ATP-turnering på gräs i skånsk slottsmiljö 2020?

Igår kom en hint om att ATP Champions Tour skulle komma tillbaka till svensk mark, men på dagens presskonferens avslöjade de inblandade att de har större planer än så. En svensk ATP-turnering på gräs vid Svaneholms slott.

Att något varit på gång där nere i Skurups kommun har varit känt ett tag. I höstas registrerades svaneholmopen.com och en ansökan från andelsföreningen kom in till kommunen om att få arrangera tennisevenemang vid slottet.

Idag finns inga banor där. Eller läktare eller något annat som andas tennis. Nu ska de anläggas och det handlar alltså om gräsbanor. 30 miljoner kronor ska kalaset gå.

– Det är tajt om tid, men vi börjar bygga den första banan den här veckan, säger Mårten Hedlund som är ordförande i bolaget 3RS Development till Dagens Industri.

I sommar, 26-29 juni arrangeras en ATP Champions Tour-tävling. Steget till att få arrangera en ATP-tävling är dock stort, men det har lämnats in en ansökan inför 2020.

Pengar verkar finnas, likaså ett engagemang. Man har lyckats knyta till sig Mats Wilander som blivande turneringschef.

Huruvida ATP är intresserade är en annan fråga. Likaså hur Sverige är redo för tre ATP-turneringar, varav två ska avgöras i samma landskap under loppet av några veckor under sommaren. Och hur är den ekonomiska uthålligheten, klarar man av de här kostnaderna år efter år? Frågorna är många.

13 KOMMENTARER

 1. Härlig satsning men utan svenska stjärnor blir det tufft med publiken. I Båstad finns mer runt om – här finns inget?!

  Och åter igen blir damerna förbisedda…

 2. Initiativtagaren har varit inblandad i en rad olika idrottsprojekt under 2000-talet. Vidlyftiga och storslagna planer som inte alltid nått hela vägen fram, kanske lyckas det här projektet. Vem vet?

  Däremot tvivlar jag på Wilanders optimism att fler ATP-tävlingar i Sverige leder till att fler ungdomar blir intresserade av tennis. Det sambandet tycks det finnas rätt lite sanningshalt i.

  Likaså blir jag förvånad över hur mycket pengar det ändå finns för att gå in i tennisen så länge det handlar om herrtennis och ATP.

 3. Jättebra initiativ!! Har faktiskt funderat på att Båstad borde köra gräs innan Wimbledon, nu kommer detta istället. Om det utvecklas bra tror jag det kommer en WTA-tävling också.

 4. 2 ATP challengers would also help….especially after changing the System, all Players behind Ymers have no Chance to get any Points

  • Håller med, antalet challengers generellt behöver öka med nya systemet. Men denna turnering har 5 WC, 3 till main draw och 2 till kvalet. Det ger 5 chanser till svenskar på lägre nivå om vi antar att Ymer-bröderna går in på sin ranking.

  • I agree. Both the men and women in Sweden need decent size Challengers to be able to get WTA/ATP points and improve their ranking. That would be a much better investment than yet another ATP, which apart from Ymers (when they have a good day) is far too high level for Swedish players. So if there is money around for tournmanets, I’d rather take 2-3 challengers (men and women) than yet another ATP tournament.

   • the futures for example does not help at all, in Little ways okay, you Need some tournaments for your first steps at home, thats true, but after it, challenger are needed, get at least a WC, then maybe win a round to secure the important ATP Points, with the ATP Points you can get into every 15k or 25k in normal ways. Without….you mostly not even can compete in qualies

 5. Förstår inte resonemanget alls. Så länge vi inte har ett par spelare som vinner futures 15 och helst 25, har vi då verkligen ”behov” av challengers och ATP-turneringar?

  Problemen finns på andra nivåer och ställen. Hur många futures, av hur många olika spelare, har svenska herrar egentligen vunnit de fem senaste åren?

  Vi har genom hela ledet en fullständigt sjuk syn på framgång, tävlingsresultat och vilka olika steg och nivåer som bör övervinnas för att lyckas. Vägen till framgång kan se olika ut men att hoppa över flera steg är inte en framgångsnyckel. Styrningen är vag, feg och obefintlig. Konsekvensen blir att föräldrar tror sig veta bäst. Resultatet är inte imponersnde och felen begås redan från 12 år.

  Gör rätt saker i rätt takt med tålamod!

  • Instämmer. Eftersom det är ett fattigt förbund som får stå för merparten av kostnaderna för att arrangera tävlingarna, så är det en dålig investering framförallt på herrsidan. Det finns inga genvägar, vilket resultaten under 2000-talet mycket tydligt har visat. Det hade varit en annan sak om det fanns minst 5-10 spelare i rätt ålder som stod och knackade på dörren och konkurrerade om platserna, men så är inte fallet.

   Det hade varit betydligt mer kostnadseffektivt att bilda team och betala för tränare som kunnat följa med de få spelare som det handlar om. Vilket det nu ser ut att bli en mer frekvent lösning.

   • Om förbundet ska lägga in icke-försumbart stöd för ATP turneringar så är det sannerligen fel sätt att investera pengar i. Om grästurneringarna ska finansieras extern utan allt för stor inblandning av förbundet kan det däremot inte vara något negativt i sig. Det känns verkligen inte som det för svensk tennis del behövs fler ATP turneringar då det inte finns spelare som är på tillräcklig hög nivå ens för kvalturneringarna än mindre huvudturneringen. Elias Ymer tar sig in i ATP turneringar utan WC så det är på sin höjd Mikael Ymer som kan gynnas av WC på ATP nivå. WC till huvudturnering i challenger bör vara klart mer gynnsamt än WC till kval för övriga svenskar i nuläget då det både kan ge väl så enkelt motstånd och dessutom har bättre potential att bli rejäl poängutdelning. Men med tanke på att man senaste åren inte ens tyckt att det funnits nog med svenskar för main draw WC så behövs det knappast fler turneringar.

    Men förhoppningsvis styrs ATP turneringarna av marknadens intresse att finansiera det och inte av förbundets prioritering av användande av egna finanser. I så fall är det bra att turneringarna finns för generar större intresse för tennis i Sverige och ger spelarna fler möjligheter att spela på hemmaplan. Om ATP turneringarnas existens drabbar antalet turneringar på lägre nivå så är det förstås inte bra men har svårt att se att så ska vara fallet. Bygger man en gräsplan för ATP bruk så vore det väl inte ologiskt att man lägger till åtminstone några Futures för i sammanhanget små summor för att göra banan mer attraktiv?

 6. Ju mer jag läser om detta och om personerna bakom projektet, desto mer troligt att vi får läsa följande.

  Bygget av den första gräsplanen skulle redan varit i gång, men det saknas flera tillstånd. Och de kan ta månader att få.
  – De flesta som vill arrangera en stor grej har med i sin tidplan att myndighetskontakter tar en viss tid, särskilt om det är i utpekade, känsliga och skyddade miljöer, säger Julia Cronqvist på länsstyrelsen.

  https://www.hd.se/2019-03-03/atp-drommen-vid-slottet-har-inte-fatt-tillstand

  • Verkar lite bisarrt att ha gått ut med nyheten nær dom inte fått tillstånd ænnu… Eller kanske en del av en strategi før att sætta press på lænstyrelsen att ge sitt godkænnande?

   Mitt tips ar att vi inte får se någon ATP turnering på græs i Sverige på ett tag…

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 38 | Hur följs en svensk succévecka upp?

Hur blir Rebecca Petersons reaktion efter första WTA-titeln? Kan Markus Eriksson ta med sig positiv energi från Davis Cup till challengern i Biella?

Historisk seger för Rebecca Peterson

Vann karriärens första WTA-titeln i Nanchang i Kina.

Fanny Östlund vann W15 Kairo

Tredje ITF-titlen i karriären.

Davis Cup: Sverige-Israel 3-1

Avgörs i Kungliga tennishallen fredag och lördag.

Vecka 37 | Rebecca Peterson seedad i WTA Nanchang

Förutom Davis Cup riktas vårt fokus mot Asien denna vecka.