Nu börjar det på allvar: Indian Wells!

Indian Wells (Foto: Gnawme – https://www.flickr.com/photos/normevangelista/ – CC BY-SA 2.0)
Indian Wells (Foto: Gnawme – https://www.flickr.com/photos/normevangelista/ – CC BY-SA 2.0)

Mitt i en vecka av fantastisk tennis på hemmaplan i Jönköping där svenskarna också presterar får vi ändå inte glömma bort att en av årets allra bästa turneringar startar idag. Det är dags för årets första masters.

Efter Davis Cup veckan är det dags att rikta blickarna till USA och närmare bestämt Indian Wells. En oerhört fin turnering och vi får i stort sett med oss alla toppspelarna. Med 10 miljoner i vinnarpris och en hel del poäng att vinna, vi kan räkna med oerhört taggade spelare.

En sak som man kan irritera sig på är att alla seedade spelare börjar i andra omgången vilket resulterar i att första omgången inte blir alls så intressant som den skulle kunna bli och en del spelare får med sig både gratispoäng och pengar. Nåja, det är inte mycket att göra åt. Vi får ändå en väldigt intressant första omgång med Del Potro som ställs mot amerikanen Smyzcek. Som vanligt kommer det bli intressant att se hur han håller sig nu, med en turnering spelad, som gick över förväntan kan vi ju hoppas att han fortsätter hålla sig frisk och får en bra andraturnering. Del Potro sågs dock träna med knätejp under gårdagen så hur läget riktigt är vet man inte.

Övre halvan

2016-ATP-IndianWells-top

Djokovic har återigen fått en oerhört bra lottning. Det finns faktiskt inte en ende som kan störa honom i hans väg mot semifinalen. Det verkade inte som att ögat störde honom så mycket under helgen utan mer andra omständigheter men nu är förutsättningarna annorlunda och då bör han höja sig. Thiem blir intressant att se om han ens orkar ta sig vidare något, har ju matchats oerhört den senaste månaden men samtidigt har han visat en enorm fysik. Tar han sig igenom den här turneringen också så kommer det bli ett fantastiskt år för hans del.

Andra halvan på Djokovics sida är lite mer öppen. En slutsats man kan dra av de seedade spelarna är att det är oerhört svårt att veta vart dom står idag och hur mycket man kan lita på dom. Nadal känns oklar och Dimitrov eller Simon kommer definitivt pressa honom ordentligt. Upp till bevis för Nadal nu, det måste börja hända saker där. Nishikori känns också svårbedömd, såg ändå rätt bra ut under Davis Cup men överlag annars känns det väldigt instabilt. Här känns på förhand Isner som den som har störst chans till semifinalplatsen. Isner brukar alltid kunna prestera på hemmaplan och jag vet att han har Indian Wells högt upp på sin lista.

Undre halvan

2016-ATP-IndianWells-bottom

En klart intressantare andra halva av lottningen. Ingen Federer med i årets upplaga, fortfarande en del problem med sin skada. Vi har Murray som andraseedad och man kan väl säga att man skulle kunnat fått en bättre lottning va? Om allt går som planerat lär vi få ta del av en riktigt trevlig match mellan Murray och Kyrgios. Australiensaren har varit skadedrabbat och stod över DC-spel i helgen som kom, förhoppningsvis är han hel under veckan och då kan det mycket väl bli en åttondelsfinal mellan de två. Innan dess bjuds vi förhoppningvis på Kyrgios mot Monfils, det är bara be till tv-gudarna att vi får en någorlunda bra sändningstid på den matchen.

En annan batalj som står sig på Murrays sida är mellan Berdych och Raonic. Båda dras med lite skador (som så många andra) men det verkar ha varit rätt lugnt för Berdych i helgen och med Raonic verkar det också inte vara någon större fara nu. Med tanke på det spel Raonic visade upp innan han skadade sig igen så måste man nog ändå säga att han är favorit i det läget. Berdych har inte alls kommit upp i sin klassiska topp-10 standard ännu.

På den andra delen av halvan har vi Wawrinka som högst seedad och han är väl den efter Djokovic som ändå fått bäst lottning. Jag har svårt att se Goffin hota honom tillräckligt och Cilic samt Gasquet känns inte helt hundra ännu i sin form. Samtidigt har jag svårt att lita på Wawrinka tillräckligt, han är ändå en mästare på att höja sig i större turneringar så nog får vi se det här med.

Slutligen är det svårt att säga något annat än att Djokovic vinner det här. Det som blir roligast är dessa match-ups vi har under turnerings gång. Det kommer bjudas på en enorm mängd tv-sänd tennis och matcherna lär inte göra en besviken.

Nästa söndag får vi se vem som krönts till vinnaren men bli ej förvånade om vår tids Masters-kung står där högst på pallen återigen.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.