Masters-slutspelet för juniorer: ”Bra spelform”

Inomhus blått golv

En match är ingen match om den inte är jämn. I Solna i helgen fick landets bästa juniorer många tuffa matcher.
– Masters-slutspelet är en tävling där det blir fler matcher då deltagarna i tävlingen befinner sig på ungefär samma nivå, säger KLTK-tränaren Magnus Ennerberg.

Alexandra Viktorovitch och Johan Garpered bland 14-åringarna. Maria Petrovic och William Franzén bland 12-åringarna. Det är klassegrarna i Svenska Juniortouren Masters.

Masters-slutspelet började med poolspel och avslutades med slutspelsmatcher. Det här upplägget hyllas av många. Magnus Ennerberg, tenniscoach på KLTK för tävlingsjuniorer och Hilda Melander, var på plats i Solna i helgen.

– Spelformen där alla deltagare får fem matcher på tre dagar är bra då alla spelare får möjlighet att spela flera matcher och ta med sig lärdomar från en match in i nästa. I utslagsturneringar så får ju 50% av juniorerna packa ihop efter första matchen och endast 25% av deltagarna får tre matcher eller mer, säger Ennerberg.

Det är fler stora tävlingar som avgörs i den här formen. Sommartourens slutspel avgörs också sedan förra året i poolspel. Men formen kan användas på flera nivåer.

– I just Masters så är det ju för de åtta spelare som gjort de bästa resultaten under året men principen med nivå-indelade tävlingar med poolspel kan användas på flera sätt, exempelvis som ett bra sätt att komma igång med matchandet för spelare som inte spelat så mycket tennis som yngre. Det borde ju sannolikt göra det roligare att tävla om man får spela fler matcher per tävlingstillfälle, menar Ennerberg.

”Många matcher som inte blir matcher

I många juniorturneringar kan det bli ojämna matcher, beroende på nivåskillnaden mellan spelarna.

– Det som jag har lärt mig från de som är experter inom områden kring inlärning är att aktiviteten måste ske i ett tillstånd där utövaren är väldigt ”närvarande” för att få maximal effekt. Det innebär att utövaren har all sin energi till 100% inriktad på aktiviteten. Det borde ju innebära att om vi kan skapa matcher där båda spelarna är så nära varandra som möjligt i spelnivå så ”tvingas” spelarna att befinna sig i detta tillstånd under matchen. I matcher där skillnaden i spelnivå är för stor så finns det en risk att båda spelarna går ner i närvaro då den bättre inte blir utmanad och den sämre känner sig chanslös. Givetvis kan man som tränare/förälder försöka hjälpa spelaren att fokusera på process och prestationsmål men det är stor risk att det inte blir en 100% närvaro, menar Ennerberg.

Resultaten från Solna visar att många matcher var jämna.

– Jag upplever att i svensk juniortennis idag är det för många matcher som inte blir matcher. Förra året hade jag möjlighet att träffa serbiske DC-coachen Bogdan Obradovic som sa ”en match är bara en match om båda kan vinna”, det sammanfattar tydligt detta problem, tycker Ennerberg.

– En annan del som stärks genom att spela jämna matcher är att spelarna får träna på sin stresshantering, det är stor skillnad att slå en andra-serve vid 4-5 30-40 jämfört vid 4-0 eller 0-4. Ibland pratas det om hur många matcher man ska spela på ett år, det kanske är mer relevant hur många matcher man får spela där det verkligen blir match?

Frågetecken för juniorrankingen

Masters-slutspelet är för 12- och 14-årsklasserna. Mycket kan sedan hända när det handlar om spelarutveckling.

– I veckan var jag på föreläsning med Stockholms Tennisförbund som bjöd in föräldar och tränare där föräldraskapet var temat med kunnige föreläsaren Johan Fallby. I slutet var det frågestund och flera föräldraröster kring den negativa inverkan som rankingen hade på spelarna lyftes upp. För många år sedan när jag studerade på tränarutbildningen på GIH så gjorde jag en undersökning på just rankingen genom att gå igenom flera årskullar och jämförde rankingen vid 14-års ålder med samma årskull vid 18-års ålder. Det visade sig då att det var vanligare med att det var en ny Sverige-etta efter dessa fyra år samt att runt 50% av spelarna på topp 10 i Sverige byttes ut från 14 till 18 års ålder. Det kan vara viktigt att ha i åtanke som spelare, tränare och förälder när det börjar hetsas om ranking-poäng i 13-14 års åldern, säger Ennerberg.

Vad är då fördelarna respektive nackdelarna med den svenska juniorrankingen?

– I ett större perspektiv så är jag kanske ute efter att vi alla inom svensk tennis ska börja ifrågasätta varför vi gör saker på ett visst sätt. Är det för att vi alltid gjort så eller för att det är det bästa sättet att göra saker på? Hur ofta gör vi konsekvensanalyser av de system vi har i svensk tennis? Jag påstår inte att jag har en färdig lösning på denna fråga kring rankingen, det jag är ute efter är att vi skapar en diskussion som grundar sig i fakta och som har svensk tennis bästa i åtanke, tycker Ennerberg.

Sverige kan lära av Frankrike

Diskussionen är igång hur svensk tennis kan utvecklas.

– Angående Frankrike så har jag fått möjlighet att dels besöka klubbar/förbund samt se delar av deras material som kommer från förbund samt från studier de gjort på tennis. Sammanfattningsvis kan man väl säga att deras höga utbildningsnivå för att bli tränare i kombination med att de hela tiden försöker utvecklas och tänka framåt gör att de är väldigt bra på att utbilda spelare. Sen kan vi ju säga att de har en helt annan ekonomisk styrka än vi i Sverige men i dagens samhälle där så mycket information finns att hitta på nätet för de som är intresserade så finns möjligheten även för svenska tränare att ta del av nya idéer och infallsvinklar.

– De svenska tränare som är intresserade kan till exempel bli medlemmar på pratatennis.se för att ta del av matnyttig information. Det jag tror är viktigt är att vi har en förståelse för att den stora spelarproduktionen från fransk tennis inte är en slump utan att deras system ger bra spelarutveckling, avslutar Magnus Ennerberg.

Resultaten i Masters-slutspelet

FS14
Final: Alexandra Viktorovitch Tabergsdalens TK – Ida Ferding Västerås-Fridnäs TK 6-3 6-4
3-4:e plats: Melis Yasar Fair Play TK – Josefin Opitz Malmö Bellevue TK 6-2 5-7 1-0

PS14
Final: Johan Garpered KLTK – Erik Grevelius Lidingö TK 7-6 (6) 7-6 (5)
3-4:e plats: Jesper Klöv Nilsson Ullevi TK – Anton Örnberg Kils TK 6-4 6-4

FS12
Final: Maria Petrovic Farsta TK – Vilma Karlander Lerums TK 6-1 6-2
3-4:e plats: Emma Shasteen Lerums TK – Nelly Mezan Trollbäckens TK 6-4 6-2

PS12
Final: William Franzén Vallda TK – Lukas Kristiansson Söndrums TK 6-3 6-2
3-4:e plats: Adam Granath Båstad Tennissällskap – Wilmer Dahl Påvelund 6-2 6-3

 [su_post field=”post_date”]-[/su_post]

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.