ATP-slutspelet inleds idag

Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Idag inleds ATP-slutspelet i O2 Arena i London. Fyra spelare är 30 år eller äldre och det har inte hänt sedan 1970.

Som vanligt spelas slutspelet efter Round Robin-modell, där alla möter alla i gruppspelet och där de två bästa går vidare till semifinal.

Vi går igenom grupperna med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Grupp Stan Smith

Novak Djokovic
Serben har vunnit slutspelet fyra gånger. Är på en helt annan nivå än övriga. Har vunnit det mesta i år, förutom Franska Öppna. Har bara förlorat fem matcher i år. Två gånger mot Federer (Dubai och Cincinnati).

Roger Federer
Har vunnit sex titlar i år och slutspelet sex gånger. Har visat att han kan utmana Djokovic när både serve och volley fungerat klockrent. Har fortfarande ett övertag på både Berdych och Nishikori. 11-5 mot topp 10 i år.

Tomas Berdych
Sex gånger har han deltagit i slutspelet, som bäst en semifinal 2011. Vann Stockholm Open och Shenzhen i år. Som bäst en semifinal i Australian Open och räcker sällan till mot de bästa och i de stora turneringarna. 5-13 mot topp 10 i år och den ende i ATP-slutspelet han slagit i år är Nadal.

Kei Nishikori
Är med sina 25 år faktiskt yngst i slutspelet. Har 3-7 mot topp 10 i år (besegrat Ferrer två gånger samt Nadal). Vann tre turneringar i år (Memphis, Barcelona och Washington). Missade tre Masters pga skador och har inte räckt till i år i de stora turneringarna.

Djokovic och Federer är klara favoriter. Kan någon överraska?

– Nja jag har väldigt svårt att se någon av Berdych eller Nishikori utmana. Berdych har en liten möjlighet att ta andra platsen men svårt att se Nishikori som utmanare alls. Tror faktiskt inte han vinner någon av sina matcher. Man hoppas till slut såklart ändå på Federer och Djokovic, det hade varit det optimala.

Grupp Ilie Nastase

Andy Murray
Har hållit en jämn och hög nivå. Final i Australian Open, semifinaler i Franska Öppna och Wimbledon. Vann både Montreal och Madrid. Har 13-8 mot topp 10 i år. Har ju också Davis Cup-finalen kvar.

Stan Wawrinka
Höjdpunkten var Franska Öppna där han besegrade Djokovic i finalen. Totalt fyra titlar i år. Semifinaler i Australian Open och US Open. 7-7 mot topp 10.

Rafael Nadal
Trots en för honom svag säsong ändå världsfemma efter en bra avslutning. Vann ingen Grand Slam, vilket inte hänt sedan 2004. 4-10 mot topp 10 i år.

David Ferrer
Ett unikum som trots skador under året är med här. Vann fem titlar och varav bara en var på grus (Doha, Rio de Janerio, Acapulco, Kuala Lumpur och Wien). 1-7 mot topp 10 i år.

Den här gruppen känns mer oviss. Vem går vidare?

– Jag ska faktiskt dra till med att jag tror Ferrer nog går vidare med Murray. Även om han kanske anses som den sämsta i gruppen så är han en spelare man aldrig får räkna bort. Hans facit är fantastiskt i år. Jag tror att han vinner mot Nadal men mot Wawrinka känns det helt öppet. Vi får se helt enkelt. Oerhört kul ska det i alla fall bli med förhoppningsvis en värdig avslutning på säsongen för alla.

Dubbelgrupperna

Grupp Ashe/Smith: Bolelli/Fognini, Murray/Peers, Bopanna/Mergea och Bryan/Bryan.
Grupp Fleming/McEnroe: Rojer/Tecau, Herbert/Mahut, Dodig/Melo och Matkowski/Zimonjic.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.