Karlskrona Future – vem kliver fram?

Mikael Ymer (Foto: Richard van Loon - tennisfoto.net - https://www.flickr.com/photos/ravanloon)
Mikael Ymer (Foto: Richard van Loon – tennisfoto.net – https://www.flickr.com/photos/ravanloon)

Karlskronas futuretävling är den första av tre i Sverige under april och maj. Vem kan tänkas kliva fram när nu fyra av de fem bästa svenskarna på rankingen inte är med?

Det ska direkt sägas – det här är ingen av de tuffare futuretävlingarna vi sett.

Markus Eriksson är den ende på topp 5 i Sverige som kommer att spela på hemmaplan. Det såg annorlunda ut för ett år sedan. Men sedan dess har Elias Ymer och Christian Lindell lämnat futuretävlandet. Patrik Rosenholm och Isak Arvidsson satsar på Challengerkval istället.

Så vem täpper till luckan och vem blir våra kommande futurespelare? Vi får kanske en ledtråd kommande veckor, men först en tillbakablick.

2014 var tudelad när det gäller de svenska futuretävlingarna. Vårtävlingarna präglades av svenska framgångar där Christian Lindell vann två turneringar (Karlskrona och Båstad) och Elias Ymer en (Båstad). Patrik Rosenholm var dessutom i två finaler.

Ymer och Lindell förbättrade sin rankning, klev upp ett snäpp och spelade Challengers istället under hösten och bakom Ymer och Lindell fanns det under inomhussäsongen ingen som kunde kliva fram i de svenska futuretävlingarna. Rosenholm tog sig visserligen till en final, men annars var en semifinal av Isak Arvidsson det bästa svenskarna kunde plocka fram.

– Inget att hurra för, sade förbundskapten ”Fidde” Rosengren då efter höstens tre futures på hemmaplan.

Så ser lottningen ut

Karlskrona future 2015 1

Markus Eriksson är förstaseedad men kan redan i andra omgången få möta Mikael Ymer. Det kan bli en riktigt popcornmatch. Vinnaren här kan mycket väl stå som segrare i hela turneringen.

I futuretävlingar på hemmaplan ska någon kunna få rankingpoäng, det är ju en förhoppning med att arrangera turneringar i Sverige. Nu möts Fred Simonsson och Philip Möbius i första omgången och någon kommer ha rankingpoäng efter Karlskrona.

Vad kan då sägas om de seedade? Tredjeseedade Richard Gabb, 23-årig britt är rankad 573 och har bara vunnit nio matcher på grus i karriären och har inga grusmatcher registrerade sedan 2013. Han har besegrat Isak Arvidsson inomhus i år.

Neil Pauffley, också britt, är rankad 665 och två år äldre än landsmannen Gabb. Pauffley är femteseedad. Han mötte Marcus Willis i en futurefinal förra året på grus. I år har han inte gjort något av värde.

Holländaren Jelle Sels är annars den ende utländske spelare på över halvan som är på topp 1000. Det kanske säger en del om klassen? En spelare som bäst har varit i en kvartsfinal en gång i en Future och fick under 2014 stryk av tre svenskar: Jacob Adaktusson, Elias Ymer och Igor Tubic.

Karlskrona future 2015 2

På nedre halvan hittar vi andraseedade makedoniern Tomislav Jotovski. Här har vi en spelare som nästan uteslutande lirar på grus. Men han har aldrig vunnit något och var som bäst framme i två futurefinaler i Serbien förra året. Slog bland andra Milos Sekulic förra året på grus.

Milos Sekulic är för övrigt den ende seedade (8) svensken på under halvan. Han börjar mot Christoffer Solberg.

Henrik Sillanpää är fjärdeseedad. Han har en finalplats på hardcourt i Egypten i år och vann en future på grus på hemmplan ifjol. Han brukar spela en del av de svenska futuretävlingarna, men har bara nått kvartsfinal som bäst vid två tillfällen.

Sjätteseedade Pirmin Hänle har två futurefinaler i karriären, båda från 2008. Det var ju ett tag sedan. De två senaste säsongerna har han fått stryk av Tobias Blomgren, Jacob Adaktusson och Morgan Johansson så visst ska väl Lucas Renard ha en bra chans mot tysken i första omgången?

Men i övrigt – de utländska namnen skrämmer ingen.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.