Debut i Franska Öppna väntar för Mikael Ymer

22

Efter tre segermatcher i kvalet kommer Mikael Ymer att som 20-åring få göra debut i huvudturneringen i Franska Öppna. Han vann kvalfinalen mot Henri Laaksonen med 6-1, 2-6, 6-2.

Motståndare blir en annan kvalspelare, 188-rankade Blaz Rola.

För lillebror Ymer är det förstås en välkommen och välförtjänt belöning att äntligen få göra Grand Slam-debut. Alla tecken på att han snart skulle lyckas med det har vi sett under en lång tid sedan han fått vara skadefri. Alla kurvor pekade åt det här hållet.

Ymer är rankad 149 men det var första gången han hade tillräckligt bra ranking för att få vara med i ett kval. Det är faktiskt bara tio spelare på topp 150 som ännu inte spelat en Grand Slam, där mycket pengar och viktiga rankingpoäng finns. Det är nog snarare så att Ymers ranking jämfört med Laaksonen [105], som han mötte idag, inte riktigt visar styrkeförhållanden mellan dem.

Att Sverige som tennisland blir glatt överraskade över en framgång på herrsidan känns däremot lite generande.

På sin väg besegrade Ymer 183-rankade Roberto Marcora och sedan 260-rankade Johan Tatlot efter tresetare. Tatlot hade en stor ledning och en rad matchbollar i andra set som Ymer klarade. Skillnaden mellan succé och fiasko kan vara hårfin. Men samtidigt är detta spelare som Ymer visat tidigare under året att han vinner 9 av 10 matcher mot. Minst.

Nu gläds vi med Mikael Ymer, men låtsas inte som att det är en överraskning. Får Ymer en bra lottning kan han också gå en bit i turneringen. Titta här hur hans väg ser ut:

För Elias Ymer tog kvalet slut redan i första omgången mot Matteo Martineau. Den 450-rankade fransosen var kanske bra för dagen, men redan i nästa omgång tog det slut mot Kimmer Coppejans. Ett fiasko för Ymer, som visserligen inte varit bra på ett bra tag, men det första hindret borde han klarat av.

Föregående artikelFranska Öppna: Detta väntar Peterson och Larsson
Nästa artikelLinus Carlsson Halldin och Agnes Mitteregger vinnare i Jönköping

22 KOMMENTARER

 1. Det skulle finnas posthistorik på den här sidan så man kan gå tillbaka och se vilka som i stort sett hade räknat bort M. Ymer från framgångar livet ut efter att han inte rört sig uppåt särskilt mycket på rankningen mellan 2015-2017.

  Förstår dock inte riktigt varför det skulle vara generande om någon blir glatt överraskad av detta, det är ju inte som att han givet skulle slå kvalspelarna för att de är sämre rankade, han kunde lika gärna åkt ut i andra omgången. Det är kanske ingen överraskning för de som verkligen hänger med i tennisen, men heller ingen självklarhet att han kvalar in.

 2. Det går nog att hitta och ingen har väl svaret på hur Lill-Ymers karriär framöver kommer att se ut heller? Men vad jag vill peka på är att vi ändå pratar om den största talangen på ett tiotal år som Sverige fått fram, en spelare som haft en lysande karriär som junior.

  Att han förr eller senare skulle vara bland de 128 som får spela en Grand Slam slår ju inte direkt ned som en bomb och i min bok är nog tre challengerfinaler inklusive en titel i år av minst lika stor dignitet, om inte en större bedrift. Men det känns lite historielöst att slå jubelvolter över en inkvalad svensk när vi genom åren haft mängder av svenskar som också spelat en första omgång i en Grand Slam, namn som i en del fall är totalt bortglömda idag.

  Hyllningarna passar minst lika bra att ta fram om Ymer tex hittar på något riktigt kul mot en pressad Zverev. Då snackar vi rubriker. Jag förtar inte glädjen på något sätt, men ibland är det bra att se utanför boxen och se vad det egentligen handlar om. En plats bland de 128. Förhoppningsvis en början på något, men långt ifrån någon rockstjärnestatus på det. Det skadar inte att sansa sig något. Det är det jag får känslan av jag läser nyhetssajter och på twitter idag.

  • För några år sedan hade jag redan räknat in att Elias Ymer skulle inom kort vara topp 20 då han kvalade in till GS mm. Så helt klart är det alldeles för tidigt att anse att Mikaels framgångar senaste månaden gör att han bevisat att tvivlarna hade fel.

   Oavsett gör han det riktigt bra nu och det ser hoppfullt inför framtiden men än så länge har han i princip bara vunnit mot challengerspelare och mer än så behövs onekligen för att bekräfta att han hör hemma i toppen.

 3. Håller med er båda( Andreas och Henrik).
  Att bara kvala in till en GS är otroligt bra men det finns potential för mer hos Mikael. Tror att formatet i GS passar honom med 5-settare och en dags vila mellan matcherna. Mig veterligt har han bara fått stryk en 5-setare, mot holländaren Haase.
  Hans lottning ser bra ut. Kvalspelaren Rola i första, därefter 5:e seedade Zverev i andra. Kommer ihåg första gången Mikael fick WC i Stockholm Open, då pressade han Zverev till tiebreak i skilje. Skulle han ta sig förbi Zverev är 4:e omgång fullt möjlig, där väntar troligtvis Fognini.

 4. Kul med framgång och riktigt bra gjort, men det är ju inte så att han har etablerat sig som topp100-spelare i och med detta. Hoppas att han får var skadefri och kan utveckla fysiken så kan det bli verklighet.
  Många som tycker mycket här vilket väl är meningen. Huruvida Gottfried, Nastase och undertecknad får rätt eller fel vad gäller Ymers etablering som ATP-spelare är väl ganska ointressant. Dessutom har nog ingen som tycker på SweTennis varken kompetens eller fakta för att kunna göra den bedömningen tror jag.

  • Förtydligande: Brian Gottfried och
   Nastase är två anonyma namn som kanske inte har tyckt just i frågan om Ymer. Menar bara:
   1. Man får tycka vad man vill inom anständiga gränser
   2. Roligare om man skriver vad man heter (Fredde och Nisse är ok?)
   3. Det handlar inte så mycket om vem som får rätt slutändan, det är amatörtyckandet i sig som är poängen

 5. Tror inte jag skrivit något provokativt eller oanständigt. Mina kommentarer har mest varit kring herrjuniorerna med ett göteborsperspektiv.

  Och jag eftersökt ett forum där vi kan diskutera tennis. Är aktiv ”tyckare” inom längdskidåkning, fotboll och cykel.

 6. ”Men det känns lite historielöst att slå jubelvolter över en inkvalad svensk när vi genom åren haft mängder av svenskar som också spelat en första omgång i en Grand Slam, namn som i en del fall är totalt bortglömda idag.”

  Rockstjärna håller jag med om att det är lång ifrån. Men frågan är dock när det är dags att släppa historien och se till nuet. För oss som var med på tiden när Sverige var en stormakt är det här kanske inga stora grejer, men faktum är att det… var ett tag sen nu. Jag föredrar själv att se till dagens förutsättningar och då är det ganska coolt med en 20-årig svensk som kvalar in till en GS och ligger topp 9 i nextgenracet. Hur länge dröjer det tills det händer igen? Kan nog ta ett antal år.

  • Vi snackar nog om helt olika saker. Ja, jag håller fullständigt med om att det är nya tider och att man får glädjas över det lilla.

   Men vad jag vill fokusera på är om vi ska vara konsekventa eller inte i fortsättningen? Ska vi inte också börja kunna ställa krav och förhoppningar och ha förväntningar på vissa av våra spelare, i alla fall de som för bara några år sedan sågs och förväntades bli svensk tennis stora hopp. Eller till och med räddning?

   Jag ska inte säga att jag ser det här i kommentarsfälten, men på vissa andra håll har förväntningarna tonats ned så fruktansvärt mycket. Varför? Skulle trycket på Ymer minska? För att man själv inte ska besviken ifall det inte blir som man önskar och drömmer om?

   Nej, jag tycker svensk tennis är i behov av en uppryckning när det gäller självförtroendet. Att spelare som i många år nu haft minst två wild cards till ATP-turneringar varje år ska vara bland de 128 som får spela en GS då och då, de förväntningarna tycker jag är rimligt att man kan ha och inte ska bli överraskad av om det inträffar.

 7. Henrik, jag är inte ett dugg överraskad att Lill-Ymer kvalat in, jag vet att han har den kapaciteten. Däremot är jag oerhört glad å hans vägnar och å Sveriges vägnar, det är ändå Mikaels första GS och han lyckas kvala in på första försöket. Det är en sak att veta att kapaciteten finns för något och en annan att faktiskt utföra det.
  Mikael har haft många skadeproblem som han inte offentliggjort, därför har hans utveckling gått saktare än t.ex kompisen Tsitsipas men jag tror han kommer komma upp i samma klass som greken.

 8. Med den attityd och med det uppträdande han hade för 1-2 år sedan så är det glädjande att se att något tycks ha hänt.
  Då var det svårt att se en blivande ATP-spelare trots att tenniskunnandet var lovande. En GS-debut är kul, sommaren intressant. Det är snart 16 år sen…

 9. Ymer behöver lyfta sig ett snäpp i nästa omgång. Skillnad att möta en 188-rankad mot en 5:e-rankad. Lösa, korta returer mitt i banan måste undvikas. Zverev returnerar allt, så det gäller att få ut tysken på sidlinjerna. Och stoppbollarna måste börja gå in… Snyggt ändå av Ymer att avsluta med serve-ess på matchbollen!

 10. Spelar bra men blir ändå utklassad i första set, 6-1 till Zverev. Ymer fortsätter misslyckas totalt med sina stoppbollar medans Zverev plockar fram otagbara stoppbollar som direkt ur instruktionsboken. Årets match, och så väljer de att visa cykel på Eurosport 1, mycket märkligt val när de vet att det inte är särskilt många som har Eurosport 2.

 11. Även om det nästan vi hade en cyklist i världsklass som tennis så tror jag ändå cykel är av större imtresse idag. Eurosport har säkert undetsökt det.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här