Svensk damtennis på marsch framåt

Malin Ulvefeldt (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Malin Ulvefeldt (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Elias Ymer (132) och Johanna Larsson (72) har positioner som klara Sverigeettor just nu på rankingen. Det intressanta är vad som händer bakom de båda.

Bara två svenska herrar är på topp 500 den här veckan. Bakom Elias Ymer återfinns Christian Lindell (184), men sen är det ett rejält hopp ner till Patrik Rosenholm (528) och Markus Eriksson (538).

Årsrankingen brukar visa åt vilket håll det lutar åt och här är Ymer på plats 92 och Lindell 182. Eriksson är på plats 482. Men återigen är det ett rejält hopp ner till tre spelare som delar plats 648: Mikael Ymer, Fred Simonsson och Isak Arvidsson.

Samtidigt som Ymer är på väg att etablera sig på ATP-touren och Lindell gör bra resultat på Challengertouren, så ser det tunnare ut bakom.

Nio på topp 500

På damsidan följs Johanna Larsson (72) av Rebecca Peterson (164). Det innebär att Rebecca kommer att få kvala till US Open i slutet av augusti.

Fem spelare är på topp 500: Susanne Celik (290), Sofia Arvidsson (294) och Ellen Allgurin (371) är där också.

Men det intressanta är utvecklingen. På årsrankingen kommer vi snart att ha hela nio spelare på topp 500. Förutom ovan nämnda har också Malin Ulvefeldt, Kajsa Rinaldo Persson, Jacqueline Cabaj Awad och snart Cornelia Lister tillräckligt många poäng för att håller sin inom det spannet.

Visst ser det intressant och lovande ut?

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.