Högklassigt startfält i Båstad: ”Publiken är kräsen”

williams

WTA-turneringen i Båstad spelas i år veckan efter Wimbledon, 13-19 juli, men det var inget hinder för att tennismetropolen skulle få ett högklassigt startfält. Med en viss reservation – skador och återbud är inte ovanliga efter en Grand Slam.

-Tennisen är den största idrotten på tjejsidan och jag tycker den svenska publiken är lite kräsen som bara vill ha Serena Williams. Det finns många andra bra spelare också, säger tävlingdirektören Nina Wennerström

2013 blev Collector Swedish Open en stor succé med Serena Williams och Johanna Larsson i final. I fjol blev det motsatt effekt med återbud av Williams bara dagar innan turneringen. Men tävlingsdirektören ser inte tillbaka på förra årets Swedish Open som någon katastrof.

– Trots att Serena försvann tyckte jag det blev ganska bra ändå. Det blev ingen katastrof samtidigt som våra partners var nöjda, säger Wennerström.

Tidigare i vår kom beskedet att Serena Williams även kommer till Båstad i sommar. Det var ett ganska överraskade beslut eftersom årets upplaga av Swedish Open spelas direkt efter Wimbledon.

– Förra året hade vi inte marginalerna med oss. Men vi får tänka på att vi bara jobbar med människor. Det går aldrig säkerhetsställa att det finns skador och sjukdomar som kan hindra spelare att delta, säger Wennerström som fortsätter:

Och eftersom WTA endast tillåter de mindre WTA-turneringarna ha med en topp 10-spelare blir turnering väldigt beroende av just en spelare, vilket skedde under förra årets Swedish Open.

– Jag har vant mig vid den regeln och den finns väl för att de stora spelarna ska spela de största turneringarna ska spela du stora turneringarna. Men jag tycker det ska vara en fri marknad.

Just denna regel sätter stopp för Wennerström och ledningen bakom turneringen att få Caroline Wozniacki till Båstad. Men Nina Wennerström utesluter inte att danskan kommer besöka Båstad och Swedish Open i framtiden.

– Vi har alltid en dialog med henne. Men Serena är den största just nu, hon lyfter hela turneringen. Samtidigt vet man inte hur länge hon spelar. Caroline är yngre kommer antagligen spela längre än Serena, avslutar Wennerström.

WTA Båstad (entry list, med aktuell ranking)

1. Serena Williams (1)
2. Samanta Stosur (24)
3. Barbora Strycova (22)
4. Sloane Stephens (39)
5. Mona Barthel (44)
6. Kaia Kanepi (51)
7. (SR) Bethanie Mattek-Sands (161)
8. Johanna Larsson (70)
9. Carina Witthöft (53)
10. Christina McHale (67)
11. Katerina Siniakova (73)
12. Tatiana Maria (80)
13. Klara Koukalova (85)
14. Lara Arruabarrena (84)
15. Kiki Bertens (132)
16. Evgeniya Rodina (99)
17. Yulia Putintseva (93)
18. Anna-Lena Friedsam (97)
19. Jana Cepelova (105)
20. Lourdes Domínguez Lino (101)
21. Glushko (#118)

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.