Tomic hyllar sin svensk – igen

Sotiris Danos och Bernard Tomic (eget foto)
Sotiris Danos och Bernard Tomic (eget foto)

Naprapaten och ansvarige för fysträningen, Sotiris Danos, är tillbaka i Australien för att hjälpa Bernard Tomic. ”Topp 15 i år” twittrade Todd Woodbridge efter segermatchen mot landsmannen Thanasi Kokkinakis och det är en pånyttfödd Tomic vi ser på banan.

– Jag rör mig 10 till 15 procent bättre på banan idag, jämfört med förra sommaren, säger Bernard Tomic till Foxsports.

Ett tennistokigt land som Australien suktar efter en ny världsstjärna. 19-årige Nick Kyrgios, som fått skjuta fram sin säsongspremiär pga skadeproblem, är idag rankad 50 och Tomic på plats 53. Det skrivs spaltmeter just nu om Tomic, som tagit hjälp av svensken Sotiris Danos. Vi skrev om Danos i mellandagarna och då var han på väg tillbaka till Australien.

Hur är intresset idag, i säsongsstarten, jämfört med under försäsongen?

– Det är en stor press och det är många som vill se Bernard tillbaka och man märker verkligen av det på träningarna.  Men han känner inga höft- eller ryggbesvär längre och blir starkare för varje dag, säger Sotiris Danos.

Hur mycket har hunnit hända under ett dessa månader?

– Första gången jag kollade igenom Bernard i oktober så var det en otränad kropp där svagheter kunde finnas. Det var muskler som behövde stärkas upp efter hans operationer i höfterna i januari 2014. Då hade han svårt att hålla emot när vi gjorde muskeltester, men idag är han som sagt var mycket starkare. Det resulterar i att musklerna mår mycket bättre och han kan ge maximalt. Trötta, otränade muskler leder till skador och dålig fokus. Nu är det som natt och dag. Besvären är borta, han känner sig mycket starkare. När man känner sig symptomfri är det mycket roligare att träna. Många går på hårdare träning innan man behandlat symptomen. Detta har vi fokuserat på från första dagen, menar Danos.

Hur arbetar ni nu under pågående turnering i Brisbane?

– Vi fokuserar på en dag i taget, men har även planerat vad vi ska träna tillsammans för att bibehålla den styrka vi har byggt upp under slutet av 2014. Vi jobbar mycket ”core” samt med se svagheter som måste tränas upp. Det då det inte är några matcher, säger Danos.

Tomic är klar för kvartsfinal och där väntar tufft motstånd i Nishikori. Japanen är andraseedad i Brisbane. Hör intervjun med Tomic efter matchen mot Kokkinakis, där han själv pratar om sin förbättrade fysik.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.