”Fidde” summerar året och blickar framåt

Fidde Rosengren

På första gången sedan 2011 har Sverige två spelare bland de 300 främsta. Hårt jobb ligger bakom enligt Fredrik ”Fidde” Rosengren.

– Det har skett förbättring, nu hoppas jag på svenska spelare i Grand Slams kommande år, säger förbundskaptenen i en intervju med Swetennis.

2013 knep de svenska spelarna tre future-titlar. Det gångna året har Sverige tagit hela 13 futuretitlar fördelade på fem spelare. Sverige som tennisnation är långt ifrån den man var på fornstora dagar men vi är på rätt väg. Killen som sticker ut är såklart Elias Ymer.

– Elias har haft en väldigt positiv utveckling under året. Han har tagit 500 placeringar vilket är starkt. Att åka i väg själv till Egypten i början på året och vinna två futures är mycket bra gjort.

Men det finns detaljer att förbättra, enligt Rosengren.

– Ymer har utvecklat sitt spel och har varit en viktig kugge i Davis-Cup. Men samtidigt för vi inte glömma bort hur ung han är. Om jag fick en vecka med honom skulle jag jobba mycket med hans serve. Han måste variera den bättre. Den är viktigt för han att spela mycket matcher nästa år, vilket kommer bidra mycket till hans utveckling.

– Samtidigt får vi inte glömma bort våra dubbelpelare. Lindstedt har vunnit Austrailen Open och tagit sig långt i ATP-slutspelet och ”Bruno” har tagit ATP-titlar.

”Skickade hem han”

En annan svensk som har tagit stora kliv år 2014 är Christian Lindell som har haft två tunga år bakom sig.

– Lindell har ett stort spel i sig. Men han måste fortsätta jobba med den mentala biten. Förra året gick det över gränsen då jag var tvungen att skicka hem han från Marocko. Efter det hade vi ett tufft samtal där vi klargjorde en del vilket han har tagit del av denna säsong, vilket har resulterat i bra resultat och att han är tillbaka i landslaget.

Men det är inte bara Ymer och Lindell det har gått bra för. Både Isak Arvidsson och Patrik Rosenholm har uppnått sina högsta rankningar. Däremot finns det så klart också spelare som det inte har gått så bra för det senaste året. Den tidigare sverigeettan Markus Eriksson har haft det tufft sedan future-titeln i Spanien i början på året.

– Det går upp och ner för tennisspelare hela tiden på alla nivåer. Under vissa perioder spelar man inte så bra.

Hoppas på Grand-Slams

2015 blir ett spännande år. Flera unga svenska spelare står för dörren, bland annat Elias lillebror Mikael Ymer som av många beskrivs som oerhört talangfull.

– Jag tror och hoppas att Micke kan etablera sig på future-nivå och att han har även förutsättningar för att ta sin första titel. Även Daniel Windahl och Daniel Appelgren kan vinna futures nästa år.

Sedan Robin Söderling förlorade i Wimbledon 2011 mot Bernhard Tomic har ingen svensk herrspelare spelat en grand slam. 2015 ska det bli ändring på det.

– Jag hoppas Elias Ymer spelar Australien Open. Christian Lindell borde sikta på Paris då han är så pass mycket bättre på grus.

Fidde svarar även på varför man valde ett underlag som passade motståndarna bättre i den senaste DC-matchen.

– Tro fan att vi ville spela på grus när våra två bästa spelare har det som bästa underlag. Men det handlar om de ekonomiska förutsättningarna.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.