Om de tomma platserna i kvalet – ”Man blir nästan beklämd”

0
Jacob Adaktusson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Jacob Adaktusson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Kvalfinaler återstår innan huvudtävlingen i Jönköping drar igång. Efter ett challengerkval som var långt ifrån fullt.

 – Man blir nästan beklämd när man ser så många lediga platser i kvalet, säger SweTennis experttyckare Jacob Adaktusson.

LÄS MER: Tre svenskar slåss om en plats i huvudtävlingen

Sverige har väntat på att challengertouren ska komma till Sverige igen. Ändå ställer sig många frågan om det ändå inte varit bättre med några extra futureturneringar istället för challengerturneringarna i Jönköping och Båstad i sommar.

– Nej, jag tycker en Challenger är helt rätt nu. Vi har Elias på den här nivån redan, och flera unga som via WC och kval får chansen att mäta sig mot bättre yrkesmän.

Kvalet var långtifrån fält, tankar kring det?

– Jag hoppas verkligen de uppskattar den här chansen. Det är 20 år sedan senast (SALK) och under alla dessa år har det funnits ett antal spelare i detta land som hållit challengernivå men inte fått chansen på hemmaplan. Därför blir man närmast beklämd när man ser så många lediga platser i kvalet. Flera spelare har till och med precis varit ute och spelat Futures. Varför åker man inte och signar när man har en sådan chans?

Adaktusson som lade av efter förra säsongen har fortfarande ATP-poäng och en comeback var faktiskt inte långt borta när det vankades en Challenger på svensk mark.

– Jag var faktiskt på väg. Jag tänkte att det vore oerhört kul att få avsluta med en Challenger på hemmaplan, och dessutom i samma hall där jag lyckades spela så bra 2013 (Futuretitel). Jag tränade bra under två veckor och senast i lördags hade jag en bra träningsmatch mot Rosen (Patrik Rosenholm), men i måndags slog kräksjukan till och jag låg däckad i tre dagar. Det blev alldeles för knapp tid att komma förberedd. Bittert faktiskt.

Tre svenskar har nått kvalfinal och fyra svenskar finns med i huvudtävlingen.

– Jag tror någon svensk kommer att lyfta sig den här veckan, och då väljer jag någon av de tre i kvalfinal. Att komma inkvalad är en oerhörd fördel när man spelar på en högre nivå än normalt. Fem poäng är då redan inkasserade och du kan spela fritt där, allt är bonus. Våra WC:n är rejäla underdogs i sina matcher men å andra sidan är det lättare att skrälla i första matchen innan de mer etablerade spelat in sig.

Föregående artikelTre svenskar slåss om en plats i huvudtävlingen
Nästa artikelTiteltorkan fortsätter – Lindell föll

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här