Efter Karlskrona – i Båstad höjs nivån

Kan någon göra en ”Fred Simonsson” och gå hela vägen i Båstad? Inte omöjligt, men i Båstad är det lite högre kvalitet på den utländska närvaron än i Karlskrona. Eller är det verkligen så?

Ni vet hur det lät i Karlskrona förra veckan?

– Under alla mina år har jag knappast sett en svagare representation av utländska spelare i en future, sade Jacob Adaktusson då till SweTennis.

Då var Markus Eriksson förstaseedad, men den här veckan är han femteseedad. Således har det tillkommit en del spelare med bättre ranking, men hur är de spelmässigt?

1) Hugo Dellien. Rankad 251 och 22-åringen är DC-spelare för Bolivia. Van vid hög höjd och det har han ju inte mycket nytta av i Båstad. Spelat mycket challengers, men i Europa har inte gjort något av värde egentligen. Således har vi en sydamerikan som har en på tok för hög ranking sett till hans kapacitet. Han dök upp i Båstad 2014 och snubblade sig fram till semifinal där han blev krossad av Patrik Rosenholm. Vann då tresetare på vägen mot Daniel Appelgren och Jacob Adaktusson och slog också Isak Arvidsson i kvarten.

2) Michael Linzer. 450-rankad österrikare. En spelare som Markus Eriksson slog ifjol i två raka i en challenger i Italien. Linzers främsta merit i år är en futuretitel. I Iran mot skräp i princip. Har sökt upp turneringar i udda delar av tennisvärlden och det är där han tagit sina rankingpoäng. Således ytterligare en spelare med för hög ranking sett till sin egentliga kapacitet.

3) Martins Podzuz. Bekant namn efter DC-matchen mot Sverige för Lettland i höstas då han slog både Elias Ymer och Christian Lindell. Rankad 510 idag. Jag gillade vad jag såg då, men misstänker att grus inte är till hans fördel.

4) Federico Zeballos. Ytterligare en bolivian i turneringen, rankad 544. Har fem futurefinaler på sitt CV, samtliga i Sydamerika och titeln togs i Bolivia 2012. Har aldrig tagit sig förbi kvarten i future på europeisk mark.

5) Markus Eriksson.

6) Tomislav Jotovski. Var andraseedad i Karlskrona. Fick wo mot Mridha och blev sedan utklassad av Timon Reichelt i kvarten. Jag tror inte svenskarna blev skrämda.

7) Richard Gabb. Var tredjeseedad i Karlskrona och tog två ynka gem i matchen mot Fred Simonsson. Ovan vid grus – gjorde sin första grusturnering på två år. Samma som med Jotovski – skrämmer ingen.

8) Henrik Sillanpää. Den 575-rankade finländaren började med en tresetare mot Appelgren och fick sedan stryk i två raka mot Blomgren.

2015-Bastad-future-1

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.