Tennissverige, ta en titt i spegeln tack!

Här publicerar vi ett gästinlägg av Lisa Skeppstedt.

boll

Jämställdhet är ett ämne som ständigt är på tapeten. Ett ämne som det tjatas om och som väcker känslor. Ett ämne som berör och som aldrig riktigt verkar lyckas accelerera och komma ikapp den förväntan vi alla har. Sverige ligger i framkant i frågan och likaså sporten tennis. Ändå har vi idag enbart 12 procent kvinnliga tränare i Sverige. Det kan jämföras med Storbritannien som har 30 procent och Australien med 25 procent för att ta några exempel.

I en av landets tennisklubbar har man precis anställt en ny manlig tränare som tillsammans med sin kvinnliga kollega, tillika chefstränare, ska sköta klubbens verksamhet. Den manliga tränaren som inte har någon erfarenhet av tränaryrket bortsett från strötimmar får en högre lön än kvinnan som byggt upp klubben och jobbat där i nio år. Styrelsens motivering till kvinnan är att det beror på hans ålder och livserfarenhet. Hon har haft bra löneökning varje år och har en bra lön för sin ålder.
Om det verkligen är så att styrelsen värderar livserfarenhet högre än yrkeserfarenhet eller kanske rent av det manliga könet högre än det kvinnliga tänker jag inte spekulera i. Jag nöjer mig med att konstatera att löneskillnaden dem emellan är 26 580 kr per år.

Riksidrottsförbundets mål inför stämman 2017 är att andelen kvinnliga och manliga tränare inom respektive idrott uppgår till minst 40 procent. Svensk tennis med 12 procent kvinnliga tränare är inte ens i närheten av det uppsatta målet. Att gömma sig bakom traditionen och hävda att kvinnor har precis samma möjlighet att söka tennistränartjänster som män tar oss inte framåt i frågan. Det belyser bara den stora utmaning tennistränaryrket har i sitt tilltal eftersom det bara tycks intressera halva befolkningen. Det är problematisk och också omodernt.

Tennissverige, ta en titt i spegeln tack. Är spegelbilden det vi vill se? Något som vi är stolta över?

Som ett första steg mot en förändring skulle jag vilja be alla manliga tennistränare – som känner sig träffade – om en liten tjänst. Snälla sluta byt om på kontoret. Som tjej känner man sig inte välkommen in. Jag tror att när vi kvinnor tagit steget innanför dörren det är då vi tillsammans kan ta itu med vår jämställdhetsutmaning. Och alla andra utmaningar med för den delen.

Och förresten, styrelsen gav den manliga tränaren 30 semesterdagar per år. Den kvinnliga hon har 25…

Källor: British Tennis, Tennis Australia samt Region Väst, Göteborg, Öst och Norr. Region Stockholm, Syd och Mitt saknar siffror.

Lisa Skeppstedt

Tennisälskare med rötter i Vänersborg. Efter ett år som tennistränare samt Sport Management-studier lockade evenemangsbranschen och Lagardére Sport. Har jobbat med tennisveckorna i Båstad, if Stockholm Open samt Barclays ATP World Tour Finals. Bor nu i Stockholm och studerar journalistik.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.