Copil om det svåra livet på challengertouren

Marius Copil (Foto: si.robi - https://www.flickr.com/photos/sirobi/- CC BY-SA 2.0)
Marius Copil (Foto: si.robi – https://www.flickr.com/photos/sirobi/- CC BY-SA 2.0)

Rumänen Marius Copil anses av många ha potential att bli en stabil ATP-spelare. Denna säsong var han skadedrabbad och har inte nått dit. SweTennis har pratat med rumänen om livet på challengertouren.

 – Det låter trevligt att vara tennisspelare men det är många som inte känner till hur tufft det är bakom kulisserna, säger Copil och syftar på den ekonomiska problematiken på challengertouren.

25-årige Marius Copil hade en bra avslutning på fjolåret. När han också började säsongen fint var det många som trodde att rumänen skulle ta det där klivet som många väntat på. Att bli en bofast spelare på ATP-touren.

– Jag startade säsongen bra, men sedan hade jag en skada i ett halvår. Jag spelade vissa turneringar för att se om jag kunde spela, men jag var inte helt frisk. Först innan US Open kunde jag spela normalt igen utan smärta.

Det är säkert en förklaring till varför rumänen inte tagit steget från challenger till ATP-touren.

– Nästa år är ett nytt år och jag ska försöka göra mitt bästa.

– Det blir bättre och bättre nivå på challengertouren. Det är tufft. I Rennes hade jag exempelvis en lottning där jag skulle mött Hanescu i första omgången och i andra mötte jag Ivan Dodig så det är inga dåliga spelare.

Challenger – ingen vinstaffär

Att tjäna pengar på challengerspel är en fråga som diskuterats flitigt under året. Att husera på challengertouren är ingen vinstaffär, enligt Copil.

– Nej nej, om du ligger 100-200 eller sämre så tjänar du inte pengar. Du får pengar hemifrån. Jag hoppas det förändras en vacker dag så att challengerspelare också tjänar pengar för det blir bättre och bättre nivå på challengertouren. Det finns riktigt bra matcher nuförtiden som är roliga att se på.

Hjälper det rumänska tennisförbundet dig ekonomiskt?

– Det rumänska förbundet ger mig ingenting. Jag har en sponsor. Jag tjänade bra pengar när jag kvalade in i Australien och vann en runda och det hjälpte mig väldigt mycket. Jag spelar lite klubbmatcher i Tjeckien i slutet av säsongen för att tjäna pengar. Det ger mig några tusen (Euro).

– Det är inte lätt. Det låter trevligt att vara tennisspelare, men det är många som inte känner till hur tufft det är bakom kulisserna. Jag älskar det jag gör och hoppas att kunna tjäna mer pengar en vacker dag.

Reste utan tränare

Under hösten reste Marius Copil utan tränare.

– Ibland är det bra. Några veckor är det bra för att se hur du är när du är själv. Under fem turneringar i höst reste jag själv och då hade jag bra resultat.

Men rumänen vill ha en tränare:

– Ja, jag vill ha en för jag har mycket att jobba på. Det ska vara någon som passar min spelstil. Någon som vill jobba mycket för jag gillar att jobba hårt.

Hur mycket kostar det att ha en coach?

– Det beror på, det beror på. Från vilket land han är, hur mycket erfarenhet han har. Minimum för en coach är 4 000 euro per månad. Då har du dina resor utöver det, du har hans resor och hotellrum. Så det kostar.

När ny säsong startar så väntar först kval down under för Copil. I mars är det inte omöjligt att vi får se den sympatiske rumänen på svensk mark. När han får höra om att det kommer att spelas challenger i Sverige blir han genast intresserad:

– När då och var? Det låter intressant. Jag måste kolla på min ranking och spelschema, men det låter mycket intressant. Varför inte?

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.