Svensk doldis tränar stortalangen från Vietnam

Ly Hoang Nam och Christian Brydniak
Ly Hoang Nam och Christian Brydniak

Vietnamesen Nam Hoang Ly är rankad som världens trettonde bästa 18-åring och åkte på en tight förlust i åttondelsfinalen av Paris juniorsingel under onsdagen. Vad få känner till är att han har en svensk tränare.

Läs historien om hur svenske Christian Brydniak blev tränare för den vietnamesiske stortalangen.

 – Allt fokus ligger på tränarjobbet, säger Brydniak.

 

Christian Brydniak började spela tennis som 10-åring i Rönninge Tennisklubb. Några år senare flyttade han till Södertälje Pershagens TK. Som 15-åring flyttade han till Kramfors tennisgymnasium och var där i två år innan en flytt tillbaka till Stockholmsregionen lockade åter.

– Jag började träna på Ekerö TK. Där tog jag upp min tränarkarriär och stannade i nästan två år innan jag bytte och började jobba på Djursholms TK, säger Christian, som var rankad kring 30:e plats i sin ålder, till SweTennis och fortsätter:

– I Djursholm så var jag i cirka tre år innan jag bestämde mig förra året för att testa vingarna utomlands. Så jag spenderade tre månader som Voulunteer assistent för Boise States herrlag och sedan så började jag jobba i Vietnam.

Via en kompis

Hur hamnade han då i Vietnam är en fråga säkert gemene man ställer sig?

-Jag hade en kompis som jobbade i Vietnam, han var där i tre månader och sedan så blev han erbjuden ett annat jobb. I det läget så stod jag utan jobb så han frågade om jag skulle vara sugen på att över honom. Så vi har jobbat tillsammans från augusti förra året.

Befinner sig i Paris med sin adept

Honom i detta fall är Nam Hoang Ly. En av de mest talangfulla spelare landet har fått fram och som nu befinner sig i Paris med Christian Brydniak vid sin sida där SweTennis får tag i honom just efter förlusten i åttondelsfinalen mot argentinaren

– Jag är med i Paris. Han spelade precis klart sin tredje runda där han fick en svidande förlust med 8-10 i avgörande set. Så just nu är det tungt, men bara att ladda om för dubbeln, säger Brydniak mellan matcherna.

Hur mycket tid lägger ni ner tillsammans?

– Det beror på vilken period han är inne i, om det är tävlingsperiod eller träningsperiod. Men har kör ett förmiddags och eftermiddagspass på cirka 1,5-2 timmar vardera plus fys.

Hans potential?

– Det är väldigt svårt att säga i dagsläget. Han har fortfarande en bra bit att gå och väldigt mycket att utveckla. Man får helt enkelt se hur detta år och nästa år går för att se vilka kliv han kan ta.

Var har ni er bas?

– Vi har vår bas i Vietnam, det finns en oerhörd potential där, men kulturen och tänket hos folket är väldigt annorlunda. Så det är ingenting man kan förvandla på några månader. Vi får se hur det blir framöver, hade velat ändra hans bas till ett annat land för att få en annan typ av tänk och mentalitet.

Hur är tänket och kulturen hos folket i Vietnam?

– Det mesta går väldigt långsamt och det är noll organiserat på de flesta fronter. Svårt att ha framförhållning och planera något med det system de har. De personer som lyckas, då pratar jag inte om sport, är de som är målmedvetna och vill längre i livet. Men det är en liten skara som vill det. De lyssnar på chefen/tränaren och gör det man säger, men det är inte det hundraprocentiga drivet och hungern. Nam har det, men de andra spelarna vi har på vår bas just nu har det inte. Så jag är rädd att han kan sugas in i det tänket.

När du säger ändra bas, skulle då Sverige vara ett alternativ?

– Sverige skulle definitivt kunna vara ett alternativ om man hittar ett bra upplägg som skulle fungera.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.