Rebecca Peterson gladde – vidare i Båstad

4
Sofia Arvidsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Sofia Arvidsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

En av tre vidare. Det blev facit av tisdagens spel i Båstad. Rebecca Peterson är vidare, men Susanne Celik och Sofia Arvidsson blev utslagna i den första omgången.

Först ut var Sofia Arvidsson. Det syntes direkt att hon varit borta länge från den stora scenen. 85-rankade Laura Arrabarrena vann enkelt med 6-2, 6-1 på mindre än en timma.

– Jag var lite nervös. Jag hamnade långt bak i banan och då fick hon styra och ställa, sade Sofia Arvidsson.

Spanjorskan flyttade ofta Sofia i sidled och framförallt hade svenskan problem att hänga med ute i backhandhörnet. Den publik som fanns på centercourten suckade tungt och de flesta funderade på om verkligen Sofia har en chans att komma tillbaka i spel på WTA-nivå.

– Min plan är att hitta en plan. Man vet inte var man kommer in med min ranking. Jag vill tillbaks hit och gå direkt in i sådana här tävlingar. Jag vill kvala till större turneringar, annars blir det spel i mindre turneringar. Vill helst spela på hardcourt, sade Arvidsson.

Arvidsson har det senaste året pluggat på distans och har hjälp av ett team i Växjö med bland andra Calle Hageskog och Magnus Larsson. Och hon tränar en del ihop med Kajsa Rinaldo Persson.

– Det är lite nytt att plugga. Jag har inte gått i skolan sen nian, säger Arvidsson.

Den svåraste biten nu är det mentala, att spela på en betydligt lägre nivå än när karriären gick bra.

– Mitt spel på träningar har varit bra, men det känns att jag inte har spelat mot så här högt rankade spelare på ett tag, sade Arvidsson.

Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Rebecca Peterson gladde

Den svenska som på förhand hade bäst chans idag var Rebecca Peterson. Och seger blev det mot kvalspelaren Mandy Minella med 6-4, 2-6, 6-4.

– En perfekt 20-årspresent, tyckte Rebecca som fyller år i början av augusti.

Det här var också dagens mest sevärda match på centrecourten. Rebecca har en jobbig och tung forehand som motståndarna ofta har svårt för. Nästa match kan också bli sevärd, mot Katerina Siniakova.

– Jag vet att det är en tuff spelare som krigar till sista bollen, sade Peterson.

Susanne Celik (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Susanne Celik (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Susanne Celik pressade Koukalova

100-rankade Klara Koukalova har mycket erfarenhet och är bättre än den ranking hon har nu, men Koukalova kommer från en period med magra resultat. Det var Celik nära att kunna utnyttja.

Celik spelade bra och pressade fram en setboll i första sets tiebreak. Men närmare än så kom inte svenskan. Det blev 6-7, 3-6.

– Jag hade mina chanser, men hon är väldigt rutinerad. Just nu är jag mest besviken, sade Susanne Celik.

Den känslan lär nog kunna försvinna med tiden, för här visade Celik sina kvaliteter.

– Jag har mycket positivt att ta med. Både upplevelsen att få debutera hemma och även i spelet, som jag har med min tränare Rickard Billing, sade Celik.

Nästa uppgift blir återigen en WTA-turnering. Celik är anmäld till Florianopolis i Brasilien.

Johanna Larsson smygstartade med dubbel idag och hon och Kiki Bertens är vidare till andra omgågen. Imorgon går hon in i singelturneringen mot Richel Hogenkamp.

Imorgon spelar också Serena Williams, som andra match på centrecourten mot Ysaline Bonaventure.

Bilder från dagen kommer senare.

 

Föregående artikelLindell får wildcard till Båstad
Nästa artikelFullt hus när Serena Williams hade presskonferens

4 KOMMENTARER

 1. Såg alla tre matcherna, kul att äntligen kunna se svensk tennis på TV, man hoppas ju att det ska gå i annat än Båstad och Davis/Fed Cup i framtiden. Sofia var väl inte så mycket att säga om, det var spel mot ett mål.

  Men tycker nog att Celik borde ha slagit Koukalova som spelade riktigt kasst, missade mycket, var allmänt loj och slog massa dubbelfel. Det borde Celik ha utnyttjat bättre men när chanserna kom så hade hon inte nerverna. Minns när Zakopalova mötte Ellen Allgurin i samma tävling för några år sedan, då spelade hon överlägset mycket bättre. Celiks backhandslice går för högt oftast, hon får jobba på det.

  Men så nära var det en match mot världsettan, det hade varit något för Celik…

  Kul med Peterson dock men den matchen skulle hon faktiskt vinna, mycket gynnsam lottning för att vara WTA.

 2. Tyvärr såg jag inget positivt i Arvidssons match. Saknade tryck i grundlagen, verkade inte ha någon plan, rörde sig dåligt… Vill så gärna tro att hon ska bli topp 100 igen men då krävs rejält nytänk och nystart, inte bara hoppas ’att det snart lossnar’. I land måste man våga ändra…

  Celik överraskade positivt! Tryck i framförallt forehanden, bra aggressiva returer och varierat spel. Måste bli säkrare i avgörande lägen och hålla serven lite oftare, då blir det topp 100 sp småningom.

  Pettson visade igen att hon är damtennisens framtid. Moget allroundspel med forehanden som segervapen. Kommer gå mycket bra kommande grussäsongwr om hon fortsätter så här.

 3. Nej, man ska inte dra för stora växlar av ett enskilt resultat. Men väger man in flera faktorer så tycker jag att en bild växer fram som visar vad som är på gång.

  Rebecca Peterson har redan idag kapacitet för att slå sig in på topp 100. Det gäller dock att ha lite flyt, komma in i rätt tävlingar, vinna matcher och få upp rankingen. Ett sätt är att få börja kvala till Grand Slam-turneringarna. Det gör mycket.

  Susanne Celik. Vilken inställning! Det är lätt när en spelare förbättrat sin ranking snabbt att man tappar ödmjukheten på vägen. Det gäller inte Celik. Målmedveten och ett driv som är ovanligt, blandat med en härlig personlighet. Samarbetet med KLTK och Billing kommer ge resultat framöver. Celik behöver fler matcher på den här nivån hon är idag. Tyvärr är tävlingarna på 50K- och 100K-nivå ett getingbo numera då även etablerade topp 100-spelare söker sig dit. Det gäller att få spela många matcher och även WTA-kval är ett alternativ.

  Sofia Arvidsson. Nej. Tror att 95% av de som såg matchen igår drog samma slutsats. 31 år, tåget har gått. Det är ingen tillfällig svacka vid talar om. Sofia har inte längre kapaciteten. Hänger inte med, rör sig dåligt, problem med tajmingen och saknar aggressivitet. Tufft läge, då hela hennes liv är uppbyggt kring en tillvaro på touren. Sofia har spelat 11 turneringar i år. Celik 18, Rebecca 17. Det säger en del. Det finns inga genvägar. Sofia måste ösa på i mindre tävlingar, spela mycket och ofta, för att ens ha en liten, liten chans. Därför blir det lite talande när hon säger att hon saknar en plan. Till skillnad mot Celik och Peterson.

 4. Säger man för övrigt Peeterson eller Pätterson? Det är ju ett T i namnet så jag trodde det var det förstnämnda, men kommentatorn sa som om det vore med två T hela tiden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här