Demburg: ”Tror mycket på den här typen av resor”

RIG Lidköping

Efter tre veckor i Tunisien har nu eleverna på RIG Lidköping åkt hem igen. Sist hem blev Paulina Wulcan som fick ett wild card till 10K-turneringen den här veckan. Samtidigt har en ny grupp anlänt till Antalya i Turkiet.

Under den tidiga våren är många svenskar ute och rör på sig och får känna på internationellt motstånd och det ger också en chans att komma ut lite tidigare eftersom vädret inte tillåter det här hemma.

– Vi har under en femveckorsperiod valt att förlägga vår verksamhet utomlands. Vi har haft våra äldre elever på plats i Tunisien med en ledare under tre veckor. Samtidigt har vi med de yngre spelarna, samt de som ska börja till hösten, valt att åka till Turkiet. Där har vi under två veckor först haft ett kombinerat tränings- och tävlingsläger i samband med Turkiets $10,000 för att sedan med Team Euro Elite åka till Antalya ITF Grade 4. Där har också ett team från Kramfors slutit upp, säger Julius Demburg som är ansvarig för verksamheten i RIG Lidköping De la Gardiegymnasiet.

Vad innebär det här för eleverna?

– Det här är givetvis oerhört positivt för alla spelare. De får chansen att träna ihop, sitta ner och jämför träning på hemmaplan, mäta sig med varandra fysiskt utanför banan, diskutera hur de hinner med att sköta skolarbetet på hemmaplan och även ute på tävling.

Och på längre sikt?

– Framförallt tror jag att det sporrar till att åka ut och spela ännu mer efter gymnasietiden. Man skaffar sig kontakter och träningskompisar på andra ställen och kommer varandra närmare. Jag tror mycket på den här typen av resor. Även ledarna kommer på ett naturligare sätt närmare varandra och kan diskutera tränings- och tävlingsupplägg, säger Julius Demburg.

Paulina Wulcan (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Paulina Wulcan (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

I Tunisien gick det bra för Paulina Wulcan. Hon kvalade in till en tävling och valde att stanna kvar själv den här veckan eftersom hon fick ett wildcard till 10000-dollarsturneringen i El Kantaoui.

– Paulina har jobbat hårt under en längre tid. Hennes första år gick hon framåt mycket och tog sina första WTA-poäng. Sedan har hon resultatmässigt stått stilla något år. Vi tycker i år att hon tagit kliv i hur hon vill spela poängen och jobbar målmedvetet med det. Kan hon fortsätta att våga ta bollen tidigt och styra spelet så kommer hon ta ytterligare kliv närmsta året, menar Demburg som också lyfter fram Maja Örnberg, Mathilda Malm, Klara Alenäs och Robert Rasmussen.

– Dessa tjejer tillsammans med Rasmussen har tagit rejäla kliv under sin gymnasietid i RIG Lidköping. Vi jobbar väldigt mycket tätt ihop med eleverna gällande att skapa en bra arbetsmiljö att utvecklas i. Vi ser det kanske inte i resultaten ännu men hur de arbetar och utvecklar sin egen potential är härligt att följa.

Hur ser planeringen ut för eleverna framöver?

– Denna vecka är det återhämtning. Sedan följer tre veckors uppbyggnadsperiod för att sedan tävla tre veckor på Sommartouren samt 10.000 dollars-tävlingarna i Sverige. Ytterligare en kortare uppbyggnadsperiod på två veckor följt av en sommar med kombinerat spel på Sommartour och 10.000 USD tävlingar. Alla dessa elever kommer förlänga sin tid på RIG Lidköping och gå ett fjärde år hos oss där de kommer att tävla mer på 10.000 USD-nivå om de spelmässigt håller nivån. Annars gäller mycket spel på Vintertouren för dessa spelare, avslutar Julius Demburg.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.