Australian Open – blir det final mellan Djokovic och Federer?

Nu är startskottet för Australian Open bara några timmar bort. Här går vi igenom kvartsfinalseedningen. Kommer favoriterna att hålla, eller finns det utrymme för några överraskningar?

Novak Djokovic (1) – Milos Raonic (8)

Sannolikhet: 60 %

Utmanare:  Den ende som skulle kunna hota Novak är John Isner med sin serve.

Raonic faror är getingboet del Potro, Janwvicz och Monfils, men gällande dessa tre råder stora frågetecken gällande hälsa och potential just nu.

Första omgångens hetaste: Thiem är Gulbis bästis och möter nu Bautista-Agut. Alla som känner till Gulbis och Bautista Aguts historik vet att den relationen inte är så kärvänlig. Låt oss hoppas att det satt sina spår på Thiem så det kan bli lite ”hat” här också.

Stan Wawrinka (4) – Kei Nishikori (5)

Sannolikhet: 55 %

Utmanare: Wawrinka har egentligen inte många direkta hot. Dolgopolov kan prestera men det var längesedan. Ska Copil slå igenom någon gång och skrälla? Knappast. Querrey och Pospisil är ojämna.

Nishikori har framförallt David Ferrer på sin del och han kan aldrig räknas bort. Gilles Simon går alltid en bit i Grand Slam-sammanhang men sällan så långt som till kvarten.

Första omgångens hetaste: Vi lever kanske på vad som skulle varit hett för två år sedan. Då hade Nishikori-Almagro smakat. Hög osäkerhetsfaktor på Almagros potential nu.

Tomas Berdych (7) – Rafael Nadal (3)

Sannolikhet: 50 %

Utmanare: Berdych kommer att få jobba för sin kvartsfinalplats. Hur bra är Troicki nu? Kohlschreiber brukar kunna spela i Grand Slam-sammanhang och har en bra grundkapacitet. Gulbis är hopplös ojämn. Bernard Tomic ser fit och bra ut igen. Läge för honom?

Nadal är ett osäkert kort men vem ska kunna hota honom? Ja, jag vet inte. Gasquet vinner ju aldrig mot Nadal. Kevin Anderson i så fall?

Första omgången hetaste: Youzhny-Nadal kanske inte alltid har kommit speciellt bra överens på banan vissa gånger. Youzhny har inte presterat något på länge men i brist på annat så får detta få titeln.

Andy Murray (6) – Roger Federer (2)

Sannolikhet: 55 %

Utmanare: Murray kommer få det tufft. Dimitrov på samma åttondel är ingen dröm. Goffin och Klizan övriga seedade men knappast något hot i längden mot Murray/Dimitrov.

Faktiskt många kompetenta spelare på Federers del. Robredo alltid stabil. Kyrgios livsfarlig på hemmaplan. Karlovic en servekanon som alltid kan störa. Chardy kan i sina bästa stunder spela riktigt bra. Detta plus massa hyfsade spelare.

Första omgångens hetaste: Brown är alltid sevärd. Ställs mot Dimitrov som anses vara detsamma.

Att Seppi-Istomin möts för femte gången i Grand Slam-sammanhang på drygt två år är anmärkningsvärt. Samtliga fyra gånger tidigare har det gått till fem set.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.