Tolv svenskor i Djursholm Ladies ($10,000) – så blev lottningen

Fanny Östlund (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Fanny Östlund (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Kan vi hoppas på svenska framgångar på hemmaplan? Två 10 000-dollars spelas i Stockholmsområdet. Först ut är Djursholm som följs av Näsbypark nästa vecka.

I år har man alltså vänt på ordningen, men titelförsvarare i Djursholm är Julie Gervais som är sjundeseedad i år. Förra året var fem svenskor i andra omgången, men Fanny Östlund var ensam om att nå kvartsfinal.

Danskan Emilie Francati vann Näsbyparks tia förra året. Då var Cornelia Lister ensam av de svenska spelarna att nå kvartsfinal och fem nådde andra omgången.

Tolv hemmahopp har vi i Djursholm i år. Två är seedade: Fanny Östlund (6) och Jacqueline Cabaj Awad (5).

Wildcarden gick till 98:orna Mirjam Björklund, Julia Rosenqvist, Sandra Örtevall och Ida Jarlskog. Adna Sofradzija, Julita Saner och Emma Ek klarade kvalet.

Onekligen är det konkurrens om vem wild carden ska delas ut till och det borde föregås av diskussioner. Tidigare Fed Cup-spelare som Ellen Allgurin och Hilda Melander blev utan. Båda är efter lång frånvaro på väg tillbaka, men är i nuläget utan rankingpoäng. Här blev de utan draghjälp och placerades i kvalet. Snöpligt värre blev det, för Melander förlorade sin kvalfinal och Allgurin blev sjuk och fick dra sig ur kvalet.

Singel

Hälften, åtta stycken, på övre halvan är svenskor och det blir direkt två ”derbyn”: Mirjam Björklund möter Brenda Njuki samt Cornelia Lister mot Adna Sofradzija. Njuki gjorde ett par bra matcher i Lagos 25000-dollars och högintressant att se vad Björklund kan göra nu när hon lämnat juniorstadiet.

Rutinerade Lisa Sabino är förstaseedad, men kan mycket väl åka ut i första omgången mot den minst jämngoda Laura-Ioana Andrei. Svårast lottning fick Julia Rosenqvist mot Tess Sugnaux. Den sistnämnda har ett väldigt bra facit i ”tiorna” och är på gränsen att etablera sig på nästa nivå.

På undre halvan hittar vi fyra svenskor. Normalt sett väldigt tufft motstånd för samtliga och det är rätt fascinerande att hitta förra WTA-spelaren, numera 34-åriga Eleni Daniilidou i startfältet. Hon vinner inte många matcher längre, men det blir ett bra test för Ida Jarlskog.

Det kan mycket väl bli en heldansk kvartsfinal mellan Karen Barritza och Emelie Francati om inte 15-åriga Iga Swiatek är väldigt bra redan nu. Polskan är rankad 13 på juniorrankingen och var i EM-final för 16-åringar i somras.

2016-10k-djursholm-singel

Dubbel

2016-10k-djursholm-dubbel

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.