Yngst i SM – nu är Julita Saner i final

8

Titelförsvarande Pablo Figueroa respektive Jacqueline Cabaj Awad är i final i år också i SM. Figueroa möter Dragos Madaras i herrfinalen medan Cabaj Awad ställs mot startfältets yngsta spelare, 17-åriga Julita Saner.

Finalspelet är lagt till kl 9:30 på söndagen eftersom det är risk för regn under dagen.

Julita Saner fick göra entré först idag och vann båda sina matcher. Efter seger i raka set mot Olivia Larsson blev det en ren gruppfinal mot Emma Ek. Ek vann första set, Saner det andra och i matchtiebreaket hade Saner 9-0. Men en match är aldrig avgjord förrän den sista poängen är spelad och Ek kröp närmare och närmare och räddade sju (!) matchbollar. Till slut vann Saner med 10-7 och är därmed klar för final.

Finalmotståndare blir Jacqueline Cabaj Awad. Jag måste säga att jag blir imponerad av spelare som kommer till SM med ett klart favoritskap och som sedan kan leverera. Att möta Marina Yudanov (moraliska finalen?) är inte lätt, men Cabaj Awad vann med 7-6, 6-2. Hon vann alla tre matcherna och släppte bara 12 gem på dessa. Bra gjort!

Pablo Figueroa och Morgan Johansson diskuterar var märket sitter (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Pablo Figueroa och Morgan Johansson diskuterar var märket sitter (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Herrklassen har tyvärr präglats av dåligt humör och protester mot både det ena och det andra.

Finalen kommer spelas mellan Pablo Figueroa och Dragos Madaras och jag tror inte de är bästa vänner direkt. Det lutar åt en laddad final. Madaras har under dessa dagar inte varit nöjd med någonting känns det som.

Lucas Renard var för övrigt skadad och kom inte till spel idag. Därmed hamnade poolen i ett nytt läge. Inför sista matchen mellan Pablo Figueroa och Daniel Windahl behövde Pablo bara ett set och han vann också första set. Windahl behövde vinna matchen för att bli två i gruppen. Det gjorde han efter 10-8 i matchtiebreaket. Vips var Morgan Johansson nedpetad till tredje plats i poolen och får spela om femte plats istället.

Damer

Final: Jacqueline Cabaj Awad-Julita Saner
3-4:e plats: Marina Yudanov-Emma Ek
5-6:e plats: Jennifer Jussi-Olivia Larsson
7:e plats: Paulina Wulcan

Herrar

Final: Dragos Madaras-Pablo Figueroa
3-4:e plats: Daniel Windahl-Christoffer Solberg
5-6:e plats: Morgan Johansson-Jonathan Stenberg
7:e plats: Rasmus Johnsson

Se också: Alla resultaten

Föregående artikelMikael Ymer, Isak Arvidsson och Markus Eriksson i challengerkval
Nästa artikelJacqueline Cabaj Awad levde upp till förväntningarna i SM

8 KOMMENTARER

 1. Saner vann över Örtevall tidigare år i en ITF, samt tog set mot Frech, så hon har viss potential. Fast det är ganska bra lottning att gå till final på att vinna ett skiljetiebreak mot Emma Ek.

  Vinner hon finalen däremot så är jag mäkta imponerad =)

 2. Det är klart att det är en bra lottning, men den baseras ju på resultaten tidigare under sommaren. Kompismöte i finalen. De möttes i Näsbysparks final (JCA vann 6-3,6-1) och i semi i Växjö (6-3, 7-5 för JCA). Saner är bollsäker och trygg, men vågar gå för det när det finns lägen.

 3. Vad jag menar med bra lottning är att detta är ju Svenska Mästerskapen enbart i namnet för de bästa spelarna är inte med. Det säger en del om statusen på tävlingen när man går till final efter att ha slagit Olivia Larsson och Emma Ek (inte ens ett fullt tredje set dessutom).

  Saner har ändå gjort det bra efter förutsättningarna, men i ett riktigt SM hade bara Cabaj Awad fått plats bland de åtta bästa av de som är med nu. Sen förstår jag att det inte är genomförbart eftersom alla har olika prio. Men även om vi tar bort de tre största så platsar bara JCA. Så att kalla det SM blir ju lite lustigt, men åas vad ska de göra.

  • SM i tennis måste väl vara ett av de anonymaste mästerskapen? Tyvärr tappar även JSM status och det stora problemet här tror jag är förbundet. Man ska komma ihåg att det är på sommartourerna många unga spelare får möta spelare med världsranking för första gången, kontinuerligt. Det är en bra möjlighet också för de som är ute mycket internationellt att få komma hem och spela flera matcher på kort tid. Någonstans här tror jag Sverige måste börja. Vi behöver en bättre bredd som i sin tur leder till fler spelare som kan skaffa sig världsranking.

   SM bygger på att man tar sig dit genom att spela flera sommartourer. Där måste man ju hitta en kombination för att kvalificera sig. Wild cards? Bättre prispengar? I en individuell sport som tennis kommer det alltid att vara svårt att locka de aboslut bästa, men spelare som är från ca 500 och nedåt borde kunna gå att nå.

 4. Ja det hade varit trevligt med en större satsning från förbundet. Jag tycker utan att ha kollat upp någon statistik att norskorna, finskorna och danskorna spelar matcher mycket mer regelbundet på både ITF och juniornivå.

 5. Ett alternativ för att höja statusen på SM är ju såklart att höja prissumman för topp 4, TV-sända och sedan ge ett antal WC till spelare med en viss WTA-, Sverige- eller juniorranking så att de slipper spela en massa deltävlingar som de inte har tid med. Men det känns inte särskilt rimligt.

 6. I några av de andra nordiska länderna får man nationella rankingpoäng för inspelade internationella poäng, vilket gör att man hänger med nationellt även om man spelar utanför sina egna gränser. Detta kommer att införas i Sverige från 180101 ett år efter det nya tävlingssystemet är infört (tar jag för givet)). Ett senior SM skall i framtiden innehålla de 8 bästa rankade seniorerna i Sverige + de 8 främsta på sommartouren = totalt 16 spelare.
  Ett SM spelas givetvis bäst av tre hela set och inte med matchtiebreak, som får dagens Masters att framstå som ett jippo. Det behöver inte vara mer prispengar men wildcard till alla svenskarrangerade tävlingar under ett år.

 7. Tennisen finns ju med under SM-veckan. Nog borde man kunna få till en hyfsad tävling där istället kan man tycka, med TV-sändning på bronsmatch och final. Istället för klubbtävlingen man har nu för inbördes beundran som ingen bryr sig om. Givet att dom bästa spelarna har Wimbledon och annat viktigare runt dom datumen, men spelarna man borde attrahera är som sagt 500 och bakåt på världsrankingen som ändå kan visa upp tennisen på ett hyggligt sätt. Det blir inte bättre än vad man gör det till.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här