Johanna Larsson: ”Ett OS är magiskt”

Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Kommer Sveriges bästa, Johanna Larsson, att få spela OS i Rio de Janeiro nästa år? Johanna måste göra ett bra resultat i en Grand Slam-turnering eller någon av de större turneringarna för att nomineras av SOK.

– Jag vill jättegärna spela. OS är det största inom idrotten, kanske inte det största inom tennisen, men ändå en magisk idrottsupplevelse. Jag hoppas jag kan kvala in så får vi se om SOK skickar mig, säger Johanna Larsson till SVT.

I SOK:s regler står det att ”grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag, ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS.”

Grundkriteriet lär alltså väldigt svårt att nå. Det kommer krävas en kvartsfinal i någon av de stora turneringarna för att klara det.

Däremot är Johanna på rätt sida strecket när det gäller de internationella kvalreglerna idag. 64 spelare får vara med, men antalet platser per nation är begränsat till fyra. Rankingen som gäller är topp 56, men kan alltså bli lägre än så beroende på hur nationsplatserna fördelas. Det är rankingen som publiceras den 6 juni nästa år som blir kvalificerande.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.