Grand Slam Project – en satsning på landets bästa 98:or

0
Grand Slam Project med Ida Jarlskog, Adna Sofradzija och Julia Rosenqvist.
Grand Slam Project med Ida Jarlskog, Adna Sofradzija och Julia Rosenqvist.

I måndags blev Ida Jarlskog första svenska tjej, född 1998, att få världsranking. Jarlskog är en av tre tjejer i ”Grand Slam Project” med siktet högt ställt – att senast 2016 få spela Grand Slam-turneringar för juniorer.

– ”Grand Slam Project” är ett svar på ”bra man reder sig själv”. Ambitionen är att tjejerna ska komma ut i världen och spela 12-15 ITF Juniors, med coachande tränare. Målet är topp 100 på juniorrankingen och att spela Grand Slam, säger projektledaren Johan Rosenqvist.

Förutom Ida Jarlskog ingår Adna Sofradzija och Julia Rosenqvist i teamet. Samtliga går idag på RIG Båstad under ledning av Christan Bergström.

– Grand Slam Project är ett initiativ som vi ser mycket positivt på och som kommer att backas upp av Christian Bergström och Mari Andersson, säger tennisförbundets sportchef Johan Sjögren.

Pappa till projektet är Christer Sjöö, verksamhetsansvarig Tennis Syd. Sedan tidigare hade de tre tjejerna tränat ihop genom klubbstödet ett par gånger per termin och även rest ihop på en del tävlingar, med Christer Sjöö som ledare. I Falköping, en försommarkväll 2012, fick Sjöö en idé.

– Ida, Julia, Adna och jag summerar dagens turnering och analyserar spelet. För en minut släpper jag fokus på vad de säger och bara funderar – de här tjejerna kan gå riktigt långt. Det finns en vilja, ett driv, en längtan som är svår att sätta ord på. Den kvällen avslutar jag samtalet med att säga: ”Inget ont om Falköping, men om fyra år skulle jag hellre åka med er till Paris och se er spela Franska Öppna”. Den dagen, den kvällen, den timmen föddes en dröm, säger Christer Sjöö.

Drivande i projektet är också föräldrarna. Samtliga familjer ingår som en stödorganisation och har olika roller. Man har också ett tenniskunnande ”advisoryboard”.

– Ida, Julia och Adna är tre mycket bra tennistjejer som med rätt stöttning kan komma riktigt långt. Jag tycker att deras satsning är ett mycket bra initiativ och de har mitt fulla stöd, säger Robin Söderling som är en av personerna som stöttar projektet.gsp

I måndags blev alltså Ida Jarlskog först med att få världsranking.

– Samtidigt vill jag framhålla teamet och en av våra deviser att ensam inte alltid är stark. Vår ambition är att alla ska med. Medvetna om att barn/ungdomar/tonåringar utvecklas olika, så är det viktigt att ha alla stadier med sig i ett team. När en drar iväg, kämpar de andra för att komma ifatt och på samma sätt när en faller ner, så drar de andra upp en. Utmaningen är att få tjejerna att förstå att teamet är större än individen men att båda behövs för att alla ska utvecklas, avslutar projektledaren Johan Rosenqvist.

Grand Slam Project kan du också följa på Facebook

 

Föregående artikelSvensk sol i Estland – och svenskt mörker i Norge
Nästa artikel$50,000 Bendigo: Susanne Celik och Rebecca Peterson till kvartsfinal

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här