Debut i Franska Öppna väntar för Mikael Ymer

Efter tre segermatcher i kvalet kommer Mikael Ymer att som 20-åring få göra debut i huvudturneringen i Franska Öppna. Han vann kvalfinalen mot Henri Laaksonen med 6-1, 2-6, 6-2.

Motståndare blir en annan kvalspelare, 188-rankade Blaz Rola.

För lillebror Ymer är det förstås en välkommen och välförtjänt belöning att äntligen få göra Grand Slam-debut. Alla tecken på att han snart skulle lyckas med det har vi sett under en lång tid sedan han fått vara skadefri. Alla kurvor pekade åt det här hållet.

Ymer är rankad 149 men det var första gången han hade tillräckligt bra ranking för att få vara med i ett kval. Det är faktiskt bara tio spelare på topp 150 som ännu inte spelat en Grand Slam, där mycket pengar och viktiga rankingpoäng finns. Det är nog snarare så att Ymers ranking jämfört med Laaksonen [105], som han mötte idag, inte riktigt visar styrkeförhållanden mellan dem.

Att Sverige som tennisland blir glatt överraskade över en framgång på herrsidan känns däremot lite generande.

På sin väg besegrade Ymer 183-rankade Roberto Marcora och sedan 260-rankade Johan Tatlot efter tresetare. Tatlot hade en stor ledning och en rad matchbollar i andra set som Ymer klarade. Skillnaden mellan succé och fiasko kan vara hårfin. Men samtidigt är detta spelare som Ymer visat tidigare under året att han vinner 9 av 10 matcher mot. Minst.

Nu gläds vi med Mikael Ymer, men låtsas inte som att det är en överraskning. Får Ymer en bra lottning kan han också gå en bit i turneringen. Titta här hur hans väg ser ut:

För Elias Ymer tog kvalet slut redan i första omgången mot Matteo Martineau. Den 450-rankade fransosen var kanske bra för dagen, men redan i nästa omgång tog det slut mot Kimmer Coppejans. Ett fiasko för Ymer, som visserligen inte varit bra på ett bra tag, men det första hindret borde han klarat av.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.