när man satsade. Jag har jobbat en del med min backhand och den känns bättre än någonsin. Slagen i sig känns överlag bättre än förr. Det jag känner är ju att det fysiska inte är vad det har varit. Jag rör mig bra för att vara veteran men är svagare i hörnen och kommer inte lika långt fram på nät efter serve till exempel. Men rent generellt så tror jag att jag presterar närmare mitt max nu än vad jag gjorde när jag satsade.

Kommer du spela något i Elitserien med Lidköpings TK framöver?

– Jag landade precis på Landvetter och kommer spela de sista fyra matcherna för LTK.

Klubbkamrat Falkenström säger att du är en legend som alltid är stekhet, kommentar?

–  Haha, sa Falken det? Ja, men jag är laddad inför Elitserien. Det är alltid bra stämning i klubben och i laget. Har man det bra utanför banan så är det lättare att ha kul och prestera på banan. Sedan är ju tävlingsmänniskan lite i en dvala som tränare hela året. Då blir det att man får ta ut all sin vinnarskalle på dessa fyra matcher.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.