17-23 oktober: Säsongen snart slut – Stockholm Open i fokus

Elias Ymer (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Elias Ymer (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Mycket lär väl hamna i skuggan av Stockholm Open den här veckan, men det händer mycket nu när säsongen avslutas för många.

Kommer Johanna Larsson att vara topp 50 på årets sista ranking? Det blir svårt, för det kommer krävas en kvartsfinal eller bättre i Luxemburg.

ATP Stockholm Open
Elias Ymer och Mikael Ymer spelar dubbel, som sista match under måndagen på centrecourten. De möter Matkowski/Rojer och det ska ju vara en omöjlig uppgift. Det är det enda i svenskväg första dagen i Kungliga tennishallen.

Elias fick ju en kvalspelare i första omgången och det blev Tobias Kamke. Den 133-rankade 30-åringen blir favorit. Han har två kvalmatcher i benen, trivs oftast mycket bra inomhus och det är klar underlagsfördel för honom. Visserligen har Ymer en träningsvecka inomhus, men det här blir tufft.

Mikael Ymer blir ännu större underdog mot Fernando Verdasco, men inget är omöjligt. Ymer har ett bra försvar och i slutet på säsongen kan motivation slå klass.

ATP Challenger Las Vegas ($50,000+H, hard)
Collegespelaren Jacob Amilon har Las Vegas och University of Nevada som sin bas och har belönats med ett wild card till turneringen. Han lottades mot 251-rankade Zhe Li.

F1 Norge
Åtta svenskar är med, men ingen är seedad. Christian Samuelsson, Daniel Svensson, David Norfeldt, Robin Thour och Linus Frost tog sig dit via kvalet. Jonathan Mridha, Marcus Månsson och Nils Heimer är de tre övriga. Turneringen är väldigt öppen – 22 av de 32 i startfältet har ranking utanför topp 1000.

F2 Taiwan (hard)
Christoffer Solberg kör sin andra vecka här.

F42 Turkiet (Belek, hardcourt)
Jeppe Johansson-Holm finns med i huvudturneringen.

WTA Luxemburg
Årets sista turnering för många inklusive Johanna Larsson. Blir det topp 50 på årets sista ranking? Nu ska det avgöras. Vägen till kvartsfinal ser överkomlig ut. 8-seedade Larsson möter i första omgången Pauline Parmentier. I eventuell andra omgång väntar Mona Barthel eller en kvalspelare. I kvartsfinalen blir det värre – där finns förstaseedade Petra Kvitova.

Larsson/Bertens är andraseedade i dubbelturneringen.$100,000 Sharm El Sheikh, Egypten (hard)
Jacqueline Cabaj Awad
har tagit sig fram till kvalfinal. Motståndare där blev 16-åriga Dayana Yastremska, en av de absolut bästa i den årskullen. Yastremska har i år bland annat spelat juniorfinalen i Wimbledon och är redan 409 på seniorrankingen.

$25,000 Lagos, Nigeria (hard)
Det var inga större svårigheter för Anette Munozova och Julita Saner att kvala in och få några rankingpoäng med sig. De gör nu Fanny Östlund och Brenda Njuki sällskap i huvudturneringen.

Njuki fick ingen bra lottning och ställs mot förstaseedade Valentini Grammatikopoulou. Östlund fick Ushna Suhail, 1026-rankad tjej från Pakistan som inte har några meriter. Munozova får möta fransyskan med det svårstavade namnet Tessah Andrianjafitrimo. Hon är rankad 289 redan (född 1998) och har gjort fina juniorresultat. Saner möter 546-rankade Riya Bhatia.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.