Tungt avslut för Söderlund – som nu laddar för college

Efter många dagar av framgångar tog äventyret i dag slut för 19-årige Carl Söderlund i Båstad. Andraseedade Joao Sousa var klassen bättre och vann med 6-3, 6-1. Nu väntar college för talangen som den svenska tennispubliken – på allvar – har fått upp ögonen för. 

Carl Söderlund imponerade till en början och tog hem sitt förste servegem blankt. Men vid ställningen 3-3 i första set rann det iväg för den unge svensken. Joao Sousa var helt enkelt för bra.

– Om jag förlorade första set efter att ha blivit bruten två gånger var jag tvungen att ändra något. Då bestämde jag mig för att bli mer aggressiv. Men då missade jag lite för mycket, säger Carl Söderlund.

I det andra setet blev det enbart ett gem för Söderlund som hade stora problem med att hänga med i portugisens tempo.

Men trots förlusten kan Söderlund titta tillbaka på fina dagar i Båstad. Förra veckan tog han sig till semifinal i Båstad Challenger vilket innebar en ATP-debut i Swedish Open där han har skrapat ihop ytterligare 20 poäng. De poängen för upp svensken till en plats bland de 420 bästa på ATP-rankingen.

– Just nu är jag ganska besviken. Jag missade många lätta bollar som jag vanligtvis inte missar. Men självklart kan jag ta med den här matchen som en bra erfarenhet.

Vad måste du utveckla för att ta dig till den här nivån?

– Jag måste kunna hålla det här tempot bättre utan att bli stressad och sen serva bättre. Så jag får börja men en fördel i bollduellerna och inte behöver springa direkt

I höst väntar college i Virginia för Söderlund. Men bara under ett år till att börja med.

– Jag kommer ta det år för år. Det är verkligen inte så att jag åker dit och är borta i fyra år. Jag kommer, som det ser ut nu, gå där under ett år.

– Under den första terminen kommer jag att spela åtta professionella tävlingar. Så det kommer verkligen inte bli så att jag åker till college och försvinner.

Men innan avresan till USA väntar ytterligare tävlingar i Europa.

– Förmodligen åker jag till Finland i morgon för challengertävlingen där. Men det är inte riktigt bestämt. Jag kanske måste vila. Därefter är det en till challenger i Tjeckien.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.