Ny överraskning i Tunisien – Rosenqvist besegrade förstaseedade

10
Julia Rosenqvist (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Julia Rosenqvist (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Julia Rosenqvist och Ida Jarlskog är vidare till andra omgången i Hammamet i Tunisien. I Israel vann också Linnéa Malmqvist sin match och därmed är tre svenskor födda -98 vidare i respektive 10000-dollarsturnering.

På pappret hade Rosenqvist den svåraste uppgiften, men hon besegrade förstaseedade Fernanda Brito med 6-4, 7-6. Den 423-rankade chilenskan hade två raka finaler i Hammamet och har bara i år varit i sex finaler i olika ”tior”. En meriterande seger för Rosenqvist som nu möter en lägre rankad tjej från Argentina, 20-åriga Guillermina Naya.

I förra veckan var det Jarlskog som skickade ut förstaseedade Gamiz ur turneringen. Idag vann Jarlskog över sjundeseedade Chriaz Bechri med 6-3, 6-1 och därmed har Jarlskog resultat i tre turneringar och gör comeback på rankingen. Jarlskog möter 1201-rankade Miranda Ramirez i andra omgången.

Linnéa Malmqvist spelar på hardcourt i Ramat Hasharon i Israel och är sjundeseedad. Hon vann över den ett år yngre Shelly Krolitzky efter tre set. Malmqvist möter nu Oleksandra Piskun.

Med i Tunisien är ju också Sandra Örtevall, som hittills dragit nitlottar i lottningen. Hon förlorade i första omgången Amina Anshba, sexa bland juniorerna i världen, och där blev det förlust i raka set.

Fyra spelare född 1998 har vi nu med världsranking. Inte så illa eller för en tennisnation som skriker efter framgång och ljusglimtar?

 

Föregående artikelSju vidare i Falun – nu möts Eriksson och Rosenholm
Nästa artikelYmer utslagna i Marocko

10 KOMMENTARER

 1. Den tjej som Linnea Malmqvist slog ut idag är ingen duvunge. Kroliztky gick till 2a omgång för juniorer i US open, där hon spelade riktigt bra mot vinnaren.

  • Bra observation Stefan. Det är 76:an på juniorrankningen som Linnea slog. Krolitzky har tagit flera meriterande skalper på juniorsidan:

   Hon slog Pervushina i januari, som faktiskt varit förstarankad bland juniorerna i år (trea nu). Hon slog Vanessa Ong i kvalet till US Open, som sedan gick till kvarten i US Open och bland annat enkelt slog den spelare som Mirjam Björklund fick stryk mot i samma turnering. Hon slog även rumänen Ghioroaie i maj, som nyss van en tia på ITF. Och hon har besegrat flera topp 100-spelare.

   Som junior ska Linneas insats här inte undervärderas, det var en riktigt bra seger och jag är tämligen säker på att hon är bland de 100 främsta juniorerna just nu. Dessutom har hon nu goda chanser att gå till sin första semifinal på ITF tack vare att hon fick bra seedat motstånd (nämligen en som åkte ut). Hoppas på det.

   Ida Jarlskogs seger var mer trolig för hon skulle vara favorit där. Men att det gick så enkelt är förstås bra. Nu väntar ytterligare en junior som hon redan har slagit i år och ska vara favorit mot.

   Vad gäller Julia Rosenqvist så börjar det kännas som att hon absolut närmar sig sin form innan skadan efter den jämna matchen mot Gamiz förra och nu seger mot Brito. Det är ändå toppspelare på 10k-nivån hon spelar jämnt med och slår. Mycket goda chanser att vinna nästa match och sedan få Alves som Jarlskog besegrade i förra turneringen. Kan vi hoppas på en helsvensk semifinal? Tufft, men möjligt om allt går rätt. De allra svåraste motstånden (Hogbarski, Anshba, Konig) är på andra planhalvan nämligen och får slå ut varandra.

   Tyvärr är Örtevall en bra bit efter våra bästa juniorer. Svår lottning ja, men hon fick liksom bara fyra gem mot Kennel som Brito slog, och Rosenqvist slog Brito. Plus att hon inte har gjort några imponerande insatser tidigare i år. Men hon har potential hon också.

   Mycket glädjande att vi har så här bra återväxt. Ska även bli spännande att se när Mirjam Björklund börjar spela på allvar i ITF. Då kommer vi snabbt få fem 98:or med världsrankning.

   Cabaj Awad spelar i nuläget och kommer också ta sig vidare mot enkelt motstånd. Kul med många svenskor i farten.

   • Det blir spännande att följa den här generationen. Föremål för diskussion bör ju också vara på vad förbundet ska lägga sina resurser? Här är Lars-Anders Wahlgren med och utan att veta mer så känns det som att tjejerna får ut rätt mycket av den här typen av resor.

 2. Hahaha, typiskt. Vad fan hände? Alla tre utslagna mot motstånd de skulle slå på pappret. Mycket, mycket märkligt. Jag fick kolla resultatet flera gånger innan jag trodde på det.

  Ena veckan slår de Gamiz, Brito och Samir, andra veckan förlorar de mot nonames som Piskun, Naya och Miranda Ramirez. Visserligen är det normalt att man är ojämn i de åldrarna men det här är ju nån berg-och-dal-bana från helvetet. Oförklarligt.

 3. Förresten, när jag satt och tittade på anmälningslistorna framöver så såg jag att Ellen Allgurin är uppsatt som ”Alternate” i första tian i Sverige. De flesta svenskor är på den listan nu eftersom spelare på ITF-touren ju anmäler sig långt i förväg till flera olika tävlingar för att sedan välja bort vissa när det närmar sig. Så i nuläget är det alldeles för många bra rankade med, men längre fram kommer de tjejer som är med i Alternates att slussas in i kvalet eller huvudturneringen.

  Men att Ellen ens står uppsatt på den listan, comeback på gång alltså!? Det hade ju vart riktigt gött med både Melander och Allgurin tillbaka på banan igen då det var våra bästa tjejer efter Sofia Arvidsson och Johanna förut.

  Sen noterade jag att även Mirjam Björklund och Hennemann är med på listan. Återstår att se vilka som kommer vara med i slutändan, men det blir en högintressant tävling. Celik och Peterson är också tillbaka från skador inom kort.

 4. Johanna Larsson spelar i Linz och Luxemburg. Kajsa Rinaldo Persson inte anmäld till första tian i Stockholm. Sen får vi hoppas att 25:orna i Nigeria ger en del poäng åt tjejerna som är där kommande två veckor.

 5. Undrar varför Kajsa inte spelar i Sverige? Hon vann precis första kvalmatchen i 25k i Frankrike nu enkelt och är uppsatt som Alternate på 50k i Frankrike nästa vecka. Tänkte att det skulle vara uppvärmning, kanske får ett WC då? Konstigt annars.

  Lister möter Armitano i samma 25:a, spelaren som Cabaj Awad vann med nöd och näppe mot nyss. Blev bruten direkt, får hoppas hon vinner.

  På tal om Cabaj Awad så tog hon en medical timeout i Egypten senast där hon blev utklassad okaraktäristiskt mot Morgina. Undrar om hon var skadad eller sjuk.

  Sen märkte jag att Peterson tänker gå ner i nivå efter spel på WTA nu ett tag. Med i en 25:a i USA nästa vecka och sedan uppsatt på två 50k veckan efter. Även Celik gör comeback nästnästa vecka verkar det som.

  Men jag tycker det ska bli riktigt intressant med G5:an i Kuwait den här veckan i juniorerna… Lisa Zaar och framförallt Viktorovich har läge att plocka många poäng i dessa två tävlingar tack vare låg kvalitet, som hon sedan kan få nytta av i andra tävlingar tack vare bättre rankning. Goda vinstchanser t o m skulle jag säga för Viktorovich om hon inte blir skadad eller sjuk.

 6. Akademin på KLTK med sin Kroatiska tränare åker till Kuwait med två riktigt duktiga tjejer, för att deltaga i en kat 5 turnering med endast 17 anmälda deltagare två dagar innan lottning. Blir tjejerna bättre av detta eller vill akademin bara visa resultat för sina sponsorer ? Tyvärr tycker jag för många av våra spelare letar efter tävlingar med dåliga startfält för att kunna få lätta poäng, vilket absolut inte är vägen till att bli en bättre tennisspelare. Nästa alla våra tjejpoäng kommer från ett par länder i norra Afrika, från turneringar dit inga av de bästa spelarna på den nivån vågar åka. Inte konstigt att resultaten varierar från en dag till en annan. Kikar man på de riktigt duktiga spelarna, så finns det nästan ingen som behövt harva runt på turneringar med tomma kval och halvfulla huvudtävlingar. Bra spelare och tränare letar upp de bästa turneringarna och spelarna. Tjejerna på KLTK gör säkert helt rätt för att lättare kunna planera inför 2017 med en bättre ranking, men de får absolut inte fastna på bakgårdarna som många andra av våra spelare gjort.

 7. Peter: Fast om du tittar på t.ex. Viktorovitch tidigare tävlingar så har hon aldrig ställt upp i någon liknande enkel tävling, utan hon åkte bland annat till USA där konkurrensen var skyhög och hon åkte direkt för att hon fick två väldigt svåra motståndare. Allt är ju inte svart eller vitt, man kan utan problem blanda svårare och lättare tävlingar och jag tycker att de spelar för många svåra tävlingar. Bra gjort av den kroatiska tränaren att han uppmärksammar detta.

  På funderingen om tjejerna blir bättre; såna här tävlingar är till för att skaffa rankningspoäng, matcherfarenhet och bättre självförtroende. Bättre blir man inte generellt under matcher utan på träning, men detta är lika viktiga matchdelar som att få vana att möta spelare med högre tempo. Om man vinner ett par fyror och en femma så är man uppe på omkring plats 400 på rankningen. Det underlättar såklart i de bättre tävlingarna sedan, jag ser inget fel i det. Det viktiga är ju att variera.

  Sen tycker jag inte motståndet i turneringarna i Egypten och Tunisien är så dåligt. Cabaj och Kajsa var ju i semi och final i Spanien nyligen och Cabaj åkte ändå i kvarten i Egypten. Och då var ändå kvaliteten på de Spanienturneringarna bättre än vad de är just nu. Nu finns enkla turneringar i Moldavien, Portugal, Spanien, Israel, Mexiko, Kazakstan och några till att välja på om man vill. Bulgarien skulle jag inte säga ser särskilt svår ut. Den svåraste tian just nu är Kroatien utan tvekan och där spelar Melander.

  Jag skulle säga att t.ex. juniorsexan Anshba är en riktigt bra spelare. Hon har ställt upp två gånger i Tunisien i år och har 1-2 i matcher där. Medan hon gått längre i t.ex. Grekland, Serbien och Ryssland. Pia Konig som var i semin i Helsingborgs 25:a i år kom bara till semin i tian i Tunisien nu. Magdalena Pantuckova som är en av de absolut bästa på nivån och vunnit och kommit långt i Tjeckien, Kroatien och den typen av bra tior har ställt upp fyra gånger i Tunisen i år, och som bäst gått till semi. Jag skulle kunna dra hur många exempel som helst.

  Poängen är dock att det inte alltid är så lätt i de tävlingarna och en bra prestation om man går och vinner. Jag anser absolut att många av de bättre tjejerna också spelar i Nordafrika då och då.

  Sen kan man ju också fundera på om svenskorna ställer upp i Nordafrika ofta för att det är billigt där och de har turneringar nästan varje vecka så man slipper resa så mycket? Att proffslivet inte är enkelt ekonomiskt vet vi redan och detta lär nog vara en faktor.

 8. På andra extremen har vi ju Cornelia Lister, som sällan ställer upp i tior och försöker med 25:or eller 50 istället. Hon tar sig sällan ifrån kvalen/första omg. och jag vet inte om hon verkligen blir en bättre tennisspelare av att ständigt möta och förlora mot bättre motstånd. Rankningsmässigt har hon nästan stått stilla sedan 2013 och hon åkte precis ut i en 25:a i Frankrike.

  Å andra sidan har hon gått framåt i dubbel istället.

  Hilda Melander gjorde en bra insats i kvalet i Bol idag. Tappade bara tre gem mot en 17-åring som nyligen var i final i en tia i Serbien, där hon bland annat slog Savic som var i final mot Fanny Östlund i Tunisien och Stamatova som var förstaseedad i en tia i Bulgarien i veckan. Nu möter Melander Orlova i kvalfinal. Det är hög klass överlag på kvalet i Kroatien den här veckan, med toppjuniorerna Helgo, Payola och Juvan i kvalfinaler.

  Hoppas Allgurin är tillbaka snart också som det ryktas om, de har båda hög potential fortfarande och stärker verkligen den svenska damsidans bredd ordentligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här