”Alla spelare på topp 100 är i stort sett lika bra”

 

Svenske Joakim Nordmar som jobbar på Advantage Tennis Academy i Kalifornien hade nyligen chansen att träffa David Nalbandian och fick till en rolig och intressant intervju som också går att hitta på pratatennis.se. Här nedan finner ni intervjun i sin helhet.

David Nalbandian (Foto: Carine06 – https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/ – CC BY-SA 2.0)
David Nalbandian (Foto: Carine06 – https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/ – CC BY-SA 2.0)

 

Joakim: David, vad tycker du den största och viktigaste faktoren är för att lyckas inom tennis?

David: För att ge dig ett enkelt svar kan jag säga att det finns inte en grej som är mer viktig än någon annan. Om du har talang pa banan, sover bra, äter bra men ar svag mental kommer du inte nå toppen. Om nagon pusselbit fattas kommer du inte att lyckas, så ar det bara.

Joakim: Vad tycker du är den största skillnaden mellan en spelare som är rankad 250 vs 100?

David: Här tycker jag att man kan se små tekniska detaljer som gör skillnad. Kan vara att man inte är lika säker och nogrann i sitt spel, sprider lite mer, eller kanske man inte är fysiskt stark och uthållig nog. Det ar ofta många små faktorer som gör stor skillnad när man tävlar mot de bästa.

Joakim: Vad tycker du är skillnaden mellan en spelare som är topp-100 och topp-10?

David: Det är ingen skillnad överhuvudtaget. Allt är mentalt, att kriga vecka in och vecka ut och spela bra när det verkligen gäller. Alla spelare på topp-100 är i stort sett lika bra (han sa också att topp-tre Fed, Djoko och Rafa ar undantag), men att de som är starkast mentalt har den högre rankingen.

Joakim: Vem är den bästa spelaren du någonsin spelat mot?

David: (Blixtsnabbt) Federer. Varfor? Jo, för att spelar du inte pa den absoluta toppen av din förmaga, 110%, kommer du att bli förödmjukad. Jag kände alltid sådan stress när jag spelade mot honom – It is my worst nightmare!”.

Joakim: Vilken är din bästa match någonsin?

David: Det var när jag slog Federer i mastersslutpspelet 2005. Jag låg under, men jag förlorade varje set med en bolls marginal och jag var inte trött heller, så jag visste att det var så pass jämnt att jag kunde komma tillbaka så jag trodde hela tiden på seger. Nar jag väl började komma tillbaka spelade jag den bästa tennisen i mitt liv.

Joakim: David, vad tycker du om att spelare som inte gillar att spela med någon som är sämre än dig skall göra? Ska de bara tanka och vägra spela eller vad?

David: När jag var yngre så var jag för dålig för att spela med de bra spelarna, ingen ville spela med mig så då fanns det bara bollväggen. Sedan nar jag blev äldre så var jag får bra, så då ville inte heller någon spela med mig så då fanns det också bara bollväggen.  Sedan tycker jag att det alltid finns saker att jobba på oavsett om du tränar med någon som är bättre eller sämre. Spelar du med någon som är sämre kan du prova att förlora så få bollar som möjligt, eller så kan du jobba på att vara mer aggressiv med din forehand, eller ta bollen extra tidigt, det finns alltid något att jobba på.

Joakim: Till sist, hur fan (how the hell var frasen jag nyttjade i verkligheten) lyckades du få till en sådan bra backhand?

David: (skrattar) Som jag nämnde så fick jag mycket hjälp av bollväggen.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.