Sverige vann Davis Cup-matchen – efter mycket om och men

Historien upprepade sig. För andra året i rad blev Elias Ymer den det kommer att skrivas om som hjälten. I den femte och avgörande Davis Cup-matchen mot Lettland vann han med 3-1 i set mot Janis Podzus.

– Det är på dagen ett år sedan matchen mot Danmark. Det är de här dagarna jag ska spela, sade Elias Ymer.

Precis som ifjol vid samma tidpunkt fick Elias Ymer sköta den femte och avgörande singel för svenskt vidkommande. Precis som ifjol mot Danmark förlorade han fredagsmatchen med 1-3 i set. Precis som mot Danmark avslutade han söndagens och helgens sista match med att vinna med 3-1 i set.

– All respekt åt det andra laget. Det var hur tufft som helst, så vi måste vara ödmjuka. Det var absolut ingen underskattning. Vi visste de var bra på detta underlag, sade ”Fidde” Rosengren.

Det satt dock långt inne. Den sämre brodern Podzus, Janis, gjorde allt i sin makt för att sätta de lettiska käppar i det svenska hjulet. Det såg ut att gå mot en tämligen behaglig seger med ledning 7-5 5-3 men två dubbelfel vid fel läge gjorde att Podzus kom in i matchen och vann ett tight tiebreak.

I det tredje setet så stod det länge och vägde. Letten hade åtskilliga breakchanser i början av setet men Ymer lyckades på något sett reda ut den stormen och breaka letten till 5-3 och avsluta med en tung serve fram till 6-3.

I det fjärde setet fick Ymer en drömstart och breakade omgående. Något han kunde hålla ända in i mål. 6-4 och Sverige slipper åka ned ytterligare en division.

Det blev sannerligen ingen enkel match för Sverige. Att Martin Podzus var underskattad visste några av oss. Ymer får förstås ikläda sig hjälterollen med en klassisk vinst i femtematchen, men frågan är om inte den absoluta nyckelsegern var Christian Lindells mot Janis Pozus under fredagen.

Nästa år väntar spel mot Österrike för Sveriges del. Ett Österrike som nyligen besegrade ett starkare lettiskt lag med 4-1. Österrike med spelare som Dominic Thiem, Jurgen Melzer, Alexander Peya, Phillip Oswald och Martin Fischer kommer förstås vara stora favoriter.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.