Daniel Windahl har tagit en ”time out”

2

Bredvid bröderna Ymer har Daniel Windahl bland många setts som landets stora herrtennishopp. Nu berättar Daniel för SweTennis att han har tagit en time out. På obestämd tid.

 – Jag tror inte många förstår hur tufft det kan vara med elitidrott. Jag tror att alla kan ha nytta av att ha ledigt ibland, säger Daniel till SweTennis.

Daniel Windahl när Team Bactiguard presenterades 2012 (pressbild)
Daniel Windahl när Team Bactiguard presenterades 2012 (pressbild)

Det har varit tyst kring Daniel Windahl sedan futuren i Turkiet i månadsskiftet. För att ta död på ryktena så talar nu Daniel ut för SweTennis.

– Jag har kört hårt för länge nu och bestämde mig för att ta ett break, säger han.

Är det en gammal hederlig time out vi pratar om? 

– Det är en time out. Vet inte hur länge men det kan bli ett tag, säger han och utvecklar:

– Jag har nu tränat minst 30 min till fem-sex timmar om dagen sedan en rätt lång tid tillbaka. Jag har haft problem med skador i vissa perioder. Men har inte haft ledigt utan bara kämpat vidare och hoppats på att det skulle hjälpa. Att vara skadad ser jag inte som semester. Jag ser det som ett jobb fortfarande för att komma tillbaka snabbare.

– Jag kände att det var bra för både mig och tennisen att ta en ”time out” eller semester.

Nu är han tillbaka hemma på skånsk mark.

– Jag håller mig i form med hjälp av annat och njuter av livet. Jag vet inte hur länge det kommer att ta, men hittills har det varit positivt.

Vilken tid satsande elitidrottare lägger för att nå sina mål är känt för de som sysslar med det, men kanske inte för gemene man.

– Jag tror inte många förstår hur tufft det kan vara med elitidrott. Jag tror att alla kan ha nytta av att ha ledigt ibland. Tennisen är rätt sparsam med att ha ”off season”- perioder. Så nu tar jag min semester/time out. Alla har sina gränser av hur långt det kan gå och göra sitt jobb till fullo. Man orkar inte ta jobbet 365 dagar om året.

 

Föregående artikelPeterson klar för kvartsfinal – för första gången i år
Nästa artikelTennislektion 3 – lär dig ett taktiskt system

2 KOMMENTARER

  1. Nu kommer effekterna av för många träningstimmar, för ensidig träning och för lite vila. Oroväckande många svenska juniorspelare har de senaste åren varit långtidsskadade och många saknas i varje vecka i startlistorna på grund av skador. Och alltför många hoppar av sin tennissatsning.

    Det är fem år sedan Tennisförbundet presenterade riktlinjerna ”Mot top 100”. Svenska juniorer måste öka antalet träningstimmar och matcher för att kunna hävda sig internationellt. En tioåring skulle träna upp till tre timmar per dag samt spela 50 matcher om året. Sedan ökade dosen kraftigt för varje år. Förbundets tanke var nog god, att Sverige åter skulle få toppspelare i världen.

    Jag är säker på att alla som sysslar med idrott vet att träningen bryter ner och att kroppen behöver vila för att kunna tillgodogöra sig den hårda träningen. Ändå har nu kraven på de unga spelarna blivit så höga att de inte vilar regelbundet och inte har tillräckligt varierad träning. Tennisen är väl en av få sporter som dessutom har tävlingssäsong året runt.

    Tennisförbundet måste nu kartlägga orsakerna till alla skador och avhopp och implementera den kunskap som de flesta redan har, att juniorerna måste få en mer varierad träning varje vecka och även se helheten över hela året, där även längre viloperioder ska finnas med. Jag vet att många har sagt detta tidigare, även förbundet, men eftersom vi nu ser alltfler skadade och uppgivna juniorer så har uppmaningarna inte räckt. Kunskapen måste på ett ännu bättre sätt ut till klubbarna och göras till verklighet.

  2. Nu vet jag inte om tennisförbundets ”mot top 100” dokument är inskrivet i Sveriges Rikes lag. Men förmodligen är det ännu inte lagstadgat att en spelare måste träna si och så många timmar/dag och ett visst antal matcher därtill som dokumenten föreskriver. Det finns fortfarande utrymme för eget ansvar. Särskilt som junior i 17- 18 års åldern. Klarar man inte en viss träningsmängd/dos gäller det att själv se till att man trappar ner på träningen lite även om dokumenten föreskriver en högre träningsmängd med garanti om framtida stordåd.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här