Jonathan Mridha: ”Jag vill halvera min rankning”

Jonathan Mridha (Foto: Jacob Johanesson/SweTennis)
Jonathan Mridha (Foto: Jacob Johanesson/SweTennis)

Han kämpar i skuggan av Elias Ymer. Men i år ska han få sitt stora genombrott. SweTennis har träffat Jonathan Mridha som minst ska ta sig in bland de 600 främsta på ATP-rankningen innan året är slut.  

Med en ranking på runt 1200 vill Jonathan mer. 19-åringen från Stockholm ska detta år etablera sig på futurenivå. Den 11:e februari bär det av till Turkiet får årets första futureturneringar. Men om Jonathan hade varit frisk hade han varit en del av den nyligen avslutade landslagsresan på Florida.

– Jag fick en muntlig inbjudan av ”Fidde”. Men under Växjölägret sträckte jag upp magen och då försvann det från schemat, säger Jonathan Mridha när SweTennis träffar honom i samband med Tabergsdalens Vintertour.

Jonathan som annars föredrar att resa med förbundskaptenen.

– Han är väldigt kunnig och engagerad. Så det finns bara positiva fördelar att resan med honom.

Stockholmaren började spela elitserietennis redan vid 16-års ålder för sitt SALK och har två titlar i SALK Open på ITF-nivå som främsta juniormeriter. Jonathan Mridha kämpar i skuggan av Elias Ymer. Men det har han inga problem med och berättar att han i stället inspireras av Ymers senaste framgångar.

– Eftersom han kan ligga högt och göra bra resultat så betyder det att jag också kan göra det.

Skulle du vilja ha mer uppmärksamhet?

– Jag har uppmärksamhet från dem jag behöver i från som min familj, nära vänner, Fidde Rosengren och min tränare Peter Carlsson.

Under förra året nådde stockholmssonen två kvartsfinaler som bäst. I en av dem lyckades han ta set mot den etablerade estländaren Jurgen Zopp.

– Jag vill halvera min rankning. Att vara bland de 600 bästa skulle jag säga är godkänt när året är slut. Det målet måste jag ha. Sen beror det mycket på hur jag lägger upp mitt schema. Förhoppningsvis blir det mycket futures och då måste man ha att halvera sin rankning som ett mål.

Jonathan Mridha (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Jonathan Mridha (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Vad är det du måste förbättra spelmässigt för att nå de 600 främsta?

– Spelmässigt tror jag att jag inte behöver förbättra så mycket. I dag (25/1) slog jag Adaktusson som håller den nivån utan att överprestera. Det är så bra jag kan spela. Men det är lite småsaker. Jag håller på att lägga om serven samtidigt som jag tränar på att gå in mer med backhand. Men spelmässigt behöver jag inte förbättra jättemycket. Det handlar om att spela rätt tävlingar och bygga upp ett bra schema, säger Jonathan Mridha som berättar hur han finansiering sin satsning:

– Det är mina föräldrar som betalar allting. Pappa letar sponsorer hela tiden. Vid förbundsresan får jag lite hjälp. Men annars får man lägga ut allting själv.

Den 16:e februari inleder Jonathan sitt tävlingsspel i Turkiet.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.