Magnus Larssons syn på svensk tennis

Svårigheten att hitta lediga tider och inse att tennis är en sport där konkurrensen numer är mördade och ta hand om 7-8-åringarna så att de inte slutar direkt. Läs Magnus Larssons tankar om svensk tennis.

 – Vi måste ta hand om de som precis börjat spela tennis. De slutar för tidigt, säger Larsson.

Så fort svensk tennis nämns i media så kretsar allt kring hur dåligt det är nu och hur bra det var förr. Debatten är egentligen uttjatad men i tre artiklar ska vi ge Mats Wilander, Magnus Larsson och Thomas Enqvist möjligt att ge sin syn på det. På presskonferensen under Kings of Tennis fick förstås trion den ständiga frågan och vi redovisar i helhet deras åsikt i ämnet.

Precis som Mats Wilander poängterar Växjökompisen Magnus Larsson att det är viktigt att folk förstår vilken mördande konkurrens som råder i just tennisen. En sport som numer är stor i varenda kontinent förutom Afrika.

– Tennisen är en otroligt mycket mer global sport med otrolig konkurrens. Vi har Elias och vi får kanske vara glada om någon spelare är topp 100 eller topp 50 och inte tycka det är dåligt att vi inte har fler spelare. Men ingen av oss är förstås nöjda över hur det ser ut, säger Larsson och fortsätter:

– Vi får vara glada för perioden vi hade på 70,80 och 90-talet. Vi kan inte bara tycka synd om oss själva, över att vi inte är där nu utan vi får gå vidare.

Viktigt att hålla kvar de som just börjat

Han själv ser tennisen från tidig ålder på nära håll i Växjö varje vecka och han konstaterar att det är väldigt viktigt att de som precis har börjat spela tennis inte slarvas bort.

– Vi måste börja med att ta hand om ungdomarna som är 7-8 år som precis har börjat att spela tennis. De slutar för tidigt helt enkelt. En stor del av dessa slutar slutar när de är 10-11 år. Man måste på något sätt hitta drivkrafterna för föreningarna att hålla kvar ungdomarna så länge som möjligt. Ju större bredd desto bättre. Vi måste ha ett större urval och då måste vi rekrytera och ta hand om de som kommer in i tennisen.

(Foto: superscheeli - https://www.flickr.com/photos/78749146@N06/15742782492 – CC BY-SA 2.0)
(Foto: superscheeli – https://www.flickr.com/photos/78749146@N06/15742782492 – CC BY-SA 2.0)

Finns inga tider

Att det varken finns tid eller sug för den så kallade spontantennisen ser han också som ett stort dilemma.

– Problemet i Sverige är att det inte finns några tider att spela på. Det är jättesvårt att få tider i Växjö mellan kl 16 och kl 20. Det är mycket abonnerade tider så spontantennisen är ju svår inomhus. Det kanske går i de mindre kommunerna, men du hittar inga tider i de större städerna.

Vilket gör det svårt för det unga gardet att utöva tennis om de nu vill det.

–  Ungarna har skola på dagarna och kan då inte spela när hallen är ledig. Men å andra sidan finns det jättemycket tider på sommaren när de är lediga, men då spelar de inte så mycket som de kan heller.

Larsson inser även att det här dilemmat är svårt att göra något åt ur klubbarnas perspektiv.

– Det kostar mycket att driva runt tennisen, så klubbarna vill givetvis säkra intäkterna.

 

 

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.