En gyllene chans till en ATP-titel – men den missades

Finalförlusten i Istanbul lär nog svida lite extra för Robert Lindstedt och Jurgen Melzer. Sällan uppstår sådana titellägen på ATP-touren som i Istanbul. Men paret fick ge sig i finalen mot Radu Albot och Dusan Lajovic, 4-6 6-7 (2-7).

Jurgen Melzer (Foto: Carine 06 - https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/ - CC BY-SA 2.0)
Jurgen Melzer (Foto: Carine 06 – https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/ – CC BY-SA 2.0)

Låt oss konstatera två saker direkt. 1) Robert Lindstedt och Jurgen Melzer har övertygad på sin väg fram till final i Istanbul och har varit helt ohotade dit, vilket vi inte ska ta ifrån dem. 2) Startfältet i den nya ATP-turneringen höll de facto ingen bra ATP-klass.

Om vi tittar på finalparens väg till final så heter motståndet för Lindstedt/Melzer: Chervyakov/Fynn, Bury/Gabashvili och Daniell/Giraldo medan Albot/Lajovic betvingat Ilhan/Ilkel, Marach/Osvald och Guccione/Sa.

Albot har förvisso gjort bra dubbelresultat på challengertouren men hade innan turneringen i Istanbul bara spelat en dubbelmatch på ATP-touren. Lajovic spelar inte alltför ofta dubbel. Han var i en ATP-final i Umag förra året men utöver det har han inte varit förbi andra omgången sedan 2012 i någon dubbelturnering. Detta var första gången paret spelade tillsammans och man tog alltså hem titeln direkt. På papperet kändes det förstås som ett gyllene läge för Lindstedt/Melzer att plocka hem en grustitel, men så blev icke fallet.

Med tanke på det ljumma startfältet i Istanbul så var det väl en jättechans för i stort sett alla par i lottningen att knipa viktiga poäng och det blev alltså Albot/Lajovic som tog hem flest poäng och titeln.

Det har överlag varit en del överraskande vinnare på dubbelsidan under året. Vem minns inte Gabashvili/Berankis triumf i Houston där man bland annat slog ut bröderna Bryan och just Lindstedt/Melzer på sin väg till final.

 

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.