Cornelia Lister: ”Fick gåshud”

Cornelia Lister (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Cornelia Lister (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Fem svenska spelare fick chansen i WTA-kvalet i Båstad. Oddsen var inte goda för att få en segerintervju, etftersom samtliga mötte betydligt bättre rankade spelare. Men då klev Cornelia Lister fram och stod för dagens stora skräll.

Lister besegrade 137-rankade Aliaksandra Sasnovich med 6-2, 7-6 med ett varierat spel. I tiebreaket hade Lister gott stöd från publiken.

– Jag är inte van vid så mycket publik. Jag fick gåshud. Idag var jag fokuserad på mitt eget spel och visste egentligen ingenting om henne, säger Cornelia Lister.

Lister lyfter fram tränaren Mervana Jugic-Salkic i Fair Play TK.

– Jag har inte haft en egen tränare på flera år. Vi jobbade hårt under en och en halv månad i samband med uteserien. Det gav resultat, fast det märktes inte i början. Jag förlorade flera tresetare, men så kände jag att det släppte i Italien ($25K Turin), säger Lister.

För undertecknad som följt Lister under många år så ser man att framförallt defensiven är bättre. Och det behövs på den här nivån. Offensiva vapen finns och med ett mer varierat spel visste inte riktigt Sasnovich vad som skulle komma tillbaka.

Nu är Lister en match från att gå in i huvudturneringen. Ysaline Bonaventure, som kan spela väldigt aggressivt, känner Lister väl och de har spelat en hel del dubbel ihop.

Malin Ulvefeldt (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Malin Ulvefeldt (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

För Malin Ulvefeldt har bitarna fallit på plats. Här var hon fakiskt mycket nära att slå ut 145-rankade Anett Kontaveit. Nu blev det stryk med 3-6, 6-4, 3-6.

Med den tunga förstaserven (10 ess idag) kan hon få mycket gratis och det går undan när Ulvefeldt spelar. Nu satt lite för få förstaservar och andraserven var lite för osäker (16 dubbelfel) för att räcka hela vägen.

– En helt okej match och en bra erfarenhet. Det är min första WTA-turnering. Hon var jämnare och jag gjorde fler unforced errors i viktiga lägen, sammanfattade Ulvefeldt.

Kajsa Rinaldo Persson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Kajsa Rinaldo Persson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Jag trodde på förhand att Kajsa Rinaldo Persson hade bäst skrällchans av svenskorna, men där fick jag fel. Där har var inte hennes dag. Alberta Brianti var alltför bollsäker och smart och lät Växjötjejen slå bort sig. Eller så vändtade italienskan bara på att den alltför korta bollen skulle komma och då klev hon in i banan och det var aldrig något snack om saken. 2-6, 2-6 det för den dubbelt så gamla Brianti (17 år mot 35 år).

Jacqueline Cabaj Awad (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis
Jacqueline Cabaj Awad (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Lite av samma visa var det för Jacqueline Cabaj Awad. Bollsnåla Laura Pous-Tio, rankad 193, hade också full koll på matchen som slutade 3-6, 3-6. Den 30-åriga spanjorskan lät sin elva år yngre motståndare göra misstagen.

Ellen Allgurin (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Ellen Allgurin (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

130-rankade Paula Kania besegrade Ellen Allgurin med 6-3, 6-4. Inget att skämmas över. Kania såg ut att ha ett rätt brett register och spelade med ett större självförtroende. Det syntes på de avgörande bollarna och det viktiga poängen.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.