Mikael Ymer vände igen – klar för första semifinalen

Mikael Ymer 24

Mikael Ymer visade återigen att han sitter på vissa egenskaper som kommer att ta honom riktigt långt i karriären. Efter 4-6, 6-3, 7-5 mot Marton Fucsovics är 18-årige Ymer klar för sin första challengersemifinal i Rom.

Mikael Ymer var underdog i Rom mot 151-rankade Marton Fucsovics innan matchen och det var få som trodde på svensk vinst i tredje set.

Fucsovics hade 5-2, servade för matchen vid 5-3 men då bröt Ymer tillbaka. Det var inte på långa vägar slut på dramatiken där. Vid 4-5 hamnade Ymer i underläge i egen serve med 0-40, men spelade sedan kanske sin bästa tennis under hela matchen och vände och vann med 7-5.

Ymer var också i underläge i andra set, 1-3, men vann fem raka gem till setseger.

Mikael Ymer ställs mot 169-rankade Jan Satral i semifinalen och efter de här matcherna känns inget omöjligt.

Elias utslagen av Lamasine

Det är oundvikligt att göra en jämförelse mellan bröderna när de samma eftermiddag spelar kvartsfinal på samma plats i samma tävling.

Elias Ymer tappade matchen mot 246-rankade Tristan Lamasine och förlorade efter 2-6, 6-2, 6-3 och det syns att självförtroendet inte är där det borde vara.

Elias har ju en uppsättning fina verktyg, precis som Mikael, men spelar tex inte med samma marginaler över nät och gör fler enkla misstag. Framförallt är skillnaden att Mikael har egenskapen att han kan anpassa sitt spel efter motståndaren, variera sitt spel och nästan gå in i huvudet och förstå hur motståndaren tänker. Elias är mer entaktad och har svårare att bryta ett dåligt mönster.

En utvecklingskurva är aldrig spikrak. Just nu pekar den brant uppför för Mikael som redan nu tycks vara etablerad på challengernivå. Det är också det som kommer att gälla, ett tag i alla fall, för Elias.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.