”Har bättre inställning att tävla, större kunskap gällande taktik och att vinna matcher”

Rickard Holmström (eget foto)
Rickard Holmström (eget foto)

Vi har sett det år efter år. Tränare som inte satsar på tennisen slår hårdsatsande yngre förmågor. Swetennis har pratat med Rickard Holmström som har många intressanta åsikter i ämnena tennisskolningen nu jämfört med då, taktik och tränarens roll.

– Jag tror att vi tränare styr spelare för mycket istället för att låta dem lära sig själva och hitta egna lösningar, säger Rickard som är tränare i Stavanger.

Rickard Holmström ansluter nu till elitserien och Lidköpings TK. Detta efter att enkelt ha finalbesegrat en av Sveriges högst rankade spelare Markus Eriksson. Efter finalsegern var Rickard överraskad.

[su_pullquote align=”right”]”Jag tror att vi äldre spelare lekte tennis mer när vi var unga och lärde oss grunderna för tennis.”
Rickard Holmström.
[/su_pullquote]

– Det förundrar mig alltid att vi äldre fortfarande hänger med de hårdsatsande yngre spelarna i Elitserien varje år. Men man får inte glömma bort att de flesta av de äldre är riktigt bra tennisspelare i grunden, säger han och fortsätter:

– Vi har Falkenström, Adaktusson, Pallin, Brage, Timfjord och många fler som spelar och har spelat riktigt bra tennis.

Bra elitseriefacit för det äldre gardet

Om man ser till årets elitserie är nämnde Falkenström obesegrad. Om vi tittar till fjolåret så förlorade inte samma man ett enda set på sina åtta singelmatcher i Elitserien. Rickard Holmström spelade fem elitseriematcher ifjol och förlorade bara ett set på dessa. Niklas Timfjord spelade sju matcher och förutom att förlora mot veterankollegan Holmström var det bara Ervin Eleskovic som lyckades betvinga Timfjord.

– De äldre är i grund och botten bättre tennisspelare än många av de aktiva. Sedan tror jag att vi äldre har en bättre inställning att tävla och vi har en mycket större kunskap vad det gäller taktik och att kunna vinna matcher trots dålig dag, skador, bättre motstånd och så vidare.

Holmström är inte lika involverad i svensk tennis nuförtiden då han bor och verkar i Norge, men ser ett gemensamt mönster.

– Jag har inte superkoll på svensk tennis längre men det är lite samma sak i Norge. Jag saknar lirarna och de som spelar lite utanför mallarna.

Nuförtiden är det mest pangpang som gäller, men det äldre gardet visar allt som oftast i Elitserien att variation ger effekt.

– Nu spelar många på samma sätt och ser inte ut att ha så mycket tanke på vad för slag de slår och varför de slår det slaget och vad slaget ger dem.

Även om deras spel ser minst sagt bra ut från ett läktaröga är det lätt att förblindas av krafttennisen.

– Idag ser jag spelare med extremt fin teknik men som inte kan använda den till något.

Mer lek – mindre allvar

Rickard Holmström berättar hur det var under hans tid som ung. En liknelse många födda under sent 70-tal eller tidigt 80-tal säkert känner igen.

– Jag vet inte men jag tror att vi äldre spelare lekte tennis mer när vi var unga och lärde oss grunderna för tennis. Ena träningen var jag Pete Sampras, nästa Jim Courier och tredje Stefan Edberg. Man tränade och blev bra på olika spel och olika slag, säger han och ger ett råd:

– Se mycket på TV, lär av de bästa. Spela mycket träningsmatcher där man prövar att spela på andra sätt än man brukar.

Holmström ger också en tanke åt sin egen yrkseskår.

– Jag tror vi tränare styr spelare för mycket istället för att låta dem lära sig själva och hitta egna lösningar.

[su_post field=”post_date”]-[/su_post]

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.