Swedish Ladies i Ystad – så ser lottningen ut

Malin Ulvefeldt (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Malin Ulvefeldt (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Under måndagen startar den första av två 25000-dollars på svensk mark. Ystad och Swedish Ladies är först ut och följs sedan av Helsingborg nästa vecka.

Malin Ulvefeldt (bilden) var en av tre svenskor som klarade kvalet och just kvalturneringen blev en märklig historia. Ulvefeldt var tillsammans med belgiskan Michaela Boev de enda som behövde spela två kvalmatcher för att ta sig in i huvudturneringen.

Kvalet hade nämligen bara 21 deltagare och det är anmärkningsvärt för att vara en 25000-dollars. Intresset brukar vara större än så. Vanligtvis är det svårt för spelare med sämre ranking att ta sig in i ett 32-fält, till och med 64-fält förekommer på den här nivån.

Hilda Melander och Fanny Östlund kvalade också in till huvudturneringen där nu 10 av 32 spelare kommer från Sverige.

Övre halvan

itf-ystad-25k-2015-1

Polskan Katarzyna Pieter är förstaseedad, men har ingen jättesäsong bakom sig trots en 25K-titel  i år i Grado. Den tog hon nämligen efter att motståndarna i både kvarts- som semifinal brutit matcherna pga skada.

Jacqueline Cabaj Awad kommer med sin första 10K-titel i bagaget, på hardcourt. Hon får möta Conny Perrin i första omgången, schweiziskan som vi förra året såg vinna 10K-turneringen i Båstad förra året.

En annan spelare som visat form i vår och sommar är Kajsa Rinaldo Persson. Svenskättade Mathilde Johansson har gått tillbaka rejält och det var länge sedan hon slog någon bra spelare. Det här blir en högintressant match där Kajsa säkerligen kan attackera Mathildes andraserve hårt.

Fanny Östlund får möta danskättade amerikanskan Julia Boserup och det blir svårt. Boserup vann en grusturnering ($25K Raleigh) tidigare i år och kommer till Ystad efter bra spel på gräs i Eastbourne och s-Hertogenbosch. Boserup är nog förmodligen minst ett semifinalämne i Ystad i år. Hon var förstaseedad förra året, men åkte då ut direkt mot Hilda Melander.

Ellen Allgurin får möta en fransyska, född 1997, Fiono Ferro. Det här är en spelare på kraftig uppgång som bland annat slagit Donna Vekic i år.

Malin Ulvefeldt möter sjätteseedade Katerina Vankova. Tjeckiskan var i semi förra veckan på grus i 25K-turneringen i Essen och stabil på den här nivån.

itf-ystad-25k-2015-2

Susanne Celik möter sjundeseedade Gabriela Ce. De spelar för övrigt dubbel ihop också. Brasilianskan var i semifinal förra veckan i 25K-turneringen i Padova. Hon spelade också jämnt mot Johanna Larsson i Rios WTA-turnering i februari, även om det då blev förlust.

Celik besegrade Marie Benoit förra veckan och kan kanske ge Cornelia Lister några goda råd, för hon möter nu belgiskan i första omgången.

Rebecca Peterson är rimligen det stora svenskhoppet i Ystad. Hon har en skaplig lottning också där hon börjar mot kvalspelaren Michaela Boev.

Sofia Arvidsson var det ett tag sedan vi såg på banan, senast i april då det inte alls gick bra under de två turneringarna hon gjorde i USA på grus. Sofia får möta kvalspelaren Tamara Korpatsch, en spelare som Celik besegrade i Essen förra veckan.

Sist har vi då Hilda Melander och det är kul att se att hon är med i dessa sammanhang igen. Rimligen är det en bit kvar till formen. Möter Moser i första omgången.

Andraseedad är Cindy Burger. Det har gått lite grus i maskineriet för henne de senaste turneringarna, men hon har vunnit ganska många matcher i år ändå.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.