Thomas Enqvists syn på svensk tennis

Thomas Enqvist (Foto: Maarten van Maanen - https://www.flickr.com/photos/maartmeester/ - CC BY-SA 2.0)
Thomas Enqvist (Foto: Maarten van Maanen – https://www.flickr.com/photos/maartmeester/ – CC BY-SA 2.0)

Stjärnor föder stjärnor. Om vi ska tro Thomas Enqvist så är det melodin för att få fart på svensk tennis.

 – Barnen har ingen att se upp till, säger Enqvist.

Så fort svensk tennis nämns i media så kretsar allt kring hur dåligt det är nu och hur bra det var förr. Debatten är egentligen uttjatad men i tre artiklar ska vi ge Mats Wilander, Magnus Larsson och Thomas Enqvist möjligt att ge sin syn på det. På presskonferensen under Kings of Tennis fick förstås trion den ständiga frågan och vi redovisar i helhet deras åsikt i ämnet.

Mats Wilander tycker att svensk media och gemene man letar en stjärna lite för mycket ibland. Ska man lyssna på vad Thomas Enqvist sa på plats i Stockholm så är det kanske en tennisstjärna som Sverige behöver.

– Det har gått så lång tid att barnen inte har någon svensk spelare att se upp till. Så det vill till att vi får fram någon som åtminstone är med och spelar Grand Slam eller ett Davis Cup-lag som kan närma sig högsta divisionen i Davis Cup, säger Enqvist.

Återkommer till Söderling

Han återkommer ofta till Robin Söderling och hur viktig han var för tennisen i Sverige.

– Vi har haft lite otur. Hade vi haft Robin så. Vi såg vilken genomslagskraft han hade när han gjorde de där två Franska Öppna-finalerna som ju togs emot med öppna armar här i Sverige bara för att vi ville ha någon.

– När Robin då kom och tog chansen så ställde sig hela Sverige bakom Robin. Hade han fått fortsätta så kanske det varit lite annorlunda. Nu går det inte gråta över spilld mjölk. Utan det är viktigt att Elias snart slår igenom så vi kan ha honom i Grand Slam-tävlingarna och det är viktigt att Davis Cup-laget vinner matcher så de här idrottstalangerna får något att visa upp.

Attrahera idrottstalanger

Thomas Enqvist idrottsintresse fanns från unga barnsben och att det blev tennisen hade sin förklaring i just förebilder.

– På vår tid hade man Björn som första idol och sedan kom Mats och Stefan. Jag som älskade idrott valde då tennis. Från början handlar det om att attrahera idrottstalangerna för att Sverige har så oerhört mycket idrottstalanger.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.