Norman om känslorna och vad som är viktigast för en coach

En vecka har gått sedan Stan Wawrinka slog in matchbollen och vann Franska öppna. Succécoachen Magnus Norman är tillbaka i Sverige. Swetennis har pratat med Filipstadsonen om vad som är viktigast för en coach till en världsspelare och om känslorna efter segern.

 – De två minuter jag och Stan fick på rummet efter finalmatchen. Det är sådana stunder man kommer ihåg, säger Norman till SweTennis.

Magnus Norman är inte en person som är i behov av stora rubriker. Sedan Stan Wawrinkas seger i Paris har han hyllats rejält av allt och alla, men Magnus står som vanligt stadig på jorden och ber nästan om ursäkt för att blivit kallad världens bäste coach. När han på Good to Greats hemsida lade ut sina tankar efter Wawrinkas finalvinst blev han nästan lika hyllad för sina kloka ord som han blivit i sin coachroll för Wawrinka.

Stan Wawrinka (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Stan Wawrinka (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Inte hunnit njuta

Nu har Magnus varit hemma i Sverige några dagar och på tisdag är det jobb på Good to Great som gäller igen. På onsdag åker han till London då Wawrinkas grässäsong drar igång. Har han då hunnit landa efter Parisframgången?

– Jag har inte hunnit njuta än faktiskt. Så mycket som händer efter finalen och Stan och jag fick två minuter ihop på rummet efter matchen. Det är sådana stunder man kommer ihåg, säger Norman.

Höjer sig vid rätt tillfällen

Stan Wawrinka annonserade sin skilsmässa med tidigare frun Ilham i mitten av april och frågan är hur han lyckas stå så stadigt mentalt strax senare?

– Gällande det mentala så är det inga hemligheter. Vi har jobbat på bra i det dagliga ända sedan efter Monaco. Varje dag har varit fokus på rätt saker. Sedan har Stan en förmåga att höja sig vid rätt tillfällen när han har självförtroende.

Många undrar nog vad den viktigaste uppgiften för en coach till en världsspelare är, det mentala eller det taktiska?

– Det beror nog på individen och hur den reagerar på olika situationer. Kan också vara dag till dag och match till match. Det är upp till mig som tränare att göra en bedömning av vad som är viktigast för den spelaren just den dagen.

Han kommer själv in på taktiska misstag som gjorts.

– Jag har tagit massa felbeslut genom åren när jag coachat viktiga matcher. I London när Stan spelade serve och volley på sina matchbollar mot Federer.

Skillnaden mellan dårskap och genialitet är emellertid hårfin.

– Hade han satt en av dem så hade taktiken varit lysande. Nu missade han och hela världen ifrågasatte valet. Det är små marginaler och ett väldigt individuellt tänk hela tiden.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.