Tung dag i challengerkval – Ymer och Lindell har chansen i veckan

På pappret såg det ut att kunna bli en mycket bra svenskvecka på challengertouren, men när kvalet i Prag var över så var det stolpe ut. Tre svenskar var i kvalfinal, men samtliga förlorade efter tiebreak i skiljeset.

Fyra svenskar var med i kvalet i Prag och hade en hygglig lottning, men framförallt blev den unge tjecken Matej Vocel helgens festdödare.

Vocel slog i första omgången Isak Arvidsson, som för andra veckan i rad inte kunde leva upp till förväntningarna som ganska klar favorit. Där fanns det annars förutsättningar för en helsvensk kvalfinal med Milos Sekulic. Vocel slog nu också Sekulic i kvalfinalen med 4-6, 6-3, 7-6 efter 9-7 i avgörande tiebreak.

Patrik Rosenholm föll också han i tiebreak i en tresetare mot 19-årige Vadym Ursu – 4-6, 6-2, 7-6 efter 7-4 i tiebreaket.

Slutligen gick Daniel Appelgren samma öde till mötes efter att ha varit nära att vända mot förstaseedade Hubert Hurkacz. Polacken vann med ett nödrop med 6-1, 6-7, 7-6 efter 7-5 i avgörande tiebreak.

Appelgren och Rosenholm teamar ihop i dubbeln kommande vecka och här finns också Arvidsson kvar och spelar med Fred Simonsson. De konstellationerna möts redan i första omgången. Sekulic spelar med Tomislav Draganja.

Länk: Dubbellottningen i Challengern i Prag

Christian Lindell (Foto: Jacob Johannesson)
Christian Lindell (Foto: Jacob Johannesson)

Ymer och Lindell i Biella

Elias Ymer och Christian Lindell finns med i italienska Biella, som har fyra spelare på topp 100 i startfältet med Paolo Lorenzi och Thomaz Bellucci som finalseedade.

Det blir tufft för Lindell, om nu inte formtoppade Andrej Martin är sliten efter den här veckan? Slovaken spelar i skrivande stund ATP-final i Umag.

Hur kan Ymer svara upp på veckans kvartsfinal i ATP-turneringen i Gstaad? Han blir favorit mot 261-rankade Stefano Napolitano, men det blir ingen enkel match mot italienaren som har fått ett wild card.

Länk: Lottningen till Biella Challenger 

Veckans enda ATP-turnering går i Toronto, Rogers Cup. Ny partner blir det för Robert Lindstedt igen, nu ihop med Sam Querrey.

Johan Brunström och Andreas Siljeström är finalseedade i Segovia Challenger.

Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Tillbaka till vardagen för Peterson och Lister

Efter veckan i Båstad är det nya ITF-turneringar som gäller för svenskorna.

Rebecca Peterson spelar $75,000 Prag, en turnering med flera topp 100-spelare i startfältet. Lottningen är inte gjord.

Cornelia Lister kvalar till $25,000 Horb i Tyskland. Hon möter norskan Melanie Stokke för andra gången i år. Stokke vann i Båstads 10000-dollars. Det krävs två vinster för att gå in i huvudturneringen.

Kajsa Rinaldo Persson åkte till Kazakstan och var väldigt nära att komma in direkt i $25,000 Astana. Nu blev det förlust i kvalfinal mot en ung ryska, Lusine Avanesyan, i tre set.

Brenda Njuki är kvar i Sharm El Sheikh och ser ut att kunna bli seedad även kommande vecka. Även Fanny Östlund är med här.

Tre svenskor som jagar ranking spelar $10,000 Savitaipale i Finland. Sandra Örtevall och Katerina Filip kvalar, medan Adna Sofradzija går in i huvudturneringen.

 

 

 

 

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.