Appelgren stoppade Söderlunds svit

Carl Söderlund och Daniel Appelgren (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Carl Söderlund och Daniel Appelgren (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Det var kylslaget och blåsigt i Båstad idag, men det bjöds ändå på fin tennis. Dagens höjdare var många, men det återstår att se vilka som står distansen ut.

Det är en ynnest att kunna vara på plats och se spelare man inte kan följa live allt för ofta och här är några reflektioner.

Dragos Madaras och förstaseedade Julien Cagnina gick en tresetare igen. I semifinalen förra veckan var belgaren starkast i tredje set, men nu vann Madaras med 6-4, 2-6, 6-4. En fin skalp mot en 385-rankad spelare som är på väg uppåt i karriären. Det är få som spelare med lika mycket passion och inlevelse som ”Dodi” och det lär finnas mycket utveckling kvar i denne spelare som suger i sig all tenniskunskap han kan.

Good to Great-kollegorna Daniel Appelgren och Carl Söderlund kan varandra bra och här blev det långa dueller. Appelgren spelade smart och kyligt och lyckades ta sig förbi Söderlunds försvar och vann med 6-4, 6-3. Söderlund har ändå haft en bra period med titeln i Karlskrona och kvartsfinal förra veckan i Båstad. Appelgren är dock en spelare jag väntar mig mer av framöver.

Karl Fribergs seger mot Christoffer Solberg var oväntat, inte minst med tanke på hur det såg ut första halvan. Mer om det här

Daniel Windahl spelade stadigt mot polacken Zbroja och tappade bara tre gem.  Jonas Eriksson Ziverts var aldrig nära mot Maxime Tabatruong.

Andra omgången, futuren:

Dragos Madaras-Jeppe Johansson-Holm
Patrik Niklas-Salminen-George von Massow
Markus Eriksson-Daniel Windahl
Isak Arvidsson-Leon Schutt

Fred Simonsson-Dominik Böhler
Eero Vasa-Maxime Tabatruong
Kaichi Uchida-Karl Friberg
Daniel Appelgren-Mats Moraing

Sandra Örtevall (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Sandra Örtevall (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Det är alltid trevligt när unga spelare får vinna en match på den här nivån. Sandra Örtevall har varit bland de bästa här hemma bland tjejerna födda 1998 och vann nu mot GLTK:s Marina Yudanov i raka set. Örtevall är lite som en ettrig Cibulkova och går på hårt med sin forehand och styr spelet. Återstår dock att se om hon får fortsätta göra det i nästa omgång.

Där möter hon Jacqueline Cabaj Awad och det syntes klart och tydligt vem som hade erfarenhet av många matcher på den här nivån i matchen mot Ida Jarlskog. Detsamma gällde Cornelia Lister som mötte Paulina Wulcan.

Julita Saner, etta bland svenskorna födda 1999, blev utslagen men fick i alla fall känna på spel på den här nivån.

Sist måste vill jag nämna Rebecca Gustafson som igår gick till andra omgången efter att slagit spelare med rankingpoäng i både kvalet och nu i första omgången. Rebecca är under kraftig utveckling och det är kul att se av en spelare som stadigt var mellan 10 och 20 på hemmaplan i sin åldersklass (1997).

Andra omgången, $10,000:

Nikki Luttikhuis-Kseniia Bekker
Fanny Östlund-Klaartje Liebens
Patty Schnyder-Paulina Milosavljevic
Rebecca Gustafson-Karen Barritza

Jacqueline Cabaj Awad-Sandra Örtevall
Astrid Wanja Brune Olsen-Melanie Stokke
Deborah Kerfs-Cornelia Lister
Emilie Francati-Irina Maria Bara

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.