Så gick det i Lag-EM för 14- och 16-åringarna

Alexandra Viktorovitch (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Alexandra Viktorovitch (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Kvalet till Lag-EM för 14- och 16-åringar har spelats runt om i Europa under veckoslutet. 117 lag deltog. 19-21 februari kommer slutspelet att gå, men tyvärr utan svenska lag.

Två lag från varje grupp gick vidare och totalt är det åtta nationer i varje klass som får spela slutspelet. Sverige var inte riktigt nära i någon åldersgrupp i år.

Flickor 16 (Minsk, Vitryssland)

Sverige inledde med knapp förlust mot Serbien med 1-2 där avgörandet kom i dubbel som gick till matchtiebreak (6-10 slutade det). I B-slutspelet blev det 2-1 över Estland, men förlust mot Österrike med 1-2.
Laget: Alexandra Viktorovitch, Molly Helgesson och Melis Yasar.

Pojkar 16 (Istanbul, Turkiet)

Sverige började med förlust mot Turkiet med 1-2 efter att ha förlorat båda singlarna. Sverige mötte sedan Rumänien i B-slutspelet där det blev 0-3-förlust.
Laget: Erik Grevelius, Johan Garpered och Anton Örnberg.

Flickor 14 (Kazan, Ryssland)

Här blev det också 1-2 i första matchen mot Lettland efter inledande förluster i singlarna. I B-slutspelet blev det seger över Kroatien med 2-1 efter avgörande i dubbeln, men det följdes av förlust mot Vitryssland med 1-2.
Laget: Emma Shasteen, Maja Radenkovic, Maria Petrovic.

Pojkar 14 (Karlskrona)

Jämnt här också i första matchen mot Vitryssland. Det blev 1-2 efter att alla matcher gått till tre set. 1-2 blev också resultatet i B-slutspelet mot Nederländerna men i sista matchen mot Norge blev det i alla fall vinst med 2-1.
Laget: Sebastian Abboud, Ross Weibull, Olle Sonesson Lidholt.

2 KOMMENTARER

  1. Vissa årgångar är starkare, andra lite svagare…? Men, hur ser det egentligen ut i Svensk Tennis? Jag börjar bli riktigt orolig. Det har hetat nu ett tag att vi är på rätt väg men fan tro´t. Fed Cup-laget åker ur sin division. Davis Cup-laget är skört och klarar livhanken med näppe år för år.

    Men Ymers och Rebecca Peterson? Jo, visst kommer de alla tre bli bra – kanske bättre än någon annan de senaste åren som kommit fram, men hur bra? Elias verklighet är kanske att han redan är rätt färdig och inte kan förbättra så himla mycket? Han kanske når topp 100 men att stanna där och bli en utmanare till framskjutna ATP-placeringar – det är något helt annat, Lillebror ser intressantare ut enligt många men är han hård nog att underkasta sig det som krävs? Återstår att se och hur långt räcker det? Till topp 50? Rebecca ser kanske intressantast ut och helgens resultat skall man nog inte överdriva – inte lätt att vara ankare med så lite FC-rutin.

    På juniorsidan talas det väl om flera spelare och ifjol kom även lite internationella resultat att skriva hem om. Men, åter igen – steget till att klara sig som senior är långt. Ett litet bevis för att de unga svenskarna har en bit kvar är deras resultat här hemma i seriespel och i sommar-vintertour. Många gamla föredettingar vinner oroande ofta och lätt mot våra största löften. Jag är rädd att vi ännu inte sett botten på svensk tennis…

  2. Man får ha tålamod, det kommer ju ta tid innan 98:orna kommer fram. Den årgången bland tjejerna är mycket lovande, 97-98. Ymers har ju knappt ens börjat spela för Davis Cup än. Allt är i sin linda och vi snackar om karriärer som kan vara i 15 år.

    Men efter det så tycker jag det ser lite småtomt ut igen, än så länge iaf. Men sånt kan förändras. Det viktiga är att få fram flera spelare som ligger bland topp 100-150 iaf så att det får fart på sporten och fler vill utöva den. Fler förebilder behövs.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 38 | Hur följs en svensk succévecka upp?

Hur blir Rebecca Petersons reaktion efter första WTA-titeln? Kan Markus Eriksson ta med sig positiv energi från Davis Cup till challengern i Biella?

Historisk seger för Rebecca Peterson

Vann karriärens första WTA-titeln i Nanchang i Kina.

Fanny Östlund vann W15 Kairo

Tredje ITF-titlen i karriären.

Davis Cup: Sverige-Israel 3-1

Avgörs i Kungliga tennishallen fredag och lördag.

Vecka 37 | Rebecca Peterson seedad i WTA Nanchang

Förutom Davis Cup riktas vårt fokus mot Asien denna vecka.