Copil: Davis Cup-segern mot Sverige betydde mycket för självförtroendet

Marius Copil är förste kvalspelare viidare till huvudtävlingen i Stockholm Open.

– Tredje gången i rad jag kvalar in här i Stockholm, säger rumänen till swetennis.

 

Marius Copil var den förste spelare att bli klar för huvudtävlingen av kvalspelarna. Han avfärdade tämligen enkelt polacken Marcin Gawron med 6-0 6-4 i kvalfinalen efter att ha avslutat med att breaka polacken blankt. Det var inget snack om saken.

– Det känns bra. Jag känner mig trygg med underlaget och har alltid spelat bra här i Stockholm. Det är tredje gången i rad jag kvalar in, ler Copil.

Hur kommer det sig då att han spelar så bra i Stockholm?

– Jag trivs med allt här. Människorna är trevliga, jag gillar hallen och underlag passar mig.

Det är många som har höga förväntningar på Marius Copil och ser en framtida konstant ATP-spelare i honom. Än har han dock inte 26-åringen tagit det steget.

– Jag vet att det är många som pratar om mig som en topp 100-spelare men jag är inte där. Jag är runt 180-strecket. Förhoppningsvis kan jag ta det steget så småningom. Jag hade en väldigt bra start på säsongen och kvalade in i Brisbane och gick till kvartsfinal där. Sedan spelade jag bra i Madrid och vann mot Granollers och pressade Grigor Dimitrov (förlust med 7-9 i avgörande tiebreaket) så någonstans har jag ju spelet.

Han har en förklaring varför det inte alltid ser ut så på challengertouren.

– Jag har en tendens att spänna mig i de mindre turneringarna, vid spel på challengertouren. Jag är mer avslappnad i större turneringar av någon anledning. Även i Davis Cup har jag alltid spelat bra.

Många kommer säkert ihåg Marius Copil som den som stjälpte Sverige genom att kvittera senaste Davis Cup-matchen till 1-1 genom tre raka set mot Elias Ymer.

– Det hjälpte mitt självförtroende. Det var en pressande situation för oss då vi räknat med att Adrian (Ungur) skulle vinna första matchen. Vi var ganska säkra på det. Vi visste att Ymer spelat bra och att det skulle bli svårt för mig, men jag höjer mig alltid i Davis Cup. Jag spelar bättre när jag ingår i ett lag så det var en skön seger.

Nu finns inget lag på plats i Stockholm men Copil som är inne i huvudtävlingen verkar klara sig bra ändå. Näste motståndare blir Christian Lindell, Pablo Carreno-Busta, Igor Sijsling eller Joao Sousa och storservaren Copil torde ha en bra chans oavsett motstånd.

– Ja, det känns inte omöjligt i alla fall. Jag har inget önskemotstånd utan det får bli den det blir, avslutar den sympatiske rumänen.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.