Julia Rosenqvist: ”En stor bekräftelse för mig”

Julia Rosenqvist
Julia Rosenqvist

17-åriga Julia Rosenqvist tog sin första seger i en 25000-dollars idag i Helsingborg. Detta via seger mot en etablerad spelare på den här nivån, Ekaterina Gorgodze, med 6-4, 6-7, 6-1.

– Dagens match var en stor bekräftelse för mig hur bra jag kan spela och hur stark jag är mentalt, säger Julia Rosenqvist.

Julia har haft en snabb och positiv utvecklingskurva under sommaren och vunnit många matcher. Hon vann ITF-turneringen i Värnamo, en Grade 4, och följde upp det med att nå kvartsfinal i en betydligt större juniorturnering i Offenback, en Grade 1. Sådant ger självförtroende.

Att göra resultat i en 10 000-dollars är en sak, att göra det i en 25 000-dollars en helt annan. Och varje år hoppas vi att någon svensk spelare ska kliva fram på hemmaplan. Det är ju lite av syftet med turneringarna här, att våra egna spelare ska få känna på tufft motstånd som har ett annat tempo i kroppen, slår hårdare och missar mindre.

– Jag läste gårdagens artikel på swetennis om vilka vi skulle möta, och hennes tidigare resultat med vinster mot Rebecca och Susanne fick mig att inse lite vilken nivå motståndet ligger på. Dock har jag en inställning som gör att jag sällan tänker på vem jag möter utan det är alltid jag själv och min prestation som är prioritet ett, säger Julia.

Gorgodze är en bit under WTA-nivå, men ändå en etablerad ”challengerspelare”. Hon slog som sagt var både Rebecca Peterson och Susanne Celik så sent som i september på grus i Holland.

Hur var matchen idag?

– Med ett inledande jämnt första set låg jag under 0-2 men arbetade mig upp under matchen och hade bra rytm. I andra set var det jag som hade ledningen men energin var inte lika hög, med lite lägre förstaserve-procent och lägre energi gjorde att jag inte kunde ta det avgörande bollarna.

Andra set gick till tiebreak, som slutade med förlust. Tankarna efter det?

– I tredje set glömde jag totalt andra set, måste gå vidare liksom. Jag började med bra inledning och grymma servegem. Vid 3-1 och gemboll fick jag ett domslut på min sida vilket gjorde georgien sjukt upprörd. Hon var helt ur balans och detta tog jag till min fördel för att sen knyta ihop säcken.

I andra omgången väntar rutinerade och fjärdeseedade Pemra Ozgen, som slog Cornelia Lister idag efter tre set.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.