Mats Wilanders syn på svensk tennis

0

Han har gett Game Set Mats ett ansikte och har ständig koll på världstennisen. På plats i Stockholm gav Mats Wilander under Kings of Tennis-presskonferensen sin syn på svensk tennis och det eviga tjatet om att det var bättre förr.

 – Vi måste inse att det som hände då var fantastiskt men vi ska inte räkna med att det händer igen, säger Mats.

Så fort svensk tennis nämns i media så kretsar allt kring hur dåligt det är nu och hur bra det var förr. Debatten är egentligen uttjatad men i tre artiklar ska vi ge Mats Wilander, Magnus Larsson och Thomas Enqvist möjligt att ge sin syn på det. På presskonferensen under Kings of Tennis fick förstås trion den ständiga frågan och vi redovisar i helhet deras åsikt i ämnet.

Presskonferens för Kings of Tennis (Foto: Sebastian Gustafsson/SweTennis)
Presskonferens för Kings of Tennis (Foto: Sebastian Gustafsson/SweTennis)

Mats Wilander är inte ofta i Sverige och är glad att vara tillbaka under Kings of Tennis-veckan.

– Det är en rolig turnering för oss äldre givetvis, men jag tror det är viktigt för svensk tennis överhuvudtaget. Man träffar gamla spelare och tränare som är här och tittar. Det är en viktig del av svensk tennis. Sedan att vi som är här och spelar inte har en framtid framför oss är en annan sak, säger Mats och fortsätter:

–  Men svensk tennis har definitivt en framtid.

Tennisen ser annorlunda ut

Mats tycks också vara aningen trött på den eviga debatten i svensk media.

– Det går inte jämföra. Nu kommer spelarna från hela världen. Det gjorde de inte på min tid. Då var det Australien, Frankrike, USA och till och med Västtyskland. Så länge sedan var det. Det var inte alls samma konkurrens.

–  Det som hände på 80-talet efter Björn och sedan 90-talet var väl så otroligt onormalt och jag tror man bör sluta titta på det och se framåt.

Letar stjärna för mycket

Tenniskulturen finns förstås kvar men Mats menar att folk och i synnerhet media snart måste börja inse verkligheten.

– Vi har lite panik, framförallt media. Och visst, har vi inga spelare som är topp 100 då måste vi fram någon. Får vi fram någon spelare, Elias Ymer har ju börjat slå igenom, och då gäller att han visar de andra killarna: titta jag kan, så förstår de andra att de också kan. Jag tror att man letar efter en stjärna lite för mycket ibland.

– Sverige är ett litet land, visst är vi ett tennisland med stark historia och tennis är en del av kulturen i Sverige, men samtidigt måste man nog inse att det som hände då var fantastiskt och vi ska inte räkna med att det händer igen.

Föregående artikel”Spelar jag från bakplan så kräver väl publiken pengarna tillbaka”
Nästa artikelNorén får vänta på sin första rankingpoäng

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här