Ymer en boll från semifinal i Fürth

Elias Ymer (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Elias Ymer (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Elias Ymer förlorade kvartsfinalen i Challengern i Fürth mot Albert Montanes med 4-6, 6-1, 6-7. Ymer hade en matchboll i tredje set.

Montanes, som fyller 35 år senare i höst, är naturligtvis en bit ifrån sin högsta nivå som han hade för fem-sex år sedan då han ”peakade” som nummer 22 i världen. Men grustennis kan han än och rutin har han också.

Och lite var det också det som avgjorde matchen. Vid de matchavgörande momenten så var det Ymer som gjorde misstagen. Sammantaget var det dock den match som Ymer mycket väl kunnat vinna. Det känns nog lite trist med tanke på att Ymer hade en matchboll, men han hade också flera matchbollar mot sig i tredje set.

Svag start av Ymer

Elias Ymer kom helt fel in i matchen och hamnade i 0-4-underläge första set. Montanes servade inte speciellt bra och gav Ymer många andraservar att jobba på. Första set slutade 4-6, men i det andra tog Ymer vara på möjligheterna och vann det med klara 6-1.

Ymer hade med sig en bra känsla in i tredje set och det syntes klart och tydligt. Ymer hade 3-2 och 40-30 i egen serve, men sen kom en rad svaga poäng. Montanes bröt tillbaka till 3-3 och Ymer tappade humöret. Montanes fick ett oförklarligt enkelt servegem och vid 3-4 tappade Ymer serven ytterligare en gång. Inte framförallt på grund av att Montanes spelade bra, utan för att Ymer höll en allt för låg nivå under sin svacka.

Var då loppet kört när Montanes skulle serva vid 5-3? Nej, inte alls. Ymer chansade lite, vågade, och bröt tillbaka. Blankt!

Matchen svängde fram och tillbaka

Vid 4-5 hade Montanes två matchbollar, men den här gången pushade Ymer sig själv och med ett helt annat kroppspråk blev det 5-5. Nu föll Montanes istället i koma, Ymer fick gratispoäng med sig och 6-5 och egen serve. Där hade Ymer en matchboll vid 40-30, men lyckades det inte avgöra.

Montanes räddade setet och matchen till ett avgörande i tiebreak som han vann med 7-5. Det var små marginaler, men på många viktiga poäng lät spanjoren Ymer slå bort sig.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.