Fed Cup-laget åker till Slovakien – utan veteranen Sofia Arvidsson

Lars-Anders Wahlgren och Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Lars-Anders Wahlgren och Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Nästa helg kvalar Sverige i Fed Cup mot Slovakien. Det blir ett svenskt lag utan sin trotjänare Sofia Arvidsson.

Arvidsson, som inte fick spela något alls mot Schweiz i Helsingborg, har tackat nej. Istället åker hon till USA och spelar en 50 000-dollars i USA, en turnering som startar på måndagen direkt efter Fed Cup. 18-19 april avgörs mötet mellan Slovakien och Sverige inomhus på grus i Bratislava.

Ett generationsskifte kan man nu tala om. Det svenska laget utgörs nu av Johanna Larsson, Susanne Celik, Rebecca Peterson och Ellen Allgurin. Johanna Larsson är given, men förbundskapten Lars-Anders Wahlgren har hela tiden poängterat att konkurrens om platserna är hård.

– Såklart hade det varit underbart att få spela. Det är Lars-Anders beslut och jag respekterar vad som beslutas. Jag förstår att vi är ett jämnt lag och att det inte blir någon lätt uttagning. Men jag ska se till att göra mitt bästa och sedan får vi se, säger Susanne Celik.

Vad säger du om att Sofia Arvidsson tackar nej?

– Det är jättetråkigt att Sofia inte är med, men samtidigt får man respektera orsaken till varför hon tackat nej, säger Celik.

I Slovakien saknas bara Dominika Cibulkova, som nyligen opererades Daniela Hantuchova (48), Magdalena Rybarikova (49), Anna Karolina Schmiedlova (67) och Jana Cepelova (122). Det är många starka namn som kaptenen Matej Liptak har att välja på, men de bäst rankade har inte grus som favoritunderlag och är inte omöjliga att rubba. Det visade Nederländerna som slog Slovakien just på grus, fast då på sin hemmabana.

Är det en övermäktig motståndare?

– Slovakien är ett jättestarkt lag med många topp 100-spelare, så det blir självklart tufft. Men vi åker dit på måndag och ska göra vårt allra bästa för att förbereda oss så bra vi kan, säger Susanne Celik.

Slovakien och Sverige har aldrig mötts i Fed Cup tidigare och matchen nu har stor betydelse. Vinnaren blir kvar i World Group II, medan förloraren åker ner en division till Europazonen. Därifrån är det sedan svårt uppdrag att ta sig tillbaka, men det lyckades Sverige med 2012.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.