Mikael Ymer vände igen – klar för första semifinalen

7

Mikael Ymer 24

Mikael Ymer visade återigen att han sitter på vissa egenskaper som kommer att ta honom riktigt långt i karriären. Efter 4-6, 6-3, 7-5 mot Marton Fucsovics är 18-årige Ymer klar för sin första challengersemifinal i Rom.

Mikael Ymer var underdog i Rom mot 151-rankade Marton Fucsovics innan matchen och det var få som trodde på svensk vinst i tredje set.

Fucsovics hade 5-2, servade för matchen vid 5-3 men då bröt Ymer tillbaka. Det var inte på långa vägar slut på dramatiken där. Vid 4-5 hamnade Ymer i underläge i egen serve med 0-40, men spelade sedan kanske sin bästa tennis under hela matchen och vände och vann med 7-5.

Ymer var också i underläge i andra set, 1-3, men vann fem raka gem till setseger.

Mikael Ymer ställs mot 169-rankade Jan Satral i semifinalen och efter de här matcherna känns inget omöjligt.

Elias utslagen av Lamasine

Det är oundvikligt att göra en jämförelse mellan bröderna när de samma eftermiddag spelar kvartsfinal på samma plats i samma tävling.

Elias Ymer tappade matchen mot 246-rankade Tristan Lamasine och förlorade efter 2-6, 6-2, 6-3 och det syns att självförtroendet inte är där det borde vara.

Elias har ju en uppsättning fina verktyg, precis som Mikael, men spelar tex inte med samma marginaler över nät och gör fler enkla misstag. Framförallt är skillnaden att Mikael har egenskapen att han kan anpassa sitt spel efter motståndaren, variera sitt spel och nästan gå in i huvudet och förstå hur motståndaren tänker. Elias är mer entaktad och har svårare att bryta ett dåligt mönster.

En utvecklingskurva är aldrig spikrak. Just nu pekar den brant uppför för Mikael som redan nu tycks vara etablerad på challengernivå. Det är också det som kommer att gälla, ett tag i alla fall, för Elias.

Föregående artikelLindstedt i final – Appelgren/Rosenholm vann futuren i Danderyd
Nästa artikelSatral blev för svår för Mikael Ymer

7 KOMMENTARER

 1. ”Framförallt är skillnaden att Mikael har egenskapen att han kan anpassa sitt spel efter motståndaren, variera sitt spel och nästan gå in i huvudet och förstå hur motståndaren tänker. Elias är mer entaktad och har svårare att bryta ett dåligt mönster.”

  Håller med om det. Elias blev ju förbannad och han hade ändå den lättare lottningen, den som han slog gick ju vidare pga skada på seedad spelare. Efter första set drömde jag om en hel-Ymerisk-final, men icke.

  Plus, Mikael har ju precis börjat spela egentligen medan Elias har hållit på ett tag och försökt ta sig uppåt. Ändå känns Mikael mer etablerad. Den Mikael mötte kändes som en deff i pingis typ, missade ingenting ett tag där. Starkt att vinna.

 2. Såg delar av matchen mot Volandri. Verkligen inte en bra tennismatch!
  Italienaren har en fin enhandsbackhand men inget mer, ändå är han nära att besegra Elias som nästan spelar bort sig själv. Inte förvånad att det sprack idag och på frågan om vilken Ymer som är bäst just nu är svaret inte enkelt…

  Vi skall vara duktigt oroliga inför Israelmatchen!

 3. Mikke är en lirare! Kommer ihåg ett JSM på GLTK när han hade hoppat studsmatta och skadat foten, men vann trots att han knappt kunde springa;).

 4. Tack för en välskriven artikel Henrik! Efter att ha sett de majoriteten av brödernas matcher på challengertouren i år håller jag med om din analys till fullo! Mikael har en väldigt intressant verktygslåda redan nu och hans smartness i spelet är riktigt vass (till skillnad från brorsan tyvärr). Det känns som att Micke har förbättrat sin styrka en del under skadefrånvaron och fått lite mer tryck i spelet. Ge honom ett par års bra träning till så ska det nog hända lite mer på serve och forehand och då känns han given på topp-100 och kanske ännu bättre än så. Sen känns han fortfarande lite ”juniorig” ibland på så sätt att han ofta slarvar lite i början släpper iväg motståndaren i överläge innan han börjar spela sin mest koncentrerade och bästa tennis. Mot topp 100-motstånd har man inte råd med det. Elias har samma tendens att slarva bort både gem och set, även mot klart sämre motståndare.

  Jag hoppas mycket på Micke framöver och hoppas även att Elias får en bra matchcoach så att han får ordning på taktiken, slagval och det mentala. Med det på plats är även Elias en man för topp-100.

  Andreas: Jag uppskattar dina initierade off-topic-kommentarer så fortsätt med dem! Tyvärr är jag dålig på att skriva själv för det mesta även om jag läser allt här.

 5. En annan påtaglig skillnad mellan bröderna Ymer just nu är att det är riktigt kul att kolla på Mickes matcher medan det mest är frustrerande att se Elias spela. Och det oavsett om de vinner eller förlorar…

  Någon annan som känner likadant eller är det bara jag?

  • Jag håller med. Lagidrott eller individuell idrott, det spelar ingen roll. Men att se någon utan tro på det den gör är frustrerande. Sen tror jag att Johan Hedsberg passar Mikael oerhört bra.

 6. Just nu är Mikael mycket bättre och han kan bli väldigt bra också,men det kan vända för Elias också,det kan gå fort.
  Såg matchen mot Lamasine och det känns som det är något mentalt som inte stämmer just nu,efter första tänkte man blir ju lätt detta, men sen tyckte jag det var en inställningsfråga,såg inte ut vilja vinna efter första set,höjde sig vissa perioder då var han klart bättre igen,
  Elias skulle verkligen behöva en fast coach också,får väl se om det blir Fidde som tar tag i han på heltid nu .
  Mikael har så sjuk mental styrka,man ser när han vinner också, det är inte så att han blir jätteglad av att ha slagit en bra spelare utan man har känslan han har målen högre ställda.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här