21-27 november: Solberg och Johansson jagar rankingpoäng

Christoffer Solberg (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Christoffer Solberg (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Utbudet av turneringar blir allt mindre och det är verkligen lågsäsong. Alltjämt hittar vi dock en del svenskar som är ute och tävlar.

Först ska vi nämna Carl Söderlund, som kvalade till challengern i Columbus i USA. Söderlund var seedad och stod över första omgången och förlorade sedan i sin första match mot JC Aragone efter tre set (2-6, 7-6, 4-6). Aragone är två år äldre än Söderlund och båda hör faktiskt hemma på Universtiy of Virginia. Aragone vann sedan sin kvalfinal också och tog sig in i huvudturneringen.

Grekland F11 (hardcourt, utomhus)
Christoffer Solberg jagar en seger här mot 1229-rankade Alessandro Luisi. Någon kommer att få sin negativa svit bruten. Ingen av spelarna har plockat någon rankingpoäng från de senaste åtta tävlingarna.

Cypern F2 (hardcourt, utomhus)
Niklas Johansson kvalade in och möter i första omgången en annan spelare från kvalet, britten Alastair Gray. Båda är födda 1998, britten för övrigt med en bra juniorranking, 54, just nu.

$10.000 Sharm El Sheikh (hardcourt, utomhus)
Brenda Njuki är sjätteseedad och lottades mot Vlada Filinskaya, som saknar ranking. Njuki gör sin andra vecka den här sejouren i Egypten och tog sig till kvartsfinal förra veckan.

20 KOMMENTARER

 1. Angående SALK-Uppsala… Celik fullkomligt förintar alla motståndare hon möter ju. 6-0 6-2 mot 334-rankade Terziyska är inte direkt dåligt. Den enda som kan slå henne är väl Johanna. Cabaj Awad har inte heller förlorat än. I de två har SALK den bästa kombinationen av etta/tvåa i serien imo.

  Malin Ulvefeldt fick vara med och spela den här gången och visar att hon har tappat ordentligt mot förra året med bara tre gem mot Saner (som dock har spelat över förväntan i elitserien, 4-1 i matcher). Ändå ställdes hon som trea före Örtevall (som inte heller har förlorat ännu).

  Tänk att Malin var i final i en 25:a i Sthlm i juni 2015 och sedan pressade Kontaveit i Båstad. Det är ofattbart hur mycket hon har gått ner sedan dess, jag förstår det inte. Måste ju ha hänt nåt, man kan inte bara bli jättebra som en blixt från klar himmel och sedan tappa allt ett par tävlingar efteråt.

  Vore ju kul om Mirjam Björklund kunde göra någon match för SALK också… undrar om de spar henne till SM-finalen som en joker.

 2. Angående Ulvefeldt så tog ett långt uppehåll förra året efter sommaren pga familjeskäl.
  Vet inte om hon lagt ner sin satsning.
  Kanske någon som vet?

  • Aha, okej.. hon är bara 22 så hon har fortfarande chansen, men tråkigt för hon såg ut att vara riktigt på gång ett tag där.

 3. Idag prioriterade Johanna Larsson Björkman och zelmerlövs PRO-am före Helsingborgs elitseriematch. Visar väl tyvärr statusen på seriespelet.

 4. Larsson har för dåliga spelare i sitt lag ändå så hon kan inte påverka mycket. Celik har varit med i varje match, men att en topp 50-spelare ska vara med i elitserien känns ju inte rimligt, det är endast träning för henne under uppehållet.

 5. Du får tänka på vad du skriver Andreas !
  Både Melis Yasar och Olga Helmi (16 år) är två mycket unga spelare med stor potential inför framtiden.
  De är inga “dåliga spelare” utan unga och mycket duktiga tennisspelare, som nu glädjande får chansen att få lite extra rutin mot tyngre och äldre spelare. De skall inte vinna dessa matcherna just nu, men inom ett par år kommer de att spela skjortan av spelarna som de möter idag.

  • Kul att Helsingborg satsar ungt och de här matcherna är väldigt nyttiga. Det är det som jag tycker är lite av poängen med elitserien, att våra bästa får tävla mot varandra (byggs upp en viss rivalitet) och att unga talanger kan skaka av sig lite av respekten av att möta mer rutinerade spelare.

 6. Yasar och Helgesson hade jag hoppats mer på i år.
  De var långt före Viktorwitch förra året men har nu blivit passerad av henne som bästa 16 åring.
  Yasar vann en ITF tävling förra året men har vunnit få matcher iår.

 7. “Du får tänka på vad du skriver Andreas !
  Både Melis Yasar och Olga Helmi (16 år) är två mycket unga spelare med stor potential inför framtiden.
  De är inga ”dåliga spelare”…”

  Dålig och bra är liksom relativt, det beror på vem du jämför med. Jag menar att de är för dåliga för att Helsingborg ska kunna fightas om guldet – även om Larsson hade spelat varenda match. Det är bara fakta och statistik. Jag menar såklart inte att de är talanglösa.

  Jag håller med Nils om både Yasar och Helgesson tyvärr. Hade mer förhoppningar på Yasar men hon har inte lyckats i juniorerna i år. Oktober 2015 slog hon Hennemann på vägen mot en titel, nu är det ombytta roller. Men hon gjorde en bra turnering i UAE på slutet och även spelat helt ok i elitserien så jag hoppas hon gör ett bättre 2017.

  Den 6:e december går en juniorturnering i Norge, G5. Det är väl det enda vi har kvar att se fram emot under året utöver elitserien. Där ställer våra främsta juniorer upp (Viktorovitch, Hennemann, Berlin, Yasar), vore inte fel med en vinst.

 8. Jag vet inte hur ni gör, men jag bortser från alla ITF-resultat (och Tennis Europe) i princip från unga år. Från 16 år och nedåt bortkastade pengar att resa runt och spela massa juniorturneringar utomlands. Det kostar mer än det smakar vilket de flesta insett, med några få undantag. Behöver jag nämna tex Carnello?

  Bra matcher får du hemma också genom att tex möta äldre spelare. SM, SALK, Båstadtennisen – hur de hävdat sig där är intressant. Syns ju bland annat på http://www.readyplay.se/stefan-edbergs-stiftelse/tidigare-stipendiater/

 9. Viktorovitch tjänade ju mycket på att åka till Kuwait och vinna två turneringar. Självförtroendet gick upp och hon gjorde därför bra resultat i Sthlm och elitserien. Får bra rankning också.

  “Bra matcher får du hemma också genom att tex möta äldre spelare. SM, SALK, Båstadtennisen – hur de hävdat sig där är intressant”

  Ja. Jag tycker alla matcher är intressanta.

 10. Svenska tennisförbundet fortsätter att minska på ITFtävlingarna.
  Nästa år blir det bara 4 herr och 5 damtävlingar.
  För några år sedan var det 7 herr och 8 damtävlingar.
  Vad tycker ni om den utvecklingen?

 11. Hoppas jag inte jinxar det nu, men ser bra ut för Njuki (6-2 1-1) mot Geukens som hon ju fick stryk mot i förra veckans kvartsfinal. En spelare som även slagit Malmqvist i år.

  Men dubbeln är ju rolig, snacka om enkel väg till final. Stod över första, W/O i andra och sedan nybörjarmotstånd i semin. Enkla pengar. Nästan lika lätt som de i Spaniens 25K som tagit sig till final nu efter bara en vinst och W/O resten av matcherna.

  Intressant att se om Hogbarski fortsätter vinna. Hon har vunnit sex raka ITF-tävlingar och är i semi nu i sin sjunde efter tuff match mot Alves. Måste väl vara någon form av rekord snart, säkert det hon satsar på.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 49 | Första veckan i december – här hittar du svenskarna

Caijsa Henneman, Marina Yudanov, Julita Saner, Maja Radenkovic och Simon Yitbarek är några som tävlar i veckan.

Storseger för Fair Play TK i finalen

Upsala TK utan sin etta Fanny Östlund var utan chans i finalen.

Fair Play TK och GLTK möts i SM-finalen

Den sista omgången i herrarnas elitserie spelades i fredags.

Spelschemat för 2020 börjar bli klart

Enligt tennisförbundets stomkalender är följande tävlingar bekräftade...

Fair Play TK och Upsala TK möts i SM-finalen

Damernas elitserie är färdigspelad. Individuellt imponerade Fanny Östlund mest.