Möt tennisintresserade politikern Lars Adaktusson

Han är farbror till en av landets bästa tennisspelare. Han är journalisten och nyhetsankaret som blivit EU-parlamentariker. Nyligen var det många som ville se honom som KD:s nye partiledare. Nu tycker SweTennis att det är på tiden att den mycket tennisintresserade Lars Adaktusson lanseras som ny styrelseordförande för Tennisförbundet.

– Ha, ha, var rädda om ert goda anseende, säger Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson (Foto: Europaportalen.se - CC BY-SA 2.0)
Lars Adaktusson (Foto: Europaportalen.se – CC BY-SA 2.0)

Hur tennisintresserad är du?

– Jag har varit tennisintresserad sedan jag var liten. Har spelat själv på enkel amatörnivå genom åren och följt den svenska eliten från Janne Lundqvist och framåt.

Hur mycket har du följt och följer du brorson Jacob och hans tennis?

– Jacob och jag är nära vänner. Jag har haft bra koll på hans insatser genom åren. Och som farbror har jag ofta haft anledning att känna mig stolt över hans framgångar.

Har du någon favorittennisspelare?

– Jag har haft många favoriter genom åren. Förutom alla de goda företrädarna för svensk tennis har jag alltid gillat spelare som bjuder på det där lilla extra. Exempelvis Ilie Nastase, Jimmie Connors, Boris Becker, Andre Agassi med flera.

Spelar du någon tennis själv?

– Nej, numer blir det väldigt sällan. När det händer vid något enstaka tillfälle bestämmer jag mig alltid för att spela mer regelbundet. Hittills har det dock stannat vid tankar och ambitioner.

Tennis har alltid haft en liten rikemansstämpel och den tycks vara på väg tillbaka, vad tror du att det bottnar i?

– Rikemansstämpeln hänger förmodligen samman med sportens historiska koppling till ledande näringslivsföreträdare, kungahuset och så vidare. Hur det är idag vet jag inte, men min känsla är att tennis på många sätt är en folksport. De stora svenska stjärnorna som kommit fram genom åren har inte haft någon överklassbakgrund vad jag kan påminna mig.

Om jag säger att tennis känns som en tvättäkta borgerlig sport, vad säger du då?

– Jag säger att det är trist om du har rätt. För att svensk tennis ska kunna utvecklas och få fram nya stjärnor tror jag det behövs både bredd och folklig förankring.

En Davis Cup-match Alliansen mot S/MP, hur skulle lagen sett ut och vilka skulle vinna?

  – Bra fråga. Jag tror jag skulle satsa på att värva Jacob till något av allianspartierna och sedan låta honom spela förstasingeln. Själv skulle jag kunna gå in i dubbeln och dunka in några smashar.

Du är journalist i grunden, hur ser du på att tennis på senare år hamnat i rejäl medieskugga?

  – Svensk tennis är definitivt i medieskugga, det är trist, men jag tror det beror på det enkla faktum att vi på senare haft så få framgångar i de stora turneringarna. Som tur är finns Eurosport och andra sportkanaler för oss som är intresserade av internationell tennis.

Kan tennis-Sverige göra något för att ändra på det?

– Det handlar om långsiktiga åtgärder. För att få fram nya talanger och blivande storspelare krävs satsningar på barn- och ungdomstennisen med alltifrån tränare och tennisskolor till väl fungerande hallar. Samtidigt behövs det bättre utvecklade sponsorsamarbeten för att möjliggöra seriösa elitsatsningar.

Vad kan politiker göra för att svensk tennis ska må bättre igen, är det överhuvudtaget möjligt?

– Politikens uppgift är att stödja idrotten och andra delar av civilsamhället ekonomiskt. Det gäller även tennisen. Utan att vara insatt i detaljerna föreställer jag mig att en del av det miljardstöd som regeringen varje år kanaliserar via Riksidrottsförbundet tillfaller tennisen. I övrigt är det sporten själv, inte politiken, som måste hantera utmaningarna när det gäller svensk tennis.

Du har nyligen tackat nej till partiledarposten i KD. Snart blir tjänsten som styrelseordförande i Tennisförbundet ledig, skulle det kunna intressera?

– En djärv tanke verkligen. Men det gäller att inse sina begränsningar, både när gäller politik och tennis.

Många i media-Sverige lanserar styrelseordförandekandidater till tennisförbundet till höger och vänster, så har du något emot att vi lanserar dig?

– Ha, ha. Var rädda om ert goda anseende.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.